בית הספר הדמוקרטי בבקעת אונו
מקום ללמידה, חקירה וסקרנות הקיימים בכל ילד,
מקום המעודד ללמוד בתשומת לב עצמאות, בחירה וחופש.


כתבות ועוד - שנים קודמות

כתבות על בית הספר שלנו
כתבות על בתי ספר דמוקרטיים אחרים
כתבות אחרות
~ כתבות מן השנה האחרונה ~

14/8/07 "NRG": פטור לתלמידים חרדים מאנגלית ומתמטיקה - שרת החינוך החליטה לפטור תלמידי ישיבות קטנות מתוכנית הליבה, ואלפי תלמידים יסיימו תיכון ללא ידע בסיסי באנגלית, במתמטיקה ובמדעים. יולי תמיר: "אי אפשר להכריח אותם".

18/7/07 "YNET": חוק חינוך חובה - מעתה עד כיתות י"ב - הכנסת אישרה את הרחבת החוק שנגע עד כה לתלמידים עד כיתה י', ומעתה ייאסר על בתי ספר תיכוניים לנפות גם תלמידי י"א ו-י"ב מבלי לדאוג להם למסגרת חלופית. יו"ר ועדת החינוך, ח"כ מלכיאור: "החוק מבטא את מחויבות המדינה כלפי עשרות אלפי הנערים שנפלטים מהמערכת". מי שפחות נלהב היא השרה יולי תמיר: "חברי הכנסת הופכים את משרד החינוך לעבריין בעל כורחו מכיוון שמדובר בחוק שלא תוקצב".

24/6/07 "NRG": אני ילד ירוק - מערכת החינוך החלה להטמיע בשנים האחרונות את החינוך הסביבתי.

4/6/07 "NRG": משרד החינוך נאבק באפליית ספרדים בחינוך החרדי - על פי הנחיות חדשות של משרד החינוך יחוייבו מוסדות החינוך העצמאי בשקיפות וייאסר עליהם לחייב הורים לחשוף את מוצאם העדתי. שרת החינוך יולי תמיר: "שום מוסד חינוכי בישראל לא יורשה לא לקבל תלמידים בגלל מוצאם". התגובה החרדית: מדובר ב"הנחיות חסרות תקדים הפוגעות בעצמאות החינוך החרדי".

26/2/07 "NRG": ניצחון לדמוקרטים - בית הספר הדמוקרטי "קהילה" הצליח במאבקו לקבלת רישיון, על אף שאת "תוכניות הליבה" מלמדים שם בחצר.

26/2/07 "NRG": לעשות מה שבא לי - מה באמת קורה בבתי ספר דמוקרטיים? האם הילדים באמת יכולים לעשות מה שבא להם? אז זהו, שלא ממש. מסתבר שיש שם מערכות חוק וענישה יעילות למדי.

18/2/07 "הארץ": בית ספר: 12 שנות מאסר בכלא מנטאלי - ישנה טענה שאם ניתן לילדים חופש - הם לא ילמדו, הם ישחקו כל היום כדורגל. אבל הטענה הזו מתבססת על ההיכרות שלנו עם עצמנו. ואנחנו הלוא תוצרים של מערכת שהתמחתה בדיכוי כל חדוות למידה.

26/1/07 "YNET": קצין חינוך - לחטיבת הביניים בן-צבי בקרית אונו, שסבלה מבעיית אלימות קשה, נכנס לתפקיד המנהל קובי זמיר, שהנהיג שיטת אכיפת משמעת קשוחה על פי המודל למיגור הפשע של רודי ג'וליאני בניו יורק. מאז הונחתו על התלמידים שלל איסורים, גזרות ומטלות, שכמו נלקחו מטירונות של יחידה צבאית.

14/12/06 "גל גפן": רישיון לדמוקרטי - בית הספר הדמוקרטי של בקעת אונו קיבל רישיון ממשרד החינוך. תלמידי בית הספר התרימו מוצרים עבור עמותת "מזון לחיים" ויצאו לבית הספר המדעי-תורני בשדרות להפעלת סדנת "רקטות זה לא רק קסאם".

20/11/06 "YNET": הילדים הצביעו פה אחד: בלי טונה בגן - בגן באשדוד אימצו את הדמוקרטיה האתונאית, כחלק מתכנית חינוך להקניית זכויות לילדים. ילדי הגן עורכים הצבעות בנושאים שעל סדר יומם, ויש להם גם "שטיח בוררות" לפתרון קונפליקטים.

14/11/06 "מעריב": בית הספר מציג: שיעור בייצור ושיגור רקטות - בשעה שתלמידי ישראל לומדים בין כתלי בית הספר היסטוריה ומתמטיקה, יש מי שבתוכנית הלימודים שלהם נכלל שיעור בייצור רקטות ושיגורן. שיעור הרקטות שלומדים התלמידים בבית הספר הדמוקרטי בקרית אונו נראה היום רלוונטי מתמיד.

6/9/06 "הארץ": דמוקרטי? בביה"ס באולגה מותחים גבולות המושג

4/9/06 "הארץ": בית חרושת לציונים - ילד זקוק לדעת שהוא נהדר מעל ומעבר לכל שיפוט. ילד צריך לדעת שהוא אהוב בכל מקרה, ילד צריך לדעת שהוא נפלא ומוכשר בכל מקרה. הורה ששולח את ילדיו לבית ספר, ורוצה לנטרל את התחושה שהם נמדדים כל הזמן, יכול להחליט שהוא מפסיק להפריז בחשיבות ציוניהם.

31/8/06: הארץ: יוזמות חינוך יצירתיות יש, אך משרד החינוך לא מקדם אותן - ראש עיריית בת ים, שלומי לחיאני, מוביל בעירו יוזמה להעמקת הקשר בין התלמיד למחנך. את התוכנית בבת ים מלווה ראש המכון לחינוך דמוקרטי, יעקב הכט, ששאב את הרעיונות לניסוי מבתי ספר באזורים מוכי עוני בארה"ב, שהצליחו דרך מתן היחס האישי לתלמידים והכרה בנקודות החוזק שלהם לשפר את הישגי התלמידים ולהוריד באופן דרמטי את רמת האלימות.
ממחקר הערכה שנערך בקרב התלמידים בבתי הספר שבהם יושם החינוך האישי, דיווחו 85.9% מהתלמידים שהמפגשים בבוקר יצרו אווירה לא אלימה בכיתה; 81.5% דיווחו שהם משקיעים בלימודים יותר מבעבר; ו-77.2% דיווחו על שיפור רב בהישגיהם הלימודיים; 89.1% מהתלמידים סיפרו שהם מרגישים כי למחנכים שלהם אכפת מהם ו-88% אמרו שהם מרגישים שמערכת החינוך קידמה אותם בשנה זו.
28/6/06: הארץ: שוברים מחסום הכתיבה: בני 12 מפרסמים ספרים - מרכז ההוצאה לאור שהוקם בבית הספר הממלכתי-דתי "ישורון" הוא חלק מפרויקט עירוני שיזמה עיריית פרדס חנה בשיתוף המכון לחינוך דמוקרטי, לשדרוג בתי הספר בתחומה והענקת ייחוד לכל אחד מהם. בתי ספר אחרים ביישוב מימשו פרויקטים בתחום התיאטרון, לימודי הסביבה ואמנות, ואילו "ישורון" - בית ספר שקלט לא מעט עולים מאתיופיה - החליט דווקא בשל קשיים בקריאה וכתיבה שהיו לחלק מהתלמידים להוציא לאור ספרים.
26/6/06 "הארץ": המסיבה עולה כיתה - בבית הספר הדמוקרטי בקרית אונו ההורים מביאים למסיבת הסיום כיבוד, תלבושות ואפילו תאורה. כל האירוע נערך בלא עלות נוספת להורים וברוח בתי הספר הדמוקרטיים.

7/6/06 "YNET": תלמידי "תפן" בי-ם: אל תסגרו לנו את בית הספר - ועדת חינוך דנה היום בעתידו של בית הספר הייחודי שנמצא על סף סגירה. כ-100 תלמידים הפגינו מול הכנסת בקריאה לאפשר את המשך הלימודים במקום. תלמיד: "התחושות נוראיות. מדובר בקהילה של הורים, מורים, תלמידים; לא יכולנו לשבת בשקט כששמענו שסוגרים את בית ספר" .

7/6/06 "וואלה": מאמצים להשאיר את בית ספר תפן פתוח - מבנה בית הספר הדמוקרטי בתפן שייך לסטף ורטהיימר, שמזה עשר שנים דורש אותו בחזרה, אך הרשויות עדיין לא מצאו מבנה חלופי.

6/4/06 "גל גפן": תלמידי הדמוקרטי למען הנזקקים - לקראת חג הפסח השתתפו תלמידי בית הספר הדמוקרטי במבצע התרמה לאיסוף מוצרי מזון למשפחות נזקקות, בשיתוף עם אגודת "מזון לחיים".

31/3/06 עיתון ידיעות אחרונות "מקומי": צעצוע מפיל - על החברה שהקימו תלמידי השכבה הבוגרת של בית הספר.

20/2/06 "וואלה": תושבי גבעת אולגה רוצים בית ספר דמוקרטי - חרף התדמית האליטיסטית ותנאי מזג האוויר, הגיעו הורים רבים מגבעת אולגה למפגש ההקמה של ביה"ס הדמוקרטי החדש.

27/1/06 עיתון "תל אביב": בקרוב - ההחלטה על מעמד בי"הס הדמוקרטי - משרד החינוך ניאות לקיים בפברואר דיון על מעמדו של המוסד.

21/1/06 עיתון "תל אביב": אקדמאים צעירים - תלמידי בית הספר הדמוקרטי בקרית אונו מתחילים בימים אלה ללמוד בקריה האקדמית אונו.

20/12/05 JTA:י Israel’s ‘democratic’ schools: It’s where the students rule - כתבה על בית הספר הדמוקרטי בחדרה.

12/05 "עיניים": בתי ספר דמוקרטיים - כל אחד חולם לפעמים על לימודים בבית ספר מסוג אחר: בית ספר שבו התלמיד בוחר מה ללמוד ואין שיעורי בית, מבחנים ואפילו חושבת נוכחות. בקיצור, בית ספר של חופש. בשביל חלק מילדי ישראל בית ספר כזה הוא לא חלום אלא מציאות.

9/05 "TheMarker": רשימת המשפיעים לטובה לשנת 2005 - הם לא צברו הון, הם לא קידמו רפורמות כלכליות, הם לא ניהלו חברות ענק, אבל הם קידמו את התחום הכי חשוב והכי לא פופולרי בישראל - התחום החברתי. העיתון מציג את עשרת המשפיעים החברתיים, וביניהם יעקב הכט, ראש המכון לחינוך דמוקרטי.

9/9/05 "חדשות אונו": שנה"ל תשס"ו נפתחה

8/9/05 "גל גפן": ביה"ס הדמוקרטי - חלום שהתגשם

4/8/05 "גל גפן": בעקבות פניית הורי ביה"ס הדמוקרטי, ניתקה "סלקום" אנטנה סלולרית

26/7/05 "הארץ": מאות הורים מתארגנים למנוע יישום חלקי של רפורמת דוברת בשנת הלימודים הבאה

12/7/05 "וואלה": פשרה בעניין מנהל ביה"ס המואשם בהתעללות באתיופים - לפי הפשרה, ייפגשו נציגי משרד החינוך ומשפחות הילדים בניסיון למצוא פיתרון. בעמותת 'טבקה' מקווים שהפרשה תסתיים לפני תחילת הלימודים.

11/705: YNET: האם העתירה נגד דוברת תשבש את יישום הרפורמה? - בעתירה לבג"ץ שהגישו שלושה חברי כנסת משינוי, הם טענו שאי-יישומה של רפורמת דוברת בבתי הספר החרדיים, לוקה באי-שוויון. הם מבקשים ליישם את הרפורמה גם בבתי ספר חרדיים. ח"כ ישי על העותרים משינוי: "חברי כנסת זניחים. מפלגה זניחה. הם עוסקים כל היום בעתירות זניחות".
7/705: YNET: הילד התפרע בכיתה? ההורים ישלמו - מנכ"לית משרד החינוך, רונית תירוש, הגישה דו"ח ביניים לוועדת השרים למניעת אלימות. בין ההמלצות: קנסות להורי תלמידים אלימים ועבודה קהילתית לתלמידים עצמם. כמו כן אסור יהיה לקרוא למורה בשמו הפרטי כדי ליצור "דיסטנס".
22/605: YNET: ה"לונה פארק" נכנע: יכניס ילדים נכים - אחרי שהחברה למתנ"סים איימה שלא לשלוח את ילדי הקייטנות, ובתי הספר הדמוקרטים יצאו במחאה, נכנעה הערב חברת "עיר השעשועים" המפעילה את ה"לונה פארק" וה"סופרלנד", והודיעה בתום מו"מ עם עמותת אילן: ילדים נכים יוכלו להנות ממתקנינו. במקביל יוקם גוף בדיקה שיקבע קריטריונים לעלייה למתקנים. יו"ר אילן: "ההנהלה חוששת מנושא הבטיחות, אבל ברור שיש לילדים שלנו ליווי צמוד"
21/6/05 "הארץ": בתיה"ס הדמוקרטיים ביטלו את ביקורם בלונה פארק - הביטול במחאה על כך שההנהלה עומדת בסירובה לא לאפשר כניסת ילדים נכים, למרות החוקים האוסרים אפליית אנשים עם מוגבלות.

21/6/05 "וואלה": בתיה"ס הדמוקרטיים ביטלו ביקורם בלונה פארק - הביקור בוטל במחאה על סירוב הנהלת המקום לאפשר כניסת תלמידים נכים ממודיעין. מטה מאבק הנכים קורא להחרים מתקני החברה.

20/605: YNET: "החברה הישראלית אלימה, וזה מחלחל לילדים" - "החברה הישראלית בשנים האחרונות היא חברה אלימה, בוטה, חסרת כל גבולות והתנהלות כלכלית חברתית, ערכית ויומיומית, וכל זה מחלחל גם לילדים", כך הסביר מנהל המועצה לשלום הילד, הד"ר יצחק קדמן. הילדה נחקרה מספר פעמים וכך גם החשודים, אך המשטרה סגרה את תיק החקירה עקב גילם הצעיר.
20/605: YNET: זוועה בכיתה א': גזרו את הפטמה של חברתם - "שלחתי לבית-הספר ילדה מלאת מרץ וקיבלתי ילדה מופנמת, שחסר חלק בגופה", סיפרה ל-ynet אם לבת 6 מהשרון, שרק לאחר מאמצים רבים הסכימה לגולל באוזניה את הזוועה: שני תלמידים בני כיתתה עקבו אחריה לשירותים, התנפלו עליה, הרימו את חולצתה - ושלפו מספריים. למרבה האירוניה, בית-הספר בו התרחש המקרה נבחר לשמש דוגמה לשאר המוסדות במחוז. שני תלמידי כיתה א' ייחקרו במשטרה.
17/605: YNET: דוברת: "המורים מחמיצים הזדמנות היסטורית" - המאבק בין המורים למשרד החינוך על יישום דו"ח דוברת הגיע אמש לשיא, כשאלפי מכתבי פיטורים נשלחו למורים. מה יש להוגה הרפורמה לומר על כך? שלמה דוברת בראיון בלעדי ל-ynet: "המורים חייבים לחשוב על הטווח הארוך, הם מחמיצים הזדמנות היסטורית לבצע יחד רפורמה. היום יש נכונות של הממשלה להעביר כסף לשיפור החינוך בישראל, קיים סיכון אדיר שממשלה אחרת לא תסכים לעשות זאת".
10/6/05 עיתון "תל אביב": לא בבית ספרנו - החלטת האגודה למען ערביי יפו להקים בית ספר פרטי שלא אושר ע"י משרד החינוך העלתה את חמתה של עיריית תל אביב. בתגובה בוטלה התמיכה הכלכלית באגודה. במגזר טוענים: "ההחלטה פוליטית. אנחנו נלחמים על אינטרסים של המגזר".

9/605: YNET: "הממשלה מנסה לסגור את הישיבות והאולפנות" - כך טוענים ראשי המוסדות, שסבלו לטענתם מקיצוץ חד של 158 מיליון שקלים בתקציבם. בכנס חירום טוענים אנשי הישיבות התיכוניות והאולפנות כי הקיצוץ מסכן את המשך קיומם. "מדובר בניסיון פוליטי לפגוע בנו", אומר מנכ"ל ישיבות בני עקיבא. משרד החינוך: לא קיצצנו. מקורם של התקציבים שפחתו בהסכם קואליוציוני עם המפד"ל, שבינתיים פרשה מהממשלה.
2/6/05 "הארץ": בעקבות דוברת: משרד החינוך מסרב לפתוח בתי ספר חדשים

29/5/05 "וואלה": שיעורי הזכאות לבגרות במגזר הערבי נמוכים - נתוני תשס"ד: כ-85% מבוגרי י"ב במשגב היו זכאים לבגרות. בעראבה שיעור הזכאים עמד על 19% בלבד. במזרח י-ם: 16%

26/505: YNET: קרית גת: תלמידים משביתים את הלימודים למען המנהל - העירייה מבקשת להפסיק את עבודתו של מנהל תיכון "רוגוזין", אבי אדרי, בשל אי-סדרים בהעברת כספי מלגות לתלמידים. התלמידים, הוריהם וגם המורים התגייסו לטובתו והחליטו להשבית את הלימודים ללא הגבלת זמן. לטענתם, "ההחלטה לפטרו נובעת משיקולים פוליטיים". אדרי מצדו טוען שהכספים הועברו במלואם. וברקע: סכסוך בינו לבין המנהלנית, שחשפה את אי-הסדרים.
25/505: YNET: לבנת פיטרה 4,500 מורים, וידעה שאין צורך - מסמך פנימי שהגיע ל"ידיעות אחרונות" מגלה: שבועיים לפני שמכתבי הפיטורים נשלחו, הכינו במשרד החינוך את הצעת הפשרה לפיה רק 2,000 מורים יפוטרו. המטרה: לשכנע את הציבור שהמורים אשמים בפיצוץ המו"מ. במשרד החינוך לא מבינים מה הבעיה. אתמול סירבו המורים לחתום על טיוטת ההסכם שגובש באגף התקציבים של האוצר ודרשו לבטל את הפיטורים מייד.
17/505: YNET: רונית תירוש פרצה בבכי: אני רק בן אדם - הליך הפיטורים של 4,500 המורים הגיע היום לדיון בוועדת החינוך של הכנסת. הנוכחים התפרצו לדבריה של מנכ"לית משרד החינוך, רונית תירוש, וזו פרצה בבכי ויצאה מהאולם. בסוף הדיון שוב פרצה בבכי, והסבירה: "אני רק בן אדם. אני מוכנה אפילו לתת את הכסא למען מערכת החינוך". ההצעה החדשה של תירוש: צאו לפרישה מרצון, ולא תפוטרו.
10/5/05: YNET: הנחיה: הורים לא יקבעו האם להשאיר ילד בגן - מנכ"לית משרד החינוך פרסמה הנחיה, לפיה השארת ילד שנה נוספת בגן חובה לפני עלייתו לכיתה א', לא תוכל להיעשות ביוזמת הוריו, שכן "ההורים הם נטולי מקצועיות כי זה פרי בטנם". רק הגננת ופסיכולוג הגן יוכלו ליזום את המהלך, כיוון שהם "כוח מקצועי". הורים שידם משגת יוכלו להיעזר בפסיכולוג פרטי, אך ייאסר עליו לערוך תצפיות בגן כדי לגבש החלטה.
3/5/05 "הארץ": העירייה נגד, אך ההורים לא מוותרים על החלום להקים בי"ס דמוקרטי בת"א

28/4/05 "גל גפן": נחתם חוזה שכירות למבנה לבית ספר דמוקרטי בקרית אונו

25/4/05: YNET: "המחאה השקטה" של תלמידים נגד דו"ח דוברת - עצומה הנושאת שם זה מופצת מזה כחודש באינטרנט, וזכתה כבר לחתימותיהם של כאלף תלמידים. השמיניסט מחיפה שיזם את הרעיון הבהיר כי אין בכוונתו לנקוט בפעולות מחאה רעשניות כדוגמת השביתה ההמונית לפני כחודשיים, שכן הן מוציאות לתלמידים "שם רע". לדבריו, יש לאחד כוחות של תלמידים, מורים והורים המתנגדים לדו"ח.
21/4/05 "גל גפן": מקום ראשון לביה"ס הדמוקרטי ב"צעדת אביבאונו" - בית הספר קיבל פרס הצטיינות על גיבוש והופעה מוצלחת.

20/4/05: וואלה: דו"ח: יום לימודים ארוך רע לתלמידים - הדו"ח, שהוזמן על ידי משרד החינוך, קובע כי יש לדחות את יישום יום לימודים ארוך בבתיה"ס היסודיים.
18/4/05 "NRG": חידון אי ידיעת הארץ - 5,000 תלמידי חטיבות ביניים השתתפו בחידון הארצי בגיאוגרפיה, אך ניתוח תשובותיהם מגלה כי המקצוע מתדרדר: רבים לא הצליחו למקם יישובים וחבלי ארץ.

18/4/05: YNET: חדש: תעודה למורה על הישגיו - החל משנת הלימודים הבאה יקבלו גם המורים גיליון הערכה ובו מדדים מספריים בין 1 ל-5 על תפקודם. הקריטריונים: אמינות, משמעת, חריצות, עמידה מול כיתה ויכולת לתקשר עם ילדים וקולגות. מורה שיקבל ציון חלש לאורך זמן עלול לאבד את עבודתו .
14/4/05 "גל גפן": הפנינג בבית הספר הדמוקרטי בקעת אונו - בית הספר יקיים הפנינג לילדי קרית אונו והסביבה, בו יוכלו תלמידים והורים להכיר את ביה"ס.

12/4/05: YNET: התיכון להנדסאים לא ייסגר - יעבור להרצליה - אוניברסיטת תל אביב הכריזה אמנם על סגירת בית הספר בגלל קיצוצים - אך עתה נמצא פתרון: הרצליה אימצה את בית הספר. הוא יפעל בת"א כרגיל בשנה הבאה, וייפתח בעוד שנתיים בביתו החדש בהרצליה .
11/405: YNET: "ליד ילד אתיופי צריך מסיכת חמצן" - שיעור בגזענות? תלמידים בבית ספר תיכון ברחובות טוענים כי המחנכת שלהם שופעת ביטויים גזעניים נגד תלמידים ממוצא אתיופי: "היא אמרה מול כל הכיתה שהם מסריחים". המורה מגיבה: "האשם הוא באוכל ובתבלינים... מי שלא שומר על ניקיון הוא מסריח". מפקחת של משרד החינוך תגיע לבית הספר כדי לבדוק את טענות התלמידים.
5/4/05: NRG: בקרוב בגן: לימודי מתמטיקה - החל משנת הלימודים הבאה יפעיל משרד החינוך בכל גני הילדים בארץ "תוכנית ליבה", שתכין את הזאטוטים ללימודים בית הספר.
5/4/05: הארץ: הבגדים עושים את האדם - בבית ספר לנוער בסיכון במגדל העמק החליטה המחנכת לקחת את הנערים ממגמת העיצוב/ספרות צעד קדימה - ולהקים איתם סלון כלות מסחרי, פתוח לקהל הרחב. הלקוחה הראשונה, מורה מבית הספר, כבר נותנת למעצבים ציון עשר.
4/4/05 "NRG": היסטוריה כבקשתך - נושאי בחינות הבגרות בהיסטוריה ובאזרחות מספקים הצצה על הדומה והשונה בין הזרמים במערכת החינוך.

31/3/05: הארץ: המורים נקטו סחבת במו"מ על דו"ח דוברת, והסיכויים ליישמו בשנה הבא קטנו משמעותית
30/3/05: הארץ: היסטוריה, למשל, לומדים מספר בישול - רק ארבעה מקצועות מוגדרים חובה בבית הספר הניסויי מסאר בנצרת, מחלוצי בתי הספר הדמוקרטיים במגזר הערבי. יום הלימודים עשוי להיפתח בשיחה על חלום של אחד התלמידים.
30/3/05: YNET: מחר: המועד האחרון למו"מ עם המורים על דו"ח דוברת - במשרד החינוך לא נשמעים אופטימיים לגבי התקדמות המו"מ שעדיין "תקוע" ומעכב את יישום ההמלצות. מחר ייפגשו בכירי המשרד עם נציגי המורים לפגישה מכרעת. לאחר ישיבת הממשלה תוכל השרה לבנת לכפות את יישום המלצות הדו"ח.
28/3/05 "NRG": דור העכברים - האינטרנט כבר נחשב לחלק טבעי מביה"ס וגם התלמידים מרוצים, אך יש מי שמתלהב פחות.

21/3/05 "NRG": התלמידה: "אדאג לחסל אותך" - 3 מורים מקריית-שמונה והסביבה התלוננו נגד תלמידים שלפי החשד תקפו, קיללו, הטרידו ואיימו עליהם.

10/3/05: YNET: תלונה: מורה צעק על תלמיד "אני אזיין אותך" - המשטרה חקרה מורה ותיק מבית הספר "רבין" בבאר שבע, בחשד שרדף אחרי תלמיד במסדרונות בית הספר ואיים עליו: "חכה שאשים עליך יד. אני אזיין אותך, בן זונה". המורה אמר למקורביו: "אני מצטער אם נפלטו לי דברים שלא הייתי צריך לומר". משרד החינוך מגיב: אנו מתנגדים לכל סוג של אלימות. נמתין לתוצאות החקירה ונפעל בהתאם.
8/3/05: YNET: מורה מהדרום טוענת: תלמידים ניסו להרעיל אותי - לטענת המורה, תלמידים מהלו רעלים בכוס מים שהיתה מונחת על שולחנה. הוריהם של התלמידים מכחישים. גורמים בבית הספר טוענים: מדובר במורה בעייתית. היא מסוכסכת עם ההנהלה ומכריחה תלמידים לכתוב לה מכתבי שבח.
6/3/05 "NRG": 'המנהל ביזה מינית את תלמידיו' - המנהל שתקף את תלמידיו הולך לכלא: בית המשפט המחוזי בחיפה גזר הבוקר עונש של שנה ושלושה חודשי מאסר בפועל, על מנהל בית-ספר לשעבר מהצפון, שהורשע בביצוע חמישה מקרים של מעשים מגונים בתלמידי המוסד אותו ניהל.

4/3/05: NRG: בוא'נה גולן, אתה ענק - 180 אלף תלמידים הלכו אחרי הג'ינג'י מרעננה ושבתו נגד אימוץ דו"ח דוברת.
3/3/05: וואלה: יוזם שביתת התלמידים ייענש - גולן שירצקי זומן לחדר המנהלת שנזפה בו על היוזמה. משרד החינוך מתכוון להעניש גם את שאר המשתתפים. מנכ"לית משרד החינוך הורתה להבהיר לתלמידים: יש להפנים שאסור לשבות.
2/3/05: וואלה: בוטל פרוייקט השלמת בגרויות לתלמידים משכבות חלשות
2/3/05 "NRG": "הילדים מחונכים לגזענות" - בג"ץ דן היום בעתירה של הורים לתלמידים יוצאי אתיופיה נגד מנהל שלו יוחסו אפליה גזענית. עורך הדין של העותרים: "זה כשל חינוכי". השופטים ביקשו מהמדינה למסור את תשובתה בתוך חודש.

1/3/05 "NRG": האם מנכ"לית משרד החינוך מפרה חוזר מנכ"ל? - רונית תירוש הודיעה היום שתלמידים שהשתתפו בשביתה ייענשו בהורדה בציון. זאת בניגוד לחוזר שאוסר הפחתה בציון כעונש על הפרות משמעת.

1/3/05 "NRG": התלמידים מאיימים לשבות היום - ארגון לא מזוהה קורא לשביתה של בתי הספר בגלל דוח דברת: "לאן נעלם חופש חג החנוכה?"

1/3/05: וואלה: כ-120 אלף תלמידים לא הגיעו ללימודים - לפי נתוני משרד החינוך, כ-20% מתלמידי חטיבות הביניים והתיכונים נעדרו מבתי הספר, כחלק משביתת מחאה נגד המלצות דו"ח דברת. משרד החינוך כועס על ההורים שתמכו בשביתה.
1/3/05: וואלה: תלמידים מתכוונים להשבית היום את הלימודים - היוזמה להשבתה, שאינה של מועצת התלמידים הארצית, הינה במחאה על דו"ח דברת. בתוך כך התברר שגם ללא דו"ח דברת, אלפי מורים ימצאו את עצמם ללא עבודה.
28/2/05: וואלה: כתב אישום נגד ס' מנהל בי"ס בגין מעשים מגונים בתלמידים
25/2/05: NRG: אונס מחריד בין כותלי בית הספר - נערה בת 15 נאנסה אתמול בלילה בבית ספרה על ידי שני נערים שלומדים איתה באותה שכבה.
24/2/05: NRG: בן 13 איים בסכין על המורה - תלמיד כיתה ז' בן 13 שלף סכין על המורה לאחר שזו סילקה אותו מהשיעור. ביה"ס בחר להשעות את התלמיד לכמה ימים – ולא לדווח למשטרה.
20/2/05: NRG: בגרויות ללא מורים - משרד החינוך גיבש תוכנית חירום שתאפשר קיום הבגרויות במקרה שהמורים יחליטו לשבות.
20/2/05: וואלה: 3 מורים חשודים שסיפקו סמים לתלמידים - מחנך, מורה לאנגלית, וסייעת חינוכית מאיזור השרון, נעצרו בחשד שתלמידים שבאו לביתם לשיעורי עזר קיבלו מנם סמים. על קירות הבית נמצאו ציורים של צלבי קרס ותמונות אלימות.
11/2/05 עיתון "תל אביב": הדמוקרטים ניצחו - אחרי שש שנים בהן ניסה בית הספר הדמוקרטי להשתלב במערכת החינוך של קרית אונו, הקצתה לו המערכת מבנה בעיר. ועד ההורים: "זו החלטה מבורכת".

3/3/05: וואלה: הורים מתארגנים נגד יום לימודים ארוך - לטענת ההתארגנות החדשה, הארכת יום הלימודים במצב מערכת החינוך הנוכחי תפגע בילדים. ניסוי שנערך בנהריה מלמד לדעתם על סיכונים תברואתיים בבתי הספר ועל עלייה באלימות ילדים.
26/2/05 "NRG": "השומר נגע בתלמידים" - בן 37 מראש העין העובד כשומר בחטיבת ביניים, נעצר היום בחשד לביצוע מעשים מגונים בתלמידים.

24/2/05 "NRG": הרכזת לתלמיד: אתה אנטישמי - תלמיד כיתה י"א בצפון שאל אם בטיול יהיו נהגים יהודים או ערבים. רכזת התיכון ענתה לו בכינויי גנאי.

15/2/05: YNET: יוזמה: הורים נגד יום לימודים ארוך - הורים רבים שלא מעוניינים שילדיהם ישהו בבית הספר מעבר לשעות החובה, מעוניינים בהגמשת המלצות דוברת. לטענתם, יש לאפשר להורים המעוניינים בכך לקחת את ילדיהם מוקדם יותר שלושה ימים בשבוע, כיוון שהתנאים בבתי הספר אינם מספקים, וכן כי יש להורים זכות לפגוש את ילדיהם ליותר מארבע שעות ביום.
6/2/05 "NRG": הצלצול בשבילי - הסיגריה לא - יוזמה חדשה תאסור על עישון בכל שטח ביה"ס, כולל בחדר המורים. כהקלה יקבל כל מורה ייעוץ גמילה.

2/2/05: YNET: ראשון-לציון: תלמיד נדקר בגלל שקרא לחברו "מלשן" - אחד התלמידים אמר לחברו מבית הספר: "אתה מלשן" וזה שלף במהירות סכין קפיצית ודקר אותו בידו. הפצוע אושפז בבית החולים אך סירב לשתף פעולה עם חוקרי המשטרה. בסופו של דבר נעצר הדוקר ובקרוב יואשם בדקירה
31/1/05: וואלה: דו"ח: בתי"ס בניהול עצמי מצליחים יותר - דו"ח משרד החינוך שלא פורסם מראה כי בתיה"ס שעברו לניהול עצמי קיבלו ציונים טובים יותר במבחני המיצ"ב מבתי"ס אחרים. מורי בתיה"ס ותלמידיהם דיווחו על שביעות רצון גבוהה מהלימודים.
30/1/05: YNET: גננת בשרון נעצרה בחשד שהתעללה בילדים - הילדים בגן תיארו בפני הוריהם כיצד הגננת נהגה להחזיק אותם בכוח, לגרור אותם, להכות אותם ולצעוק עליהם. הגננת טענה שבסך הכל "רצתה להשתלט עליהם". היא שוחררה לחמישה ימי מעצר בית.
28/1/05: הארץ: תספרו עד תשע - אם בית ספר יוכל ללמד רק תשעה מקצועות, זה אומר שמקצועות רבים נמצאים בסכנת הכחדה.
28/1/05: הארץ: ב"ליד-ה" חוששים שדווקא הבוגר שלמה דוברת יביא לשינוי רדיקלי במוסד היוקרתי
28/1/05: הארץ: מה שנשאר זה בעיקר "שעת מורשת" של לימור לבנת - עשר שנים אחרי פרסום דו"ח ועדת שנהר, השיפור בתחום לימודי היהדות חלקי בלבד. המורים זוכים להכשרה רבה יותר, אבל התקציב הצטמצם מאוד, ותוכניות הלימוד בתנ"ך והיסטוריה יהודית כמעט שלא השתנו.
27/1/05: YNET: המורה צעקה על הילדה: תישרפי, פוסטמה - אם של תלמידה בבית ספר יסודי באשקלון התלוננה במשטרה נגד מורה מבית ספר אחר בעיר על כך ש"ניערה את הבת שלי בחוזקה לאחר שחשדה שהיא רבה עם הבת שלה, וקיללה אותה", כדברי האם. "הבת שלי נעלבה מאוד ופרצה בבכי", טענה האם. העירייה בתגובה: הוצא צו הרחקה נגד המורה מבית הספר שבו תקפה.
27/1/05: YNET: חשד: תלמיד גנב את מכוניתה של המנהלת - הנער, בן 15, וחברו, בן 18, חשודים שפרצו לחדר המנהלת בבית הספר, גנבו את מפתחות הרכב ונסעו ל"טיול". הרכב נמצא הפוך בתעלה ליד זכרון יעקב. במשטרה חושדים שהנער רצה להגיע "בסטייל" למקום בו הוא עובד אחרי הצהריים, אולם עבר תאונה בדרך, ובנס לא נפגע.
25/1/05: Nfc: בג"צ: לקיים העדפה מתקנת בטיפול בנשירה מבתיה"ס במגזר הבדואי - בג"צ קבע כי קיים אי שוויון בולט בהקצאת תקני הקבסי"ם (קצין ביקור סדיר) במגזר הערבי-בדואי בדרום ביחס למגזר היהודי; בית המשפט ציין, כי יש לחתור לסילוקו של הפער האמור על-פי הנתונים היחסיים המעידים על הצרכים השונים של כל אחד מהמיגזרים.
25/1/05: Nfc: תוכנית מיכא"ל מעכשיו גם בגן-יבנה - התוכנית מבוססת על שיטת לימודים ייחודית המקנה כלים למצוינות לימודית; התכנית תפעל במתכונת של 14 מפגשים בני 4 שעות, המתפרסים על ארבעה חודשים; ראש המועצה העניק מלגת לימודים בסך 13 אלף ש"ח להנחה במימון התוכנית.
24/1/05: וואלה: בג"ץ: דרושה העדפה מתקנת בחינוך הבדואי - השופטים קבעו כי הפער בהישגים בין המגזר היהודי והבדואי מחייב מדיניות של העדפה מתקנת. עם זאת, דחו הדרישה להגדיל מספר התקנים לקציני הביקור של משרד החינוך במגזר.
21/1/05: Nfc: תלמידה תובעת פיצוי: נפצעתי במשחק שהמורים המציאו - תלמידה בת 14 מבית הספר מנשה אלישר בירושלים טוענת, כי במהלך הטיול השנתי אירגנו המורים "משחק" בו משליכים תלמידים מעל חבל מתוח, "כמו כדור חי"; לדבריה, במקום לפנות אותה לבית החולים, שמו אותה בצד כשהתלמידים המשיכו לאפות פיתות; כעת היא תובעת תובעת מיליון ש"ח ממשרד החינוך, ממנהלת בית הספר ומהמחנכת.
23/1/05 "NRG": המורה הטיח את התלמיד ברצפה - ריב שפרץ בין התלמיד למורה בנושא ט"ו בשבט וההתנתקות הסתיים בפציעת ראש של התלמיד .

21/1/05: YNET: ארה"ב: תלמיד דרש מביהמ"ש לאסור שיעורי בית - לנער פיר לרסון בן ה-17 ממילוואקי נמאס משיעורי הבית בחופש שקילקלו לו את התוכניות לעבוד כמדריך במחנה קיץ. הוא החליט לעשות מעשה ותבע את מערכת החינוך במדינה. "אסור לתת שיעורי בית, זה גורם ללחצים גדולים מדי על הילדים", טען.
19/1/05: Nfc: תקנון חדש באוניברסיטת ת"א: יוגבלו ציוני הסטודנטים ומספר המצטייניםו - החל מסמסטר ב' ינועו ממוצעי ציוני הסטודנטים בחוג למדעי המדינה בטווח של 77-82; אחוז המצטיינים לא יעלה על 15% מהנבחנים; ראש אגודת הסטודנטים: ראש החוג קיבל את ההחלטה על דעת עצמו בלבד; ממוצע ציוני הסטודנט מת"א יהיה נמוך לעומת סטודנט מאוניברסיטה אחרת.
19/1/05: YNET: הוויכוח "מי ייכנס קודם לכיתה" נגמר בנזק לטחול - שני נערים בני 13, תלמידי כיתה ז', התווכחו בכניסה לכיתה. לפי החשד, במהלך הוויכוח הכה אחד הנערים את חברו בבטנו וגרם לו לנזק בטחול. הנער נעצר ובכוונת המשטרה להגיש נגדו כתב אישום.
18/1/05: Nfc: סיעת שינוי עתרה לבג"צ: להכליל החרדים בדוח דוברת - הסיעה והח"כים פולישוק-בלוך, שלגי ובריזון, טוענים כי ההסכם הקואליציוני בין הליכוד ויהדות התורה עושה שימוש חריג ביישום דוח דוברת על החינוך החרדי, כתוצאה מ"שיקולים קואליציוניים פסולים ופגומים"; לטענתם, הדבר מנוגד להצהרות המדינה בבג"צ, שקבע שיש להפסיק תקצוב מוסדות החינוך החרדי בעוד 3 שנים, כל עוד אינם עומדים בדרישות הפדגוגיות של משרד החינוך.
18/1/05: Nfc: החל משנת הלימודים הבאה יאוחדו מספר מכללות להכשרת מורים - בין המכללות שיאוחדו: סמינר הקיבוצים, מכללת לוינסקי, מכללת בית ברל והמכללה להוראה טכנולוגית - יאוחדו למכללה חדשה אחת; איחוד המכללות יביא לחיסכון של 300 מיליון ש"ח; השרה לבנת: השינויים המתבקשים יעלה את רמתתם האקדמית של המוסדות האקדמיים לחינוך.
17/1/05: YNET: עתירה: הפטור לחרדים מדו"ח דברת לא חוקי - ההסכם הקואליציוני שנחתם עם יהדות התורה, מאפשר למוסדות החינוך החרדים לא ליישם את דו"ח דוברת. חברי סיעת שינוי עתרו לבג"ץ בטענה כי ההסכם אינו חוקי, ואף דרשו כי אם ייושם, תיאסר העברת תקציבים למוסדות החרדים.
17/1/05: YNET: דו"ח דוברת: גם מורים יהודים ייבדקו מבחינה ביטחונית - מאז קום המדינה ישב נציג שב"כ בוועדה לקבלת מורים במגזר הערבי. על-פי דו"ח דוברת, יבוטל התפקיד וגורם חינוכי מקצועי יבדוק ויאשר את המורים היהודים והערבים, בהליך מיון זהה. כמו כן, יגובשו מושגי יסוד משותפים לשני המגזרים, עליהם ייבחנו התלמידים.
16/1/05: Nfc: הממשלה אישרה את המלצות דוח דוברת - ויכוח התנהל בין שרי העבודה אשר התנגדו לעיגון דוח בחקיקה; שרת התקשורת, דליה איציק התנגדה לאישור; ביום חמישי ייפגשו ארגוני המורים עם הממונה על השכר באוצר, יובל רכלבסקי.
16/1/05: וואלה: הממשלה אישרה המלצות דו"ח דברת - שרי העבודה ביקשו שלא לממש את הדו"ח בחקיקה אם ייכשל המו"מ עם המורים. שרת החינוך תדווח לממשלה פעם בחודשיים על ההתקדמות ביישום הדו"ח.
16/1/04: וואלה: לבתיה"ס לנושרים אין מקום בהמלצות דברת - המלצות הוועדה יביאו לסגירת בתי ספר קטנים, המאפשרים מסגרות יחודיות. בתי ספר לנושרים ממערכת החינוך הרגילה, כמו תיכון ברנקו-וייס ברמלה, לא יוכלו עוד להיאבק על כל תלמיד.
15/1/05: Nfc: ארגון ההורים הארצי ישמש מגשר בין משרד החינוך לארגוני המורים - יו"ר הארגון, איתן ויינרייך, שיגר מכתב לשרה לבנת ובו הביע את דאגתו מאפשרות של השבתת מערכת החינוך; השבוע הבהירו יו"ר ארגוני המורים כי לא יסכים ליישום הרפורמה בכוח.
12/1/05: NRG: מסקנות הוועדה מנסות להסתיר את העובדה שאין מדובר בפיטורי מורים אלא במורות
12/1/05: YNET: ועדת החינוך אישרה הצמדת קצינים לתיכונים
11/1/05: Nfc: המורים משנים עמדה: רוצים לפתוח במו"מ על דוח דוברת - רק יממה לאחר שהכריזו המורים על סכסוך עבודה, כצעד טכני לקראת אפשרות של החרפת הצעדים נגד יישום דוח דוברת, חוזרים הם מעמדה זו הערב ואומרים כי הם מעוניינים לפתוח במשא-ומתן ולא בשביתה.
10/1/05: Nfc: ארגוני המורים מתכוננים לימים שחורים: הכריזו על סכסוך עבודה - בארגון המורים העל-יסודיים הבהירו כי אין כל כוונה להכריז על שביתה; ההכרזה על הסכסוך הינו צעד טכני לקראת אפשרות של החמרת הצעדים בקמפיין נגד דוח דוברת.
9/1/05: Nfc: רה"מ: דוח דוברת ייושם; נשקיע ברפורמה למעלה ממיליארד וחצי ש"ח - התוכנית תובא לאישור הממשלה ביום ג' הקרוב; רה"מ: התוכנית לא תיגנז; שרת החינוך: "האחריות היא לא רק שלי".
9/1/05: Nfc: ארגון ההורים הארצי: חשיבות החינוך לא פחותה מביטחון המדינה - כך אומרים בארגון ההורים הארצי בתגובה לפרסום דוח דברת; לדברי הארגון - כל התלמידים צריכים להיות בבתי הספר בימי שישי; מרכז השלטון המקומי מברך על המלצות אך דורש תקציבים.
9/1/05: Nfc: הרפורמה בחינוך יוצאת לדרך; כעשרה אחוזים מהמורים יפוטרו - המורים המפוטרים יהיו בין 9,000 ל-14,000 לאורך חמש שנים מתחילת יישומו.
9/1/05: וואלה: דברת: עד 14 אלף מורים יפוטרו בשנים הבאות - דו"ח ועדת דברת לרפורמה במערכת החינוך יוגש היום לממשלה. הוועדה מציעה להעלות את שכרו של מורה מתחיל ל-5,500 שקלים. נציגי המורים: מספר המורים המפוטרים יעמוד על כ- 30 אלף.
9/1/05: וואלה: בת 15 שהגיעה לביה"ס עם אקדח עוכבה לחקירה - הנערה, תושבת מודיעין, סיפרה בחקירה כי התכוונה לאיים באקדח על תלמיד שנהג להציק לה. 7 תלמידי תיכון מרעננה נשלחו למעצר בית, לאחר שהטמינו מטען דמה בביה"ס.
8/1/05 "NRG": ועדת דוברת - הדוח המלא - הדוח הרשמי של הוועדה לרפורמה במערכת החינוך יוגש היום לרה"מ. במסקנות: סמכויות נרחבות למנהלי בתי"ס, עד 14 אלף מורים יפוטרו ושבוע לימודים מקוצר.

7/1/05: וואלה: 5 חודשי עבודות שירות למורה שהיכה תלמידה - מורה מבית ספר ברהט, סירב לתת לתלמידה לצאת מהכיתה ולאחר שביקשה שנית היכה אותה בצינור גומי. הוטלו עליו 5 חודשי עבודות שירות ופיצוי בסך 2,000 שקלים.
5/1/05: Nfc: המלצות דוברת מוגשות לממשלה: התוספת לחינוך - 11 מיליארד ש"ח - 6 מיליארד ש"ח יוספו לתקציב החינוך; 5 מיליארד ש"ח למימון הוצאת המעבר ליישום הרפורמה בחינוך; ב-5 הקרובות לא יהיה קיצוץ בתקציב החינוך.
4/1/05: NRG: "הילד חזר מושפל מביה"ס" - מנהלת הורידה תלמיד מההסעה להצגה בשל חוב של 300 שקל, למרות החלטת משרד החינוך.
4/1/05: וואלה: המורים קיימו כנס מחאה ענק נגד דברת - כ-10,000 מורים מחו על כוונת הוועדה לפטר מורים. ראש ארגון המורים השווה את הדו"ח להסכם ריבנטרופ-מולוטוב ערב מלחמת העולם ה-2. מורים הניפו שלט: "לימור לבנת חבלה".
3/1/04: וואלה: לבנת: ספק אם יו"ר ארגון המורים יכול להיות מורה
2/1/04: YNET: המשטרה: עלייה של 20% באלימות בני נוער - בדיון בוועדת החינוך של הכנסת, שהתכנסה לדון בהתגברות האלימות בבתי הספר, ובתקריות האלימות כלפי מורים. המשטרה סיפרה על עלייה של 20% במקרי האלימות לעומת השנה שעברה ומרבית הדוברים הטיחו אצבע מאשימה לעבר הממשלה ומשרד החינוך. דווקא מנכ"ל המועצה לשלום הילד הפתיע, כשהצביע על "הישבנים החשופים בטלוויזיה" כמקור לאלימות.
2/1/05: Nfc: הצעת חוק: איסור "רוכלות רוחנית" בקרבת מוסדות חינוך - את הצעת החוק הגיש ח"כ אילן שלגי משינוי; בהסבר להצעת החוק נכתב, כי יש להגן על החברה, תלמידים ובני משפחותיהם, מפני אלה המנצלים את המקום כדי למכור מרכולת רוחנית.
2/1/04: וואלה: הליכוד הסכים לשמור עצמאות החינוך החרדי - ההסכם שגיבשה יהדות התורה עם הליכוד עדיין טעון אישור מועצת גדולי התורה. יו"ר ועדת החינוך: ההסכם לא יאפשר יישום דו"ח דוברת. 13 מורדי הליכוד מאיימים להצביע נגד הקואליציה.
30/12/04: Nfc: לראשונה תכלול בחינת המיצ"ב יחידה בתחום המורשת, הציונות והדמוקרטיה - היחידה בבחינת מותאמת לתוכנית 100 המושגים שהופצה ע"י משרד החינוך; מטרתה - לימוד מוגי יסוד במורשת ובתרבות והרחבת הידע על אישים ואירועים במדינה; לקראת הבחינה ייערך כנס ארצי להטמעת התוכנית בבתי הספר.
30/12/04: NRG: "תרופת פלא" לנבחנים - תופעה: סטודנטים נעזרים בכדורי ריטאלין, עבור ילדים עם הפרעות קשב, כדי להשיג ריכוז במבחנים.
29/12/04: וואלה: מספר הבנים בחינוך המיוחד כפול ממספר הבנות - מנתוני הלמ"ס שפורסמו על תלמידים בחינוך המיוחד עולה כי סיכוייו של מי שאביו לא למד כלל ללמוד בחינוך המיוחד גבוהים פי יותר מ-3 מסיכוייו של ילד שאביו למד 13 שנים ויותר.
28/12/04: Nfc: 64% מתלמידי החינוך המיוחד לומדים בבתי ספר רגילים - ככל שעולה השכלת האב פוחת סיכוי התלמיד ללמוד בחינוך המיוחד; מספר הבנים הלומדים בחינוך המיוחד הוא כמעט כפליים ממספר הבנות.
28/12/04: הארץ: הילדים בישראל נעשים עניים יותר, אבל המדינה מקצצת בסיוע להוריהם - עפ"י הדו"ח השנתי של המועצה לשלום הילד לשנת 2003
28/12/04: Nfc: הכנסת אישרה: תלמידים יקבלו ארוחה חמה אחת ביום -הזכאות לארוחה יומית תהיה בהתאם לתקציב השנתי שמשרד החינוך יפנה לנושא; על-פי החוק, שרת החינוך תקבע מיהי אוכלוסיית התלמידים הזכאית לארוחה חמה בבתי-הספר בהם מתקיים יום לימודים ארוך.
28/12/04: וואלה: אושר חוק לארוחות בבי"ס, אך יישומו בספק - היקף יישום החוק להזנת תלמידים שאושר היום בכנסת, יחייב אישור האוצר. השלטון המקומי יידרש להשתתף במימון, דרישה שהכשילה את ההזנה השנה. דו"ח: עוני הילדים גובר, סיוע המדינה קטן.
28/12/04: וואלה: המכללות להוראה במרכז מתאחדות כדי למנוע סגירתן - ועדה במשרד החינוך ודו"ח דוברת ממליצים להקטין בחצי את מספר המכללות להוראה. בית ברל צפויה להתאחד עם לוינסקי וסמינר הקיבוצים עם המכללה הטכנולוגית. החיסכון: מאות מיליוני שקלים.
28/12/04: וואלה: איום סגירה על המכללות להוראה - ועדה במשרד החינוך ודו"ח דוברת ממליצים להקטין בחצי את מספר המכללות להוראה. בית ברל צפויה להתאחד עם לוינסקי וסמינר הקיבוצים עם המכללה הטכנולוגית. החיסכון: מאות מיליוני שקלים.
28/12/04: YNET: תלמידים נקשרו בשלשלאות למנוע הרצאת קצין - קבוצת תלמידים נגד "מיליטריזם" מתיכון עירוני א' בתל אביב, המתנגדת למתן במה בבית הספר לאנשי צבא המטיפים לערכים של "אלימות, דיכוי, ציות לחוק וקונפורמיזם" הפגינה בכניסה לבית הספר נגד קיום הרצאה של תת אלוף איתן לוקר מחיל האוויר. כמה תלמידים קשרו עצמם בשלשלאות לשער, ותלו שלט: "אין כניסה לצבא". לדבריהם, "מנסים להפוך את בתי הספר למכינות קדם צבאיות". מנכ"לית משרד החינוך: יש מקום לחזק שיתופי פעולה.
26/12/04: YNET: קדמן על דו"ח דברת: סיסמאות ללא כיסוי - המועצה לשלום הילד העבירה לשרת החינוך את הערותיה על הטיוטה הסופית של דו"ח דברת. המסמך כולל ביקורת חריפה על שורת נושאים עקרוניים: מעבר לשבוע לימודים מקוצר, מבלי להכין חלופות ליום שישי. יום לימודים ארוך, ללא תנאים מתאימים, מספר תלמידים גדול מדי בכיתות. מנכ"ל המועצה, ד"ר קדמן: "חינוך עושים באהבה, או לא עושים בכלל". ועדת דברת: "המתינו לדו"ח הסופי".
25/12/04: Nfc: זוכו 2 מ-3 המורשעים בגרימת מותה ברשלנות של הילדה אמיליה כהן ז"ל - מנהלת ביה"ס לוריא בירושלים וסגן מנהל מחלקת החינוך בעיריה, זוכו מאחריותם ובוטל העונש שנגזר עליהם; נדחה ערעורו של ריצ'רד דומי, שהיה מנהל אגף בדק בית בעיריה, לאחר שנקבע כי היה "ראש קטן" ונדבק לדרישות התקן; דומי נותר המורשע היחיד בפרשה; השופטים: האחריות מצויה בדרגים הגבוהים של המערכת - בעיריה ובמשרד החינוך.
24/12/04: Nfc: עדי אלדר: רק שת"פ עם הרשויות המקומיות יבטיח יישום דוח דברת - ציין כי אסיפת ראשי הרשויות המקומיות אימצה את המלצות הדוח אך הציבה ארבעה תנאים למימושן ויישומן.
24/12/04: וואלה: טענה: השיפור בהישגים במתמטיקה מלאכותי - ד"ר דן בן דוד מאוניברסיטת ת"א טוען כי שיעור גריעת התלמידים ממדגם מבחני הטימ"ס במתמטיקה ומדעים עלה ב-6.5%. האחראית על המבחנים: התלמידים שנגרעו הם חרדים שאינם לומדים את המקצועות.
23/12/04: YNET: מסמך: דו"ח דברת - הטיוטה הסופית - יותר משנה ישב כוח המשימה לרפורמה במערכת החינוך וגיבש את הדו"ח המלא, הידוע בשמו "דו"ח דברת". ynet מפרסם לראשונה את טיוטת הדו"ח המלא - כפי שהגיע לידי "ידיעות אחרונות" - הקובע את חזון מערכת החינוך לשנים הבאות.
23/12/04: Nfc: טיוטת דוח דוברת קובעת: יום לימודים ארוך; העלאה משמעותית בשכר המורים - על-פי הדוח, יום הלימודים יחל מגיל 3 עד גיל 18; כל בתי הספר והגנים יתוקצבו באופן שיוויוני; רק 20% מציון הבגרות יקבע בצורה חיצונית; יועברו סמכויות רבות יותר למנהל בית הספר; יוסי וסרמן: הרפורמה תמומן על-ידי פיטורי מורים וביטול תגמולי המורים.
23/12/04: NRG: דו"ח דוברת: המהפכה שבדרך - הוועדה לרפורמה בחינוך השלימה את עבודתה. עיקרי ההמלצות: חינוך חינם מגיל 3, שבוע הלימודים יקוצר, 15 אלף מורים יפוטרו, משקל הבגרות יופחת והחופשות יקוצרו. שכחו כל מה שלמדתם על מערכת החינוך.
22/12/04: Nfc: ארגוני המורים מתנגדים לקיצוץ החופשות בבתי הספר - על-פי הפרסומים ממליצה ועדת דוברת לקצר את חופשת הקיץ ב-12 ימים, לבטל את חופשת חנוכה ולקצר את חופשת פסח; ארגוני המורים מתריעים: אם תתקבל ההמלצה יקוצצו 20% ממספר ימי הלימוד בבתי הספר.
22/12/04: Nfc: השוטרים אזקו תלמידת תיכון לאחר שהתעקשה לצאת עם חבריה לטיול השנתי - ה' - תלמידת תיכון כבת 16 עלתה על האוטובוס על-מנת לצאת עם חבריה לטיול; המנהלת זימנה את המשטרה לאחר שהורי התלמידה לא שילמו את מחיר הטיול; ההתנצחות בין המנהלת לתלמידה נמשכה עד להשעייתה מהלימודים; משרד החינוך הגיב: עולה תמונה קשה של התנהגות חסרת גבולות... ממליצים לפתוח דף חדש בבית ספר אחר.
22/12/04: Nfc: הורשע מורה שנגח באפו של תלמיד שהופיע לתפילה בלי כיפה - המורה למחשבים דניאל בנעדי היה המשגיח התורן בעת תפילת שחרית, כאשר תלמיד כיתה ח' הגיע בלי כיפה; התלמיד סירב לעזוב את בית הכנסת, אז משך המורה בידו ונגח באפו; השופט: לאלימות מורה אין הצדקה בשום מקרה ובשום נסיבות.
22/12/04: וואלה: החינוך החרדי התנער מהסטטוס קוו - במכתב הסטטוס קוו מ-1947, הסכימו בן גוריון והחרדים כי ייקבע מינימום של לימודי חובה, אך ראשי אגודת ישראל הפרו את ההסכמה. המאבק על תוכנית הליבה הוא בעצם מאבק על קיום ההסדר.
22/12/04: וואלה: ועדת דוברת תמליץ על שינוי בחינוך המיוחד
22/12/04: וואלה: החינוך החרדי התנער מהסטטוס קוו - במכתב הסטטוס קוו מ-1947, הסכימו בן גוריון והחרדים כי ייקבע מינימום של לימודי חובה, אך ראשי אגודת ישראל הפרו את ההסכמה. המאבק על תוכנית הליבה הוא בעצם מאבק על קיום ההסדר.
21/12/04: וואלה: מדברים על דוברת ושוכחים את הגיל הרך - משרד התמ"ת יוזם הגברת הפיקוח על מעונות לילדים עד בני 3. היום נמצאים תחת פיקוח מינימלי רק 18% מהילדים, למרות שתנאי הטיפול בישראל מוגדרים כ"סיכון התפתחותי" לפעוטות.
20/12/04: Nfc: 79% מההורים תומכים ביישום דוח דוברת לעומת 49% בקרב המורים - 58% מהמורים תופסים את מעמד המורה בישראל כנמוך; 72% מהמורים חושבים שרמת ההשכלה של המורים היא הפרמטר העיקרי בקביעת גובה המשכורת; כך על-פי סקר מקיף שערך משרד החינוך.
20/12/04: וואלה: תעודת בגרות בלי להשלים את כל הבחינות - ועדת דוברת חשפה היום , כמה שבועות לפני חשיפת המלצותיה,כי התעודה תורכב מ-8 מקצועות: מתמטיקה, אנגלית, היסטוריה, שפת אם, ספרות, אחד ממקצועות המדעים, מקצוע בחירה מדעי-טכנולוגי, ומקצוע בחירה נוסף.
20/12/04: וואלה: דברת מציג: רפורמה בבחינת הבגרות - בין הרפורמות שמציעה ועדת דברת: בחינת בגרות במקצוע מדעי-טכנולוגי ותעודת בגרות בלי כל הבחינות. סקר שערך משרד החינוך מעלה כי רוב המורים לא מרוצים משכרם ורואים מעמדם כנמוך.
20/12/04: וואלה: ועדת דוברת ממליצה על רפורמה בתעודת הבגרות
20/12/04: NRG: דוח דברת מציג: בגרות חדשה - תוכנית חדשה לבחינות הבגרות: פחות בחינות חובה, יותר מדעים ושינוי בשיטת חישוב הציונים.
20/12/04: Nfc: מועצת הנוער ברמה"ש פועלת למאבק באלימות בדרכים בשיתוף עמותת "אור ירוק" - תחתים את תלמידי התיכון שמלאו להם 16 שנים על עצומה למען המלחמה בקטל בכבישים.
20/12/04: NRG: הנוער מאבד את הצפון - מבחן בידיעת הארץ חושף בורות מדאיגה: שליש מתלמידי י"א וי"ב סבורים שהירדן נשפך לירקון.
19/12/04: וואלה: 81% מהמורים ו-92% מההורים: נדרשת רפורמה בחינוך
19/12/04: וואלה: ארגוני המורים תקפו את מסקנות דוברת - לטענתם יובילו מסקנות הוועדה לפיטורי רבע מהמורים בחמש השנים הקרובות ולהחרפת הצפיפות בכיתות. לדבריהם, "רפורמה בלי הסכמת המורים לא תצלח".
19/12/04: YNET: 75% מההורים לא מרוצים מבתי-הספר - סקר של משרד החינוך "חושף": המורים שחוקים; מסכימים שיש לפטר קולגה עם רמת הוראה נמוכה. ההורים סבורים שבתי-הספר לא מספקים את הסחורה, ותומכים בהמלצה לסגור את חטיבות-הביניים. כולם רוצים מהפכה, אבל לא בהכרח מסכימים שהמלצות ועדת דברת הן הדרך לשם. בהמלצה החדשה - לקצר את החופש הגדול ולפצל את השנה לשני סמסטרים - ההורים דווקא תומכים. נציגי התלמידים מתנגדים בתוקף .
16/12/04: וואלה: הסייעות בגנים פטורות מלחתל את הילדים - הסכם העבודה של הסייעות בגני הילדים פוטר אותן מהחלפת חיתולים, ומתקשרות להורים שיבואו להחליף לילדם. כתוצאה מכך נשארים הילדים בחיתולים צואים, ונגרם להם נזק פיסי ונפשי.
15/12/04: Nfc: בג"צ: מוסדות חינוך חרדים המלמדים רק לימודי קודש - לא יתוקצבו - החל משנת 2007 לא יתוקצבו עוד מוסדות חינוך חרדיים על-יסודיים המלמדים לימודי קודש בלבד, ואינם עומדים בדרישות הפדגוגיות של משרד החינוך; השופט לוי: התקצוב השנתי בסך 180 מיליון ש"ח, למוסדות שאינם עומדים בדרישות החוק, נעשה בחוסר סמכות ו"מעורר חשש לפגיעה בעקרון השוויון"; ח"כ פרוש: בג"צ הכריז שישראל אינה עוד מדינת היהודים.
15/12/04: YNET: בג"ץ: בלי "תוכנית ליבה" - אין הקצבות - בפסק הדין נקבע כי החל מ-2007 יבוטלו ההקצבות למוסדות חרדיים המלמדים לימודי קודש בלבד. השופט אדמונד לוי: "מימון מוסדות חינוך שלא עומדים בדרישות החוק פוגע בעקרון השיוויון". משרד החינוך: "שמחים על החלטת בג"ץ לאפשר למשרד החינוך להמשיך את התהליך בעניין תוכנית הליבה". ח"כ פרוש בתגובה: "אנחנו מתביישים כי הבג"ץ של מדינת ישראל הכריז שהמדינה אינה מדינת היהודים".
15/12/04: וואלה: חברה בוועדת דברת: המסקנות נקבעו מראש - פרופ' רות גביזון התפטרה לאחרונה מתפקידה בוועדה לרפורמה בחינוך. לדבריה, השינוי בהגדרת החינוך נעשה מבלי לשתף את אנשי המקצוע. דברת: טבעי שבמצבים כאלה יש חילוקי דעות.
15/12/04: הארץ: קופצים כיתה: התלמידים בישראל דילגו תשעה מקומות בדירוג העולמי במתמטיקה
15/12/04: Nfc: סקר בינלאומי: רמת תלמידי ישראל במקצוע מתמטיקה - מעל הממוצע - על-פי תוצאות בחינות ה-TIMSS הבינלאומיים דורגה ישראל במקום ה-19 מתוך 45 מדינות; מדובר בשיפור לעומת תוצאות הבחינות בשנת 1999 בהם הישגי תלמידי ישראל היו נמוכים; מנכ"לית משרד החינוך זוקפת את השיפורים בין היתר להתמקצעות המורים למתמטיקה.
15/12/04: וואלה: יבוטלו הקצבות לבתי"ס חרדים - בתוך 3 שנים יבוטלו ההקצבות למוסדות חינוך במגזר החרדי שאינם עומדים בקריטריונים שנקבעו על ידי משרד החינוך - כך פסק היום בג"ץ בעתירה שהגיש ארגון המורים העל יסודיים נגד שרת החינוך ושר האוצר.
14/12/04: YNET: "סגירת המכללות תיצור שתי מדינות" - ועדת דברת תמליץ על סגירה של מחצית המכללות המסובסדות. הסטודנטים הגיבו בזעם, וגם בכנסת לא אהבו את הרעיון. פינס: "הפערים יעמיקו, יווצרו כאן שתי מדינות". כבל: "למה שלא תסגרו קודם את אוניברסיטת תל-אביב?" שריד: "המכללות הן המפעל החשוב ביותר שקם בעשור האחרון, חברי הוועדה לא יודעים היכן הם חיים".
14/12/04: YNET: תלמידי ישראל השתפרו במתמטיקה ובמדעים - תלמידי ישראל ממוקמים במקום ה-19 מבין 45 מדינות במתמטיקה, לעומת המקום ה-28 ב-1999 - כך מגלים ממצאי המבחן הבינלאומי TIMSS, שפורסמו היום. גם במדעים, השתפרו תלמידי ישראל וממוקמים כעת במקום ה-23 לעומת 26 בסקר הקודם. ומי ניצב במקום הראשון? סינגפור.
14/12/04: NRG: שיפור בהישגי התלמידים הישראלים - מהתוצאות של המבחן הבינלאומי במתמטיקה ובמדעים עולה שהתלמידים הישראלים, שרק לפני 5 שנים הגיעו למקום העשירי מהסוף, הגיעו השנה למקום ה-19 במתמטיקה מתוך 45 מדינות.
14/12/04: NRG: "רמת המתמטיקה קפצה כיתה" - משרד החינוך לקראת תוצאות מבחן תימ"ס: תוכנית הלימודים הביאה לעלייה בדירוג הבינ"ל.
12/12/04: NRG: חינוך מיוחד לילדי הקצינים - למרות המגורים המשותפים בבסיס חצרים, הולכים ילדי הטייסים לבית ספר בקיבוץ, וילדי הנגדים למושב.
8/12/04: וואלה: עתירה לבג"ץ נגד הפרת חוק יום לימודים ארוך - עמותת נשים עתרה לבג"ץ כנגד יישומו הסלקטיבי של יום הלימודים הארוך בדימונה. משרד החינוך: פנייתן הגיעה לאחר סיום ההיערכות לשנת הלימודים תשס"ה.
8/12/04: NRG: מסתמן: 15 אלף מורים יפוטרו - חשש בארגוני המורים לקראת פרסום המסקנות הסופיות של דוח ועדת דברת: אלפי מורים יפוטרו ויצטרפו למעגל מחפשי העבודה. באוצר מאשרים: 15 אלף יפוטרו. הוועדה: "זה דיסאינפורמציה".
7/12/04: וואלה: דו"ח: המעבר ל-5 ימי לימוד לא יחסוך כסף - בשלב הראשון, עלות הפעלת הכיתות הנמוכות בימי שישי נאמדת ב-300 מיליון שקל בשנה לעומת חיסכון של 180 מיליון בלבד. רווחים כלכליים יורגשו רק בטווח הארוך.
7/12/04: NRG: ההורים רבו עם המנהל והשביתו את בית הספר - ועד ההורים של בית ספר ביישוב מג'דל-שמס החליט לפתוח בשביתת אזהרה מפני שהמנהל מסרב לשתף איתם פעולה.
6/12/04: וואלה: יום פינוק למורים תמורת שיווק קורס פרטי - עמותה המפעילה קורסי העשרה בבתי"ח מציעה למורים שיגייסו תלמידים טובות הנאה, בהן 1,500 שקל ופינוק במלון. ההורים מממנים את הקורסים שעלותם מאות שקלים. משרד החינוך: התופעה אסורה.
2/12/04 "גל גפן": למידה בדרך אחרת - בבית הספר הדמוקרטי - על פרויקטי החקר העצמאיים של תלמידי בית הספר.

23/11/04: NRG: המלצה: צימצום מבחני הבגרות - ועדת דברת שוקלת: בגרות רק במתמטיקה, אנגלית, עברית ותנ"ך. בשאר המקצועות יערך מבחן פנימי.
23/11/04: YNET: תלמיד כיתה ד' תקף מורה באמצעות מקל - מורה ביישוב בגליל המערבי התלוננה במשטרה נגד תלמיד בכיתתה, ילד בן תשע, שהיכה אותה באמצעות מקל ופצעה באורח קל. מפקד משטרת משגב: "התלונה תטופל בכובד ראש, למרות שהילד אינו בגיל שבו הוא נושא באחריות פלילית".
9/11/04: NRG: "היכה מורה ואיים לרצוח אותו" - נער בן 15 מבית-שאן נעצר אחרי שתקף ואיים להרוג את המורה שלו ששלח אותו לחדר המנהל.
7/11/04: NRG: חצי מהתלמידים: "הציון מקפח" - מחקר מיוחד שבדק מהו 'ציון צודק' קבע: 55% מתלמידי ישראל חשים שהופלו לרעה בציון במתמטיקה .
3/11/04: הארץ: לא שמים עליהם - כשמכוניתם הועלתה באש באישון לילה הבינו סם וזהבה בייניש, זוג מורים, שתלמידיהם שוב החליטו לתת להם עונש חינוכי.
1/11/04: YNET: חשד: תקיפת מורים בראשל"צ; ונדליזם בתל מונד - במקרה אחד חשוד בן 12 שירק על מורתו ואיים לשבור את משקפיה. תלמיד אחר באותו בית ספר חשוד שהיכה מורים וזרק שולחן אל תלמיד אחר. בתל מונד פתחה המשטרה בחקירה נגד 8 תלמידים החשודים בביצוע מעשי ונדליזם בבית הספר.
1/11/04: NRG: "סתומים, חתומים, טמבלים, טומטומים" - הרב עובדיה מקלל את הממשלה ואת החינוך החילוני: "מי שלומד בבית ספר חילוני ייצא בועל נידות".
31/10/04: וואלה: ועדת דוברת תמליץ להשאיר המורים כעובדי משרד החינוך - הוועדה חזרה בה מהכוונה להפוך את המורים לעובדי מינהלים אזוריים בפיקוח הרשויות המקומיות. ההתנגדות לרעיון נומקה בסכנה לקריסת מערכת החינוך, פוליטיזציה וחוסר שיוויון.
29/10/04: YNET: אלימות הילדים: אפילו הגננת חטפה סטירה - באשקלון נרשמו השבוע עוד שלושה מקרים של אלימות מצד ילדים - אחד מהם התרחש בגן. המורים, מתברר, מהססים להתלונן במשטרה, לא אחת בגלל המנהל. רבקה פיירברג, שנפגעה בראשה משקית מים וחזתה בשנאה יוקדת בעיני תלמידיה: "רק אם מורה תמות המערכת תתעורר".
28/10/04: YNET: בעקבות האלימות: טיפול פסיכולוגי למורים - הסתדרות המורים החליטה לפתוח שירות מיוחד למורים במסגרתו יינתן להם טיפול נפשי ומקצועי. המורים יוכלו לפנות לפסיכולוגים, עובדים סוציאליים, ויועצים ארגוניים, במחירים מסובסדים, ולשתף אותם במצוקותיהם בנוגע למתרחש בין כותלי בית הספר. הסתדרות המורים: "המורים נזקקים כעת יותר ליד מכוונת, על רקע מצוקות התקופה".
27/10/04: הארץ: לרוב הישראלים אין אמון במערכות החינוך והבריאות - "מדד החוסן החברתי": שני שלישים לא סומכים על מע' החינוך. 58% לא סומכים על מע' הבריאות שתתמוך בהם בעת הצורך.
26/10/04: וואלה: חשד לזיופים בבחינות הבגרות בתיכונים בגליל - אתמול הוארך מעצרו של פאדי חלאילה, תושב סכנין ששימש כרכז בחינות בכמה בתי ספר ערביים. על פי החשד, הוא סייע לתלמידים לפתור השאלות. צפויים מעצרים נוספים בפרשה.
26/10/04: YNET: התשובה לאלימות התלמידים: סדנה הוליסטית למורים - סדנה הוליסטית שמדגישה את הקשר בין הנפש לגוף, מעניקה למורים כלים להבנה וחמלה מול התלמידים, ודרכים להפוך את הייאוש והשחיקה של ההוראה למנוף לצמיחה. פתרון אפשרי לאלימות הגואה במערכת החינוך?
25/10/04: YNET: משרד החינוך: דברו בנועם לתלמידים - בעקבות מקרי האלימות האחרונים, סבורה הממונה על זכויות הילדים במשרד החינוך ששורשי האלימות נעוצים ב"אי הבנה בסיסית של נושא הזכויות וכבוד האדם". יו"ר ארגון ההורים, ארז פרנקל, מאשים את המורים כי הם מתחמקים מאחריותם לטיפול בבעיית האלימות.
25/10/04: וואלה: מורה הוציאה תלמיד מהכיתה וצמיגי מכוניתה נוקבו - נמשכת האלימות בבתי הספר: מורה מהכפר יפיע גילתה כי צמיגי מכוניתה נוקבו, לאחר שהתעמתה עם תלמיד בן 11. הלימודים ברחבי הארץ החלו באיחור של שעה כמחאה על האלימות הגואה.
25/10/04: NRG: "רכז הבגרויות סייע להעתיק" - האחראי על שמירת טוהר הבחינות בגליל המערבי נעצר בחשד שלקח שוחד ועזר לרמות. החשוד מכחיש.
24/10/04: YNET: "רצח מורה על ידי תלמיד אינו בלתי אפשרי" - פנצ'רים, חבלות ברכב, הטרדות טלפוניות, קללות כגון 'שרמוטה' ו'זונה', איומים ואלימות פיזית הפכו למנת חלקם של מורים רבים ברחבי הארץ. לדברי אנשי חינוך בעבר ובהווה, במצב הבלתי נסבל אשמים משרד החינוך ("לא מגבה מורים ונותן לתלמידים יותר מדי כוח"), הורי התלמידים ("יש להם פחות זמן וכוחות לילדים"), החברה הישראלית ("מתירנית מדי") ומנהלי בתי ספר ("חוששים מההורים"). ובינתיים, עד שיימצא פתרון, ממשיכים המורים להתהלך בפחד בתוך בתי הספר, וחוששים שהאלימות רק תגבר.
24/10/04: NRG: התלמיד איים על שומרת ב-M16 - בן 16 איים על מאבטחת בית הספר ברובה: "אם לא תפתחי, אני אירה לך בראש". בטבריה נעצר תלמיד בן 17 בחשד שחבט בפני המורה שהורתה לו לצאת מהכיתה.
24/10/04: NRG: בתי ספר לחינוך מחדש - השיטות הקיימות לטיפול בילדים אלימים כשלו, לכן מציע משרד החינוך להקים עבור אותם ילדים מסגרת לימודים מיוחדת שתכלול קבוצת תמיכה וריפוי בעיסוק.
24/10/04: וואלה: כרבע מהמורים לחשבון נכשלו במתמטיקה - כך עולה מתוצאות בחינות ההסמכה למורים בבתי הספר היסודיים. משרד החינוך: מי שנכשלו גם במועד ב' לא יורשו ללמד מתמטיקה. הציון הממוצע של המורים: 80.
24/10/04: NRG: ציון נכשל למורי המתמטיקה - רבע ממורי היסודי נכשלו בבחינות במתמטיקה. משרד החינוך: "נקווה שהם לא יגרמו נזקים לילדים".
23/10/04: NRG: התלמידים ידונו בנושא האלימות - מנכ"לית משרד החינוך הורתה על קיום הדיונים בגלל אירועי האלימות שבהם נפצעו מורה בתיכון ומאבטח.
22/10/04: וואלה: 2 תלמידים חשודים שהציתו רכבה של מורה - המכונית הוצתה ונשרפה כליל ליד בית המורה שבנאות גולן. המורה כבר סבלה בעבר מהתנכלויות תלמידים. 2 החשודים, בני 17, נעצרו.
22/10/04: וואלה: האם מיישמים החרדים את תוכנית הליבה? - שרת החינוך טוענת להצלחה בהנחלת תוכנית הליבה במוסדות החרדיים, אך התמונה בפועל שונה מהותית. כתב האישום בפרשת ישיבת איתרי מלמד גם הוא על "מדינה בתוך מדינה" במגזר החרדי.
21/10/04: YNET: המורה שנפגעה: התלמידים שמחו כמו בלינץ' - רבקה פיירברג, אושפזה בבית החולים במצב בינוני, לאחר שנפגעה משקית מים שהשליך לעברה תלמיד מהקומה השלישית בבית הספר באשקלון. לדבריה, "25 שנה אני מורה, וטרם נתקלתי באלימות כזו. התחושה היא קשה, כי אלה ילדים שאתה משקיע בהם ונותן להם יחס חם, ולבסוף אני סופגת דבר כזה".
21/10/04: וואלה: תלמיד דקר חברו בביה"ס, אבי הנדקר בא לנקום - הנער הנדקר מנותח בביה"ח בנהריה, אביו תקף את הדוקר שכעת מאושפז אף הוא. כף רגלו של מאבטח בטבריה רוסקה לאחר שנער השליך לעברו חזיז.
21/10/04: וואלה: עולה חדש נשלח לחינוך מיוחד כי לא ידע עברית - ד' בן ה-6.5 נשלח לחינוך המיוחד, לאחר שהוריו ביקשו שיקבל סיוע בלמידת השפה. השנה בה "בילה" בכיתה זו החריפה את משבר הקליטה, הורידה את ביטחונו העצמי וגרמה לו למצוקה רגשית קשה.
20/10/04: הארץ: מלחמת העצמאות של החינוך החרדי - מועצת גדולי התורה מסרבת לשתף פעולה עם תוכנית הליבה. הורתה למנהלים לא להעביר למשרד החינוך מערכות שעות.
20/10/04: וואלה: קודם שחמט, אחר כך קרוא וכתוב - הילדים בבאר שבע לומדים לשחק שחמט לפני שהם יודעים לקרוא. פרויקט בעלות חצי מיליון שקל יתחיל השנה - לימוד המשחק בגני הילדים. תשעה מחברי המועדון בעיר זכו בתואר "רב אמן".
17/10/04: Nfc: באילת פועלים להקמת בית ספר דמוקרטי - המטרה: בית הספר ימשוך אליו אנשים טובים שיתמזגו עם אנשי אילת; השקפת העולם הערכית של ביה"ס: לכל אדם זכות להיות שונה ולממש היבטים שונים באישיותו מתוך חופש ובחירה.
14/10/04: הארץ: הדרך המפרכת אל הכיתה - מדי בוקר נאלצים 1,200 תלמידי בית הספר עמל 1 בקרית מלאכי לעלות בגרם מדרגות אחד, שרוחבו מתאים בקושי לבית דירות גדול, בתקווה להגיע בשלום לכיתה.
12/10/04: הארץ: הממלכה הנפרדת בסכנה - בציבור הדתי-הלאומי חוששים שהמלצות דוברת יפגעו אנושות בעצמאות החינוך הממלכתי-הדתי, ומתכוננים למתקפה עם פרסום הדו"ח בסוף החודש.
10/10/04: וואלה: הצעה: בתי"ס ממלכתיים יהפכו לציבוריים - לפי הצעת החוק לחינוך ציבורי, יחויב כל בי"ס לעמוד ב-9 קריטריונים כדי לקבל מימון מהמדינה. על פי החוק המקורי, רשאי שר החינוך לתקצב גם בתי ספר שאינם רשמיים.
6/10/04: YNET: חשד: תלמידה ואביה איימו על המורה והמנהלת - הפרשה הזו התחילה כאשר תלמיד בכיתה ה' סיפר לאחותו שחבריו לכיתה מציקים לו. האחות, תלמידת כיתה ח', הגיעה לכיתתו ואיימה על התלמידים. כאשר נקראה לשיחה אצל המנהלת, אמרה שאביה יתערב במקרה. לפי החשד, אכן כך קרה. המשטרה חושדת כי האב איים על המנהלת והמורה וטען שהן מתעללות בבנו ושהוא יפגע בהן.
5/10/04: וואלה: אונסק"ו: ירידה בעולם במעמד המורה - במדינות רבות בעולם קיים מחסור במורים, הכשרתם אינה מספקת והם זוכים לשכר נמוך. שיעור הנשים במקצוע נמצא בעליה, מה שגורם לפיחות במעמדו.
5/10/04: הארץ: לא רק בישראל: נתוני אונסק"ו מראים כי הירידה במעמד המורה היא מגמה עולמית - הפרסום לרגל יום המורה הבינלאומי: בישראל מלמדים יותר, מרוויחים פחות.
5/10/04: וואלה: עלייה של 2% בלבד במספר הנרשמים לתואר ראשון - בועדה לתכנון ותקצוב מסבירים את הירידה במשבר הכלכלי, הפוגע בסטודנטים ובאוניברסיטאות. מאידך, שוק המכללות פותח לראשונה השנה פער - 54% מהסטודנטים נרשמו למכללות.
5/10/04: YNET: פרשת "גן האתיופים": ש"ס ריעננה נהלים - בעקבות חשיפת גן לאתיופים בלבד שנפתח בלוד, נמסר כי רשת החינוך של ש"ס רעננה את נהלי קבלת התלמידים החדשים לגני הילדים ובתי הספר, והבהירה כי יש לקבל ילדים ממוצא אתיופי לכל מוסדות הרשת. עוד נמסר כי העניין ייבדק לעומק עם צאת החג .
4/10/04: NRG: תעודת בגרות בלי עתיד - אלפי צעירים בעלי תעודת בגרות גילו שאינם עומדים בתנאי הסף של אוניברסיטאות בגלל מחסור ביחידות לימוד. משרד החינוך: מנהלים צריכים ליידע תלמידים.
4/10/04: הארץ: האם הגאה לא צריכה לחכות לאוניברסיטה - בשנת הלימודים החדשה מתחילים תלמידי כיתות י'-י"ב בחמישה בתי ספר תיכוניים בארץ ללמוד מדעי הבריאות ומדעי הרפואה לבחינות הבגרות.
4/10/04: YNET: לוד: גן נפרד לילדים אתיופים - הורים יוצאי אתיופיה נדהמו לגלות שילדיהם שובצו לגן נפרד בבית ספר השייך לרשת המעיין התורני של ש"ס בלוד. כשפנו לגננת, היא השיבה להם: "זה 'טבעי' בשל השוני בין הקהילות". אחת האמהות: "הגיע הזמן שיפסיקו להתייחס אלינו כאל מצורעים". משרד החינוך: "מגנים כל גילוי של אפליה".
4/10/04: וואלה: הילקוט יצטמצם לגודל דף נייר - ספר אלקטרוני במשקל 600 גר', שהומצא על ידי ישראלים, יאפשר לתלמידים לצפות בכל ספרי הלימוד בלחיצת כפתור. משרד החינוך שוקל שילובו בתהליך ההוראה.
1/10/04: הארץ: המורה, חידשת רישיון? - מה יקרה כשכל מורה יידרש לעבור "טסט" פעם בכמה שנים, כדי לבדוק את יכולתו המקצועית.
29/9/04: NRG: ההיסטוריה נגמרת ב-1948 - שרת החינוך רוצה להטמיע ערכים לאומיים, אך בפועל המורים לא מלמדים היסטוריה של אחרי קום המדינה, כדי לא לעורר מחלוקת. החור השחור של התלמידים.
27/9/04: YNET: רמה"ש: התרופה לאלימות בגן - הצבת גמלאים - בעירייה החליטו שהפתרון לבעיית האלימות בגני ילדים יגיע מ-15 גמלאים שעברו הכשרה בת חצי שנה במחלקה למניעת אלימות בעירייה. בעירייה מקווים שהגמלאים יוכלו לאבחן "בעיות התנהגותיות". אחת הגמלאיות בפרויקט: "אם אבחין בשני ילדים מתקוטטים, אביא מסר של אהבה". מומחה: הפרויקט יכול להצליח רק אם יהיו בו האנשים המתאימים.
20/9/04: YNET: אין כסף למאבטח? שהתלמידים ישמרו - תלמידי שכבת כיתות ט' בבית ספר בכפר סבא נושאים חלק בעול האבטחה של בית הספר. התלמידים-שומרים מקיימים משמרות שמירה על אחד משערי המוסד. האמהות לא מרוצות: "הבן שלי יוכל לעצור מחבל?"
19/9/04: YNET: הלמ"ס: ישראל מובילה בהשקעה בחינוך - ישראל, כך מתברר, משקיעה בחינוך 8.6% מתוך כלל התוצר המקומי הגולמי - יותר מארה"ב ורבות מהמדינות המתועשות. אבל כשבודקים את השקעה בפועל במונחי שווי קניה מתברר כי הכסף הישראלי שווה פחות. ישראל משקיעה בתלמיד יסודי או תיכון פחות מבכל מדינה אחרת כמעט (למעט צ'כיה וקוריאה). ובחינוך העל-תיכוני חלה ירידה של 16% בהשקעה, ככל הנראה בשל עלייה במספר תלמידי המכללות.
19/9/04: NRG: התלמיד הישראלי מקבל פחות - הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה: תקציב החינוך לתלמיד ישראלי נמוך בכ-1,000 דולרים מהממוצע במדינות המתועשות.
14/9/04: YNET: הצלחה לתלמידים החרדים במיצ"ב: 79 בעברית, 74 במתמטיקה - משרד החינוך פרסם לראשונה את תוצאות מבחני המיצ"ב במגזר החרדי. הנתונים מלמדים שהישגי התלמידים החרדים גבוהים יותר לעומת ההישגים במבחן בחינוך הכללי. משרד החינוך: אי אפשר להשוות, התלמידים החרדים נבחנו בסוף שנת הלימודים והחילונים בתחילתה. בכל אופן, גם בחינוך הכללי וגם בחרדי - הבנות מנצחות את הבנים.
14/9/04: NRG: ספרי החשבון המיתולוגיים - לא מאושרים - מי שלמד בבתי הספר ב-20 השנים האחרונות מכיר את ספרי המתמטיקה של גורן ואספיס. עכשיו נחשף שהספרים מעולם לא קיבלו אישור ממשרד החינוך.
14/9/04: NRG: חגיגת המורים המחליפים: יחסי מין ומכירת סמים לתלמידים - שערורייה בתיכון בשרון: תלמידה בת 17 שנעצרה בחשד לשימוש בסמים, סיפרה שמורה מחליפה קיימה עמה יחסי מין, ומורה אחר סיפק לה סמים. גורם במשרד החינוך: "זו פרשה חמורה".
11/9/04: YNET: משרד החינוך החרים כנס על התוכנית שהפיק - נציגי המשרד היו אמורים להשתתף בפאנל על חוברת הלימוד שהוציאו עם עיריית ת"א בנושא הדילמות במחסומים, אולם אמש הורתה מנכ"לית המשרד לנציגיה שלא להשתתף "כי הכנס בעל אופי פוליטי". ח"כ שריד בדיון: "זה המשטר החדש במשרד החינוך שבו קובעים על מה מדברים".
9/9/04: YNET: אין תקציב לאבטחת תלמידי החינוך המיוחד - התלמידים במסגרות החינוך המיוחד שוחררו לבתיהם בצהריים, במקום בשעות אחר הצהריים המאוחרות. זאת לאחר שהודיעו למנהלי בתי הספר, כי המאבטחים ישהו במוסדות רק עד השעה 14:00. משרד החינוך והמשרד לביטחון פנים מתנערים מאחריות.
9/9/04: YNET: עתירה: לשלב פעוטות עם מגבלות במעונות יום שיקומיים - כחמישים פעוטות, הסובלים מבעיות בריאותיות קשות, לא משולבים במעונות יום שיקומיים שאמורים לספק להם טיפולים בריאותיים מיוחדים. כתוצאה מכך הם נשארים בבתיהם, הרחק מבני גילם, ולא זוכים לחינוך הולם. ח"כ מלכיאור: "הדעת לא סובלת שמדינת ישראל תפקיר את הילדים". משרד הרווחה: אין לנו תקציב.
6/9/04: YNET: בית ג'אן: ההורים אספו כסף והלימודים חודשו - תלמידי בית ג'אן החלו היום את שנת הלימודים בזכות התערבות ועד ההורים, שהתנגד להשבתת הלימודים, עליה הכריז ראש המועצה במחאה על הכוונה לפרק את המועצה ולמנות ועדה קרואה. ההורים אספו עשרות אלפי שקלים, קנו ציוד ופתחו את בתי הספר: "לא ניתן לנהל מאבקים פוליטיים על גב הילדים".
5/9/04: YNET: עלייה של 5% בזכאים לתואר; זינוק בתואר שני במשפטים - מנתוני הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה, לגבי שנת הלימודים תשס"ג, עולה עוד שחלקן של הנשים בקרב מקבלי התארים האקדמיים המשיך לגדול והגיע לכ-58 אחוז. ומה מזנק? תואר שני במשפטים.
2/9/04: YNET: בג"ץ הורה לעיריית בת-ים לפתוח את בתי הספר - חבר מועצת העיר בבת-ים עתר לבג"ץ נגד ראש העיר, שלומי לחיאני, שהחליט לסגור את בתי הספר בשרשראות. השופט חשין הורה לראש העיר להפסיק את השביתה וקבע שפעל "במצח נחושה". לחיאני הודיע שיכבד את החלטת בית המשפט, אך תקף את שרת החינוך לבנת על התנגדותה לביטול חטיבות הביניים בעיר: "היא מחבלת ומפריעה לנו מטעמים לא עניינים".
1/9/04: NRG: החינוך בלוד כמשל - עם פתיחת שנת הלימודים החדשה, מספרים מורה,אב ותלמידה על התחושות והתקוות המלוות אותן בדרך ליום הראשון בכיתות.
31/8/04: NRG: "קבורה לחוק יום לימודים ארוך" - הכנסת אישרה תיקון המסמיך את לבנת לקבוע באילו אזורים וגילאים יונהג החוק. באופוזיציה זועמים.
30/8/04: YNET: הורי החינוך המיוחד: נלחמים על גבי החלשים - עשרות אלפי תלמידי החינוך המיוחד צפויים להישאר מחרתיים בבית בעקבות השביתה שהכריזה הסתדרות הפקידים בחינוך המיוחד. רוב ההורים ייאלצו להישאר ולטפל בילדיהם. "צודק ככל שיהיה המאבק, הילדים שלנו זקוקים למסגרת, וכל יום בלי מסגרת הוא אקוטי. המשפחות גם כך כורעות תחת העומס הכרוך בגידולם", אומרים ההורים.
29/8/04: YNET: לבנת: משרד החינוך לא אחראי לפערים חברתיים - שרת החינוך פירטה את יעדיה לשנת הלימודים - מרפורמה טכנולוגית ועד הסברה למניעת השמנה. מפעל ההזנה לא יתרחב, כי אין מקור מימון. לבנת: "לא משנה אם לילד יש סנדביץ' בביה"ס או בית ריק, בכל מקרה להוריו אין כסף לקנות אוכל".
29/8/04: NRG: "אנחנו לא אחראים לפערים החברתיים" - 3 ימים לפני פתיחת שנת הלימודים הציגו השרה לבנת וצמרת משרד החינוך את התוכניות העיקריות: מעבר ל-5 ימי לימוד, תגבור בציונות - וטיפול בהשמנת יתר.
29/8/04: YNET: אולמרט: היי-טק זה לא מספיק, צריך רתכים - שר התמ"ת אמר את הדברים במהלך כנס מנהלים של רשת "עמל", שבו נטען כי ועדת דברת לא התייחסה כראוי לחינוך הטכנולוגי. מנכ"ל רשת עמל, יצחק פוקס, התייחס אף הוא למסקנות הוועדה: "יש ילדים שהידיים שלהם יותר מפותחות מהראש".
29/8/04: NRG: המורים מתאחדים נגד דו"ח דברת - ארגוני המורים חתמו לראשונה על הסכם שיתוף פעולה נגד הפיטורים הצפויים מהמלצות ועדת דברת.
26/8/04: YNET: מספר התלמידים יגדל השנה ב-1% - מנתונים שמפרסם משרד החינוך עולה כי במספר המורים והמנהלים נרשם גידול של 2%. גידול נוסף יירשם גם במספר מוסדות החינוך. משרד החינוך ייפתח חדר מצב שייתן מענה לשאלות ההורים יום לפני פתיחת השנה.
24/8/04: YNET: מהפכה: עוברים לשבוע לימודים מקוצר - אושרו התקנות למעבר ל-5 ימי לימוד בשבוע. הן ייכנסו לתוקף בתשס"ו, ויחולו רק במוסדות החינוך היהודיים. התנאי: הפסקת אוכל, אך לא יום לימודים ארוך. ארגונים חברתיים מוחים: מפעל ההזנה לא הוכנס - התלמיד יישאר רעב והפערים החברתיים יגדלו. ארגון המורים: זה עלבון לאינטליגנציה, הנוער ידרדר לסמים. משרד החינוך מגיב: זו דמגוגיה זולה וניסיון לעשות כותרות.
24/8/04: NRG: "שבוע לימודים קצר - עלייה בעבריינות" - החלטת ועדת החינוך לעבור לחמישה ימי לימוד עוררה זעם בקרב המורים וההורים. "ההחלטה תוביל לעבריינות ושוטטות בני נוער", אומר יו"ר ארגון המורים. מנכ"ל המועצה לשלום הילד: "זה ביזיון".
23/8/04: NRG: 141.5 מיליון שקל לחרדים - ועדת הכספים אישרה להעביר תקציב עתק לחרדים - על חשבון שירותי עזר לתלמיד ותקציב החינוך המיוחד. ח"כ רצאבי: "זה נועד להחליק את דרכם לממשלה".
18/8/04: NRG: מצפצפים על סכנת הגירים - למרות ההמלצה של משרד החינוך להפסיק את השימוש בלוח וגיר בבתי הספר, כ-5,000 לוחות כאלה נמצאים עדיין בשימוש בכיתות - כך עולה מסקר שביצעה ועדת החינוך בשלטון המקומי.
17/8/04: NRG: התלמיד הישראלי משפר ציונים - מבחני המיצ"ב לתשס"ד מורים על שיפור גדול בקרב התלמידים היהודים בכיתה ה' ובכיתה ח', - במדעים, בעברית ובמתמטיקה. באנגלית אין כל שיפור. ציונים נמוכים במיוחד בחינוך הלא-יהודי.
17/8/04: YNET: תלמידי כיתות ח' יודעים פחות אנגלית - רק 75 אחוזים מתלמידי ח' עברו את מבחן המיצ"ב השנתי במקצוע (ירידה של 7%). במגזר הלא יהודי עברו 39 אחוזים את המבחן באנגלית (ירידה של 12%). עלייה נרשמה בעברית ומתמטיקה. ועוד עולה: ככל שהילדים עניים - ציוניהם פחות טובים. לבנת: אנחנו בודקים מה קורה בהוראת האנגלית; אבל מאוד שבעי רצון.
16/8/04: NRG: חינוך רע - דו"ח מבקר המדינה חושף אי-סדר כספי ודיווחים כפולים באוניברסיטאות.
13/8/04 עיתון "תל אביב": פתרון דמוקרטי - הרב של קרית אונו נפגש עם נציגי בית הספר.

12/8/04: NRG: דברת מאיים לפרוש מתפקידו - יו"ר כוח ההצלה הלאומי לחינוך מאיים: אפרוש מתפקידי עקב הקיצוץ הצפוי בתקציב החינוך.
8/8/04: NRG: הפופולריות של המכללות עולה - מנתונים שמפרסמת הלמ''ס עולה שמספר הלומדים לתואר ראשון במכללות עולה מדי שנה ב-8.6%.
2/8/04: הארץ: את מה מיישמים בדיוק - משרד החינוך מיהר ליישם את המלצות דו"ח דוברת ומונע את הקמתם של בתי ספר ייחודיים. הבעיה היא שוועדת דוברת לא המליצה לעשות זאת .
1/8/04: NRG: "בתי הספר יהפכו לבתי תמחוי" - למרות מחאת הארגונים חברתיים, הממשלה אישרה היום הצעה לספק ארוחות רק לחלק מהתלמידים. "התוכנית שאושרה תפקיר מאות אלפי ילדים".
30/7/04 עיתון "תל אביב": הדמוקרטים עדיין מחפשים בית

29/7/04: הארץ: עבודות שירות למורות שכלאו תלמידים שלהן בכלובי ברזל - העונשים הקלים נגזרו על השתיים בשל עסקת טיעון עם הפרקליטות לאחר שזו הבינה שתתקשה להרשיען מאחר וכל העדים הם ילדים לקויי למידה ובעלי הפרעות התנהגות.
26/7/04: YNET: ההורים נושאים ב-20 אחוז מנטל מימון החינוך - הלשכה לסטטיסטיקה: ב-2002 עמדה ההוצאה הלאומית לחינוך - סך כל שכר הלימוד במוסדות החינוך מהגן עד האוניברסיטה, בניית מוסדות חינוך, רכישת ציוד, שיעורים פרטיים ולימודי מבוגרים - על 48 מיליארד שקלים. הממשלה מימנה רק 78 אחוז מהסכום ואת השאר - כ-6 מיליארד שקלים על פי נתוני המרכז לשלטון מקומי - מימנו ההורים.
26/7/04: YNET: תלמידי ישראל במקום ה-16 בפיזיקה, לפני סינגפור - 5 תלמידים ישראלים ושני מלווים יצאו לדרום קוריאה במטרה להציל את תדמיתו של התלמיד הישראלי באולימיפיאדה לפיזיקה. הם השיגו דווקא מקום מכובד למדי - ואף הקדימו חלק ניכר ממדינות אירופה, ואפילו מדינה שזכתה לאחרונה לפרסום מאסיבי בערוץ 2.
24/7/04: NRG: בריחת המוחות - משהו רע קורה באוניברסיטאות בארץ. התלמידים המבריקים והמצטיינים, אלה שאמורים להיות העתיד של המחקר והפיתוח בישראל, נוטשים אחד אחרי השני. סטודנטים לתואר שני ודוקטורנטים שהתייאשו מהתנאים כאן עוזבים לחו"ל, שם מחכים להם בזרועות פתוחות. חלקם מצהירים בגלוי שכבר לא יחזרו, והפרופסורים מזהירים: "אנחנו לפני משבר אדיר, הדור הזה הולך לנו לאיבוד".
23/7/04 עיתון "הארץ": המהפכה הדמוקרטית התחילה בחדרה - בית הספר הדמוקרטי שייסד יעקב הכט לפני 17 שנים נהפך לסמל של תנועת חינוך המתפשטת במהירות ברחבי העולם.

22/7/04 עיתון "גל גפן": נמשך המאבק על מקום לביה"ס הדמוקרטי

22/7/04 עיתון "הארץ": המורה למתמטיקה היא עובדת זרה - לפני שמחוללים מהפכה בעבודת המורים, כדאי לבדוק מה היא עוללה בארצות אחרות: בריטניה וארצות הברית, למשל, סובלות ממחסור חריף במורים ונאלצות לייבא אותם.

19/7/04: NRG: ?Fair or not fair - שפטו בעצמכם: האם מחברי בחינת הבגרות באנגלית הגזימו הפעם?
19/7/04: YNET: שרון ולבנת: דו"ח דוברת ייושם מספטמבר 2005 - מסקנות הוועדה בראשות איש העסקים הוגדרו על ידי ראש הממשלה "מהפכה במערכת החינוך". שרת החינוך הבהירה כי הדו"ח ייושם החל משנת הלימודים שתחל ב-2005.
18/7/04 YNET: ד"ר קדמן על ההתעללות במעון: זה רק קצה הקרחון - "איך יכול להיות שלא דיווחו מיידית?", תוהה מנכ"ל המועצה לשלום הילד בעקבות פרשת ההתעללות במעון רשת נעמ"ת, שנחשפה ב-ynet. הוא קורא ל"טיפול שורש במערך כולו, לא רק לגבי אותן מטפלות שלהן מיוחסת ההתעללות". כל נושא מעונות היום הוא בעייתי ביותר בהעדר פיקוח".

14/7/04: YNET: הפתעה: בחינוך התורני כבר לומדים מדעים ואמנות - במוסדות החינוך התורני של ש"ס ויהדות התורה כבר מיישמים את דו"ח שושני, שמחייב לימוד של תוכנית הליבה, הכוללת מתמטיקה, אנגלית, מדעים, אמנות ועוד. המוסדות התחייבו להרחיב את לימוד המקצועות בשנה הבאה, "לא בגלל שמשרד החינוך קבע זאת, אלא בגלל פסיקת הרבנים", הסבירו.
12/7/04: וואלה: סינגפור מעתיקה מישראל את לימוד המתמטיקה - למרות שתלמידי סינגפור ראשונים בעולם בתחום, היא מבקשת ללמוד מישראל הנמצאת בין המקומות האחרונים, איך לעודד יצירתיות וביקורתיות.
8/7/04 עיתון "גל גפן": יש מבנה לביה"ס הדמוקרטי

2/7/04 עיתון "תל אביב": הפגנה דמוקרטית - הורים ותלמידים מבית הספר קיימו מפגן תמיכה מול משרדי העירייה.

2/7/04: הארץ: התלמידים נרשמו, אבל ביה"ס הדו-לשוני בכפר קרע לא ייפתח - אחרי שנה וחצי של תכנון וגיוס כספים, עם מבנה מוכן ו-120 תלמידים עתידיים, הופיע בדרכם של ההורים, שיזמו את הקמת בית הספר הדו-לשוני בכפר קרע, מכשול שנדמה כלא עביר. מכתב ששלח בשבוע שעבר מנהל מחוז חיפה במשרד החינוך לראש מועצת כפר קרע, מאיים עליו בצעדים משפטיים אם יפתח את בית הספר בשנה הבאה. העילה - משרד החינוך החליט לאמץ המלצה מדו"ח דברת, שלפיה לא יינתנו מעתה אישורים לפתיחת בתי ספר ייחודיים.
2/7/04: NRG: שיעור במשפטים - תלמידה בת 14 תובעת מורה שהשאירה אותה כיתה. "הנתבעת מנעה ממני ללמוד וביזתה אותי".
2/7/04: YNET: נשארה כיתה, תובעת פיצויים מהמורה - תלמידה בת 14.5 הגישה תביעה נגד מורתה בטענה ש"הרסה את ילדותה באלימות מילולית". בין השאר היא טוענת: המורה קראה לי "פרחה" והמליצה לבנות לנתק איתי מגע, וקובעת: "אני שרציתי ללמוד ולהתקדם ספגתי רק שנאה תהומית מבית הספר". טרם הוגש כתב הגנה מצד המורה.
1/7/04 עיתון "גל גפן": הורים ותלמידים מביה"ס הדמוקרטי הפגינו בקריאה להקצות מבנה לבית הספר - לאחר שוועדה שמינתה העיריה המליצה להעביר את בית הספר לקרית אונו, אולם המלצתה טרם בוצעה.

1/7/04 עיתון "גפן": בית הספר הדמוקרטי "קשת" עולה לזכרון - חברי העמותה למען בי"ס דמוקרטי בז"י, הצביעו פה אחד, בעד מעבר ביה"ס לזכרון, לקראת שנה"ל תשס"ה.

21/6/04: NRG:י 13%­ מהנוער שקלו התאבדות - הוועדה לזכויות הילד עסקה היום בהתאבדות של בני נוער. מחקר: מספר המתאבדים זינק פי שלוש.
17/6/04 עיתון "גל גפן": עיריית קרית אונו עדיין לא הקצתה מבנה לבית הספר הדמוקרטי - מחזיק תיק החינוך בעירייה: אנו ממשיכים לנסות למצוא פתרונות יצירתיים.

15/6/04: NRG: מכת אנורקסיה בתיכון בשרון - 3 נערות משכבת י"א אושפזו בחודשים האחרונים כשהן סובלות מירידה חדה במשקל ותסמינים נוספים של המחלה. עוד 2 נערות זוהו כחולות. התלמידים מספרים שישנם עוד מקרים.
11/6/04: NRG: ויצ"ו הדסים: אלימות, סמים ואלכוהול - כך קבעה ועדת בדיקה שמינה משרד החינוך לבדיקת המתרחש בכפר הנוער. מנכ"לית משרד החינוך: מנהלת הכפר ומנהל ביה"ס בו יפוטרו. אם לא יחול שינוי במצב – הכפר יפורק ותלמידיו יפוזרו.
3/6/04: הארץ: הבגרות במתמטיקה: יש נבחנים ששווים יותר - בחינת הבגרות במתמטיקה שתיערך הבוקר לא תהיה שיוויונית. קבוצה של תלמידי תיכון מבתי ספר נבחרים ברחבי הארץ תזכה לכלי עזר משמעותי בבחינת הבגרות - מחשבון גרפי. על שאר התלמידים נאסר להשתמש במחשבון. בעזרת המחשבון ניתן לשרטט גרפי פונקציות. כמו כן ניתן לתכנתו, כך שיזכור נוסחאות ויפתור משוואות ריבועיות.
2/6/04: וואלה: בג"ץ: ליישם החוק לשילוב תלמידים מוגבלים בחינוך הרגיל - בג"ץ קיבל את טענת העותרים, לפיה הורי ילדים מוגבלים המשולבים במערכת החינוך אינם מקבלים את התקציבים המגיעים להם לפי חוק.
2/6/04: הארץ: ההורים מממנים את שילוב ילדיהם החריגים
2/6/04: NRG: ניצחון לילדים המוגבלים בבג"ץ - שופטי בג"ץ קבעו שהמשאבים לשילוב ילדים בעלי מוגבלויות במערכת החינוך הרגילה ייקבעו על ידי בתי הספר ולא על ידי משרד החינוך. למרות זאת ההורים חוששים שהמשרד לא יממש את הפסיקה.
30/5/04: הארץ: מה בין אנשי עסקים לחינוך - אנשי העסקים שלמה דברת ומאיר שני שהיו חברים בוועדה לרפורמה במערכת החינוך, מסבירים כיצד יישמו עקרונות עסקיים במערכת ציבורית.
30/5/04: הארץ: מה לנוער ולדמוקרטיה - ערכי הדמוקרטיה טרם הושרשו בקרב בני הנוער בארץ. גם מערכת החינוך אשמה.
27/5/04 עיתון "גל גפן": יום רקטות מים בביה"ס הדמוקרטי

24/5/04: YNET: האם הלימוד מרחוק יציל את מערכת החינוך? - כולם מסכימים שדרושה רפורמה בחינוך, ומתלוננים שחסר כסף. אבל לפחות פרוייקט אחד של לימוד מרחוק שפועל כבר בישראל, מוכיח שהקונספציה שגויה. לא צריך להתמקד בכמות אלא באיכות, ואין צורך בתקציבי ענק כדי להביא את החינוך הטוב לפריפריה.
20/5/04: הארץ: האינטגרציה יצאה מהאופנה. אפשר לסגור את החטיבות - בבת ים החליטו השבוע לבטל את חטיבות הביניים, כפי שגם ממליצה ועדת דברת. אז מה אם יותר ילדים מסיימים כיום 12 שנות לימוד ורמתם של המורים גבוהה יותר? מה שטוב לאירופה ולארה"ב כבר לא טוב לישראל.
19/5/04: הארץ: הרפורמיסט - הפרטת מערכת החינוך? אנחנו? איש העסקים שלמה דברת, אבי הרפורמה, דוגל בחינוך חינם לכל, ומתנגד לקבלת תלמידים על פי גודל הג'יפ של אבא.
16/5/04: וואלה: לבנת: דו"ח דברת לא יעלה אבק על המדף - הממשלה אישרה דו"ח הוועדה לרפורמה בחינוך. בין המסקנות: ביטול החטיבות, 5 ימי לימודים עד השעה 16:00, פיטורי מורים והעלאת שכר הנותרים.
16/5/04: הארץ: לבנת: יישום המלצות דו"ח דברת ייקח שנים - הדו"ח, שאושר היום בממשלה, מציע רפורמה במערכת השעות ובאופן הלמידה בגנים וביסודי ושינוי בהעסקת מורים ובשכרם. ללא הסכמת ארגוני המורים לא יתאפשר ליישמו.
16/5/04: YNET: שרון ולבנת: ניישם את מסקנות ועדת דוברת - "זו לא תהיה עוד ועדה שתעלה אבק על המדף", הבהירה שרת החינוך, שסמכה ידיה על המסקנות המהפכניות של הדו"ח, ובהן: פיטורי מורים והעלאת שכר דרמטית לנותרים, יום לימודים ארוך, 5 ימי לימוד בשבוע וביטול חטיבות הביניים. ראש הממשלה: "זה יום של בשורה". שר החינוך לשעבר שריד סבור אחרת: "המסקנות ייגרסו וייזרקו לפח". ארגוני המורים מוכנים לנהל מו"מ על מימוש המסקנות, אך מזהירים: "הפערים בין התלמידים יגדלו".
13/5/04 עיתון "גל גפן": ישיבת צוות פתוחה בבית הספר הדמוקרטי - על ישיבה של צוות בית הספר בנושא "הלמידה בבית הספר", שהיתה פתוחה גם לתלמידים וההורים.

13/5/04: YNET: אם שכינתה מורה "פסיכית" תשלם לה 10,000 שקל - אם לשני תלמידים כתבה מכתב למשרד החינוך, בו כינתה את המחנכת שלהם "פסיכית" ו"מורה שזקוקה בדחיפות לאשפוז פסיכיאטרי". בתגובה תבעה אותה המורה על הוצאת דיבה. הצדדים הגיעו להסדר לפיו האם תשלם למורה 10,000 שקלים כפיצוי, ותחזור בה ממה שכתבה.
12/5/04: הארץ: תרגיל מסובך בחשבון פשוט - ערכה אמריקאית, שנועדה להקל על ילדים להבין כבר בגיל הגן את השיטה העשרונית, שבתה את לבה של המפקחת הארצית על לימודי המתמטיקה והמדעים באגף לחינוך קדם יסודי במשרד החינוך. גננות השתלמו, מאות בתי ספר רכשו את הערכה וכל המערכת התגייסה לעניין. את השאלות החשובות באמת איש לא טרח לשאול.
11/5/04: וואלה: 3 נערים מרחובות חשודים בהתנכלות למורתם - מחקירתם עולה כי אחד מהם ניצל את שירותו כמתנדב במשטרה, כדי להזהיר את חבריו לאחר שהמורה התלוננה במשטרה. השלושה חשודים כי שלחו לה מכתבי איומים ושפכו צבע על מכוניתה.
3/5/04: YNET: ועדת החינוך תומכת בהנהגת תלבושת אחידה - בתום דיון שערכה, החליטה הוועדה לתמוך בהנהגת תלבושת אחידה, תוך התייעצות עם התלמידים, ההורים והנהלת בית הספר. ח"כ שלגי: "התלבושת האחידה תשפר את המשמעת ואת הרגשת השייכות של התלמידים". מועצת התלמידים: "שלא יכפו עלינו".
29/4/04: וואלה: שיעור הזכאים לבגרות במכבים כפול מבאופקים - דו"ח שפרסם משרד החינוך מגלה כי יותר מ-15% מהתלמידים שקיבלו בשנה שעברה תעודת בגרות אינם עומדים בדרישות הקבלה לאוניברסיטה. שיפור בהישגי דימונה, קרית שמונה ומגדל העמק.
29/4/04: וואלה: דו"ח: נשירת תלמידים אתיופים גבוהה מהמדווח - על הנייר, נושרים 5.7% מתלמידי העדה מן הלימודים. בפועל, טוענים פעילי למען העדה, רבים הרשומים כלומדים נעדרים מביה"ס.
28/4/04: הארץ: דו"ח דברת - רפורמה במערכת החינוך
28/4/04: וואלה: התלמידים ייבחנו על פי ה"תפוקות" - דו"ח דברת מציע לבדוק הישגי התלמידים בבחינות של גוף חיצוני למשרד החינוך. הילדים יתחילו ללמוד בגן טרום חובה. מספר המקצועות יצומצם ל-6 ביסודי ו-9 בתיכון.
28/4/04: וואלה: ועדת דברת ממליצה על 15 שנות לימוד - הוועדה לרפורמה בחינוך ממליצה על מהפיכה: לימודים מגיל 3, פיטורי המפקחים, ביטול הסכמי השכר והפקעת הבגרויות ממשרד החינוך.
28/4/04: וואלה: מורים יידרשו לקבל רשיון כמו עו"ד - דו"ח דברת מבקש לשדרג את התואר האקדמי של המורים. הדו"ח ממליץ גם על הגדלת היקף המשרות תמורת השכר הממוצע במשק. כפועל יוצא עלולים להיות מפוטרים כ-12 אלף מורים.
28/4/04: YNET: בגרות תשס"ג: הבנות הצליחו יותר מהבנים - נתוני בחינות הבגרות לשנת תשס"ג: אחוזי הזכאות הגבוהים ביותר הם במכבים-רעות, הנמוכים ביותר בבית"ר עילית ובבני ברק. תלמידי החינוך הדתי הצליחו יותר מחבריהם החילוניים. במסגרות האקסטרניות, המתמקדות בהכנה לבחינות הבגרות, ישנם רק 9.3% זכאות, ובין המינים מנצחות הבנות.
28/4/04: YNET: "השתלבות תלמידים אתיופים במערכת החינוך - מחדל לאומי" - מדו"ח "האגודה הישראלית למען יהודי אתיופיה", המתמקד בהשתלבות תלמידים יוצאי אתיופיה במערכת החינוך, עולה כי התלמידים לא הצליחו לרכוש מיומנויות יסוד כגון קריאה וכתיבה, דבר המוביל להשמתם בקבוצות לימוד חלשות. עוד עולה מהדו"ח כי אחוזי הנשירה עולים בהדרגה ויחד עמם גם מספר התיקים הפליליים שנפתחים לבני נוער אתיופים. משרד החינוך, כך קובע הדו"ח, אינו עושה די בנושא.
21/4/04: NRG: המורים יקבלו יותר - הוועדה שמינה משרד החינוך ממליצה: המורים יעבדו עד ארבע ומשכורתם תגדל * המלצות נוספות: המנהל יוכל לפטר מורים, שבוע הלימודים יתקצר וחטיבת הביניים תבוטל.
25/4/04: הארץ: דו"ח דברת: תבוטל האוטונומיה החינוכית ברשויות - לקראת רפורמה בחינוך / השלטון המקומי מתקומם.
25/4/04: YNET: י30 תלמידים בטיול השנתי שילשלו בגלל מעשה קונדס - מספר תלמידי כיתה ט' בבית-ספר בצפון הארץ ביקשו להתבדח על-חשבון חבריהם. הם קנו חומר משלשל ושפכו אותו לג'ריקן. התוצאות הורגשו כבר בדרך הביתה.
22/4/04: YNET: אשקלון: תביעה נגד הורים שלא שולחים את ילדיהם לבית ספר - עיריית אשקלון החליטה לנקוט בצעדים משפטיים נגד זוג עולים מחבר העמים, שלא שלחו את ילדיהם לבית הספר כבר חודשים, לאחר שלא הצליחו להשתלב במוסדות החינוך שאליהם נשלחו. האם טוענת כי המוסדות מתעללים במשפחה, ולאיש לא אכפת. העירייה: "כל הניסיונות לשלב את הילדים במערכת נדחו על ידי ההורים".
21/4/04: וואלה: המלצה: מנהלי בי"ס יוכלו לפטר מורים - ד"וח ועדת דברת ממליץ למשרד החינוך להפעיל כל בית ספר כאוטונומיה, תחת אחריות המנהל. הממשלה התחייבה מראש לקבל את המלצות הוועדה. המורים נערכים למאבק ולהשבתה.
16/4/04: וואלה: תלמידי י"ב יעברו חיפוש סמים לפני טיולים - המשטרה מבקשת ממנהלי בתי"ס לערוך חיפוש בתיקי התלמידים לפני היציאה לטיול השנתי לאילת. מאות שמיניסטים נעצרו בשנה האחרונה בעיר שיכורים או מסוממים.
9/4/04 עיתון "אמצע חדרה": מהדמוקרטי בחדרה יצאה הבשורה - ב-87 הקים יעקב הכט מחדרה, מי שעומד כיום בראש המכון לחינוך דמוקרטי, את בית הספר הדמוקרטי בחדרה, בין הראשונים מסוגו בעולם • כיום, כבר פועלים כ-2,500 בתי ספר דמוקרטיים, הפזורים ברחבי תבל • הכט: "בילדותי סבלתי מבעיות קשות בבית הספר" • "כל ילד גאון בתחום מסוים והוא צריך להתפתח בו" • "בזכות עקרונות הדמוקרטיזציה, האלימות נעלמת והבטחון העצמי - גדל"

4/4/04: NRG: לא אוהבים ילדים / יצחק קדמן - בניגוד למיתוסים, לא רק שהילדים בישראל אינם קבוצה מועדפת, אלא שהם קבוצה מקופחת. יש ליישם בהקדם את מסקנות ועדת רוטלוי.
1/4/04 עיתון "גל גפן": קריאת ההגדה בביה"ס הדמוקרטי - על מפגשים של הורים, תלמידים ואנשי צוות, בהם קוראים ומפרשים את ההגדה של פסח.

1/4/04: הארץ: המהפכה שלא היתה - בבן שמן פועל השנה לראשונה פרויקט ייחודי לילדים המעוניינים ברמת לימודים גבוהה. רובם ילדי עולים, אך לא כולם. גם מסגרות לימוד אחרות שהקימו עולים מעוררות עניין גובר בקרב ישראלים ותיקים - אז למה החינוך ה"רוסי" אינו משפיע כמעט על החינוך הכללי בארץ?
31/3/04: YNET: ספרד: התלמידים רצו ללמוד על דמוקרטיה והפתיעו בבחירות - קבוצת תלמידים במדריד שקיבלה משימה לבדוק כיצד פועלת באמת הדמוקרטיה, התמודדה בבחירות האחרונות וזכתה להצלחה לאחר שקיבלה 70 אלף קולות, יותר ממפלגות ותיקות וממוסדות. "כנראה שבגלל שפתק ההצבעה שלנו היו קרוב לזה של הסוציאליסטים", הודה המורה, שנתן לתלמידיו את הציון "מעולה".
31/3/04: YNET: הקיצוץ בשנה הבאה: אלף מורים יפוטרו, הכיתות יגדלו - ממשרד החינוך נמסר, כי נערכו בתוכנית מיוחדת לקראת הקיצוץ עליו הכריז משרד האוצר, ומנעו בכך פיטורים של 500 מורים נוספים. בפועל יופחתו שעות הלימוד, מספר התלמידים בכל כיתה יגדל, תקציבי השרתים והמזכירות יוגבלו. מורה ותיק: "אף אחד לא מגן עלי". ארגון המורים: נפעל כדי לצמצם את הקיצוץ.
29/3/04: YNET: המלצה: להקים גוף שיקדם את זכויות הילדים - הוועדה לזכויות הילד ממליצה בדו"ח שהגישה לשר המשפטים להקים מנגנון מרכזי שיהיה מופקד על קידום זכויות הילדים. עוד ממליצה הוועדה, בראשות השופטת רוטלוי, לחייב את הממשלה לערוך תכנון רב-שנתי בנוגע ליחסה לילדים. המלצה נוספת: להכיר בזכותם של ילדים לייצוג נפרד בסכסוכי גירושין.
29/3/04: וואלה: האוצר והמורים סיכמו על פיטורי 500 מורים - בתחילה דרש משרד החינוך פיטורי 2,000 מורים, אך הסכים להתפשר בתמורה להסכמת המורים להקפיא ההטבות הנלוות לשנה. מהמשרד נמסר שהפיטורים יאפשרו לא לקצץ בשעות הלימוד.
25/3/04: YNET: דיסלקטית לא תוכל להיבחן בעל פה לבחינת בגרות - תלמידת כיתה י', המוכרת כדיסלקטית, קיבלה ממשרד החינוך הודעה שלא יאפשרו לה להיבחן בבחינת הבגרות בעל פה, כפי שניתן לה לעשות במהלך לימודיה עד כה. הוריה מתכוונים לערער על ההחלטה. משרד החינוך: היא יכולה לערער ונשקול מחדש.
18/3/04: וואלה: בג"ץ: יש להכיר בתארים של אוניברסיטת לטביה - בכך מבטל בג"ץ את החלטת משרד האוצר שלא להכיר בתארים לצורך הטבות שכר. העותרים טענו שאי אפשר להאשים במרמה 7,500 בוגרים. השופט אור: לא הוכח שנפל פגם בהתנהגות מקבלי התארים.
17/3/04: מעריב: עלייה במספר התלמידים המושעים מבתי הספר
17/3/04: וואלה: אומץ לטייל - תלמידי תיכון רוטברג שברו אתמול את השיא. עומר רבין מביא את כל הפרטים על הטיול השנתי העצמאי הראשון ללא מורים, הורים ואישורים.
16/3/04: YNET: התלמידים יצאו לטיול "עצמאי" ונעצרו על ידי המשטרה - מחאת התלמידים הגיעה היום לשיא חדש: תלמידי תיכון ברמת השרון החליטו לארגון טיול שנתי משלהם, בעידוד העירייה. אלא לאחר שהתברר כי אין להם מספיק הורים מלווים, הסירה העירייה את תמיכתה והודיעה שהטיול מבוטל. התלמידים החליטו לצאת בכל זאת - ונעצרו בדרך על ידי המשטרה. בסוף, התערבו ההורים - והם המשיכו בדרך לאילת.
16/3/04: וואלה: עבודות שירות לאחראים למות התלמידה אמיליה כהן - כהן מתה ביוני 98' כשנפלה מחלון כיתתה בביה"ס לוריא בירושלים. על מנהלת בית הספר וסגן מנהל אגף החינוך בעיריה נגזרו מאסרים בפועל, שיומרו בעבודות שירות.
14/3/04: YNET: "לימדתי אותם - שיידעו מה לעשות עם בחורה" - רמי בוחניק, מחנך ומדריך נוער בעמק הירדן הודה בביצוע מעשים מגונים בחניכיו. עד עתה התלוננו 14 נערים כי ביצע בהם מעשים מגונים ומעשי סדום. אנשי חינוך רבים בעמק נחקרו תחת אזהרה, בחשד כי ידעו על היקף הפרשה, שנראה כי החלה כבר לפני 15 שנה, אך בחרו לשתוק.
14/3/04: הארץ: עשרות אלפי בני שש נשארים שנה בגן חובה
14/3/04: וואלה: דגמ"ח לכל תלמיד - גיל רובין משוכנע שהחזרה של התלבושת האחידה היא ניסיון עלוב של השלטון להסתיר את הפערים הענקיים בחברה שהוא יוצר בעצמו.
12/3/04 עיתון "תל אביב": שובה של הדמוקרטיה - לאחר מאבק ממושך של הורי בית הספר הדמוקרטי, הסכימה עיריית קרית אונו לשכן בתחומה את בית הספר.

11/3/04 עיתון "גל גפן": הועדה לבחינת הקמת בי"ס דמוקרטי בקרית אונו החליטה פה אחד: לתמוך ברעיון ביה"ס הדמוקרטי

11/3/04 עיתון "גל גפן": מסיבת פורים בבית הספר הדמוקרטי

9/3/04: וואלה: הפיסיקאי המצטיין באוניברסיטה טרם סיים תיכון - איליה גורביץ, תלמיד תיכון הלומד במקביל גם בבן גוריון, נבחר כתלמיד מצטיין במחלקה לפיסיקה. ממוצע הציונים שלו: 97.3.
9/3/04: הארץ: מיליוני שקלים לחינוך ילדי שליחים בבריסל - מדינת ישראל מסרבת להורות לשליחיה המשרתים בבריסל לשלוח את ילדיהם ללמוד בבתי הספר היהודיים בעיר המשוועים לתלמידים. במקום זאת, היא מממנת להם לימודים בבית ספר פרטי הנחשב לאחד היקרים באירופה.
8/3/04: וואלה: סודות מחדר המורים - המורה אורי רוזן חושף את כל מה שרצינו לדעת על ישיבות המורים.
8/3/04: YNET: השלטון המקומי: 300 בתי-ספר בסכנת סגירה - יו"ר ועדת החינוך בשלטון המקומי, שמואל אבואב, אומר שבגלל שיטת התקצוב החדשה שמפעיל משרד החינוך, ייסגרו מאות בתי-ספר קטנים. אך דווקא בהם, הוא טוען, יש פחות ניכור בין התלמידים, וסגירתם תגרום טרחה רבה להורים - שחלקם כבר פתחו במאבק.
7/3/04: YNET: משרד החינוך יפעיל תוכנית למאבק באלימות - "תשמרו את הכוח למשהו טוב", הוא שמה של תוכנית חדשה ששמה לה למטרה להפחית את האלימות בקרב ילדי ישראל. המסר המרכזי: עידוד הסובלנות, בחינת אלטרנטיבות פעולה לפני שמגיבים, שבירת קשר השתיקה ודיווח על מקרי אלימות בבתי הספר.
7/3/04: מעריב: קמפיין חדש של משרד החינוך נגד האלימות בבתי-הספר - הקמפיין יכלול תשדירים בטלוויזיה בשילוב עם פעילויות בכיתה. הוא יופעל בשילוב הטלוויזיה החינוכית וערוץ הילדים.
4/3/04 עיתון "עכבר העיר": ילד מותר - מזל שיש מקומות כאלה, כמו בית הספר של ילדי האדמה. עכבר הכפר חושף: יומי הראשון כמורה מחליפה. מסמך פדגוגי.

4/3/04: וואלה: הגאומטריה הוצאה מהמיצ"ב כדי לשפר ציונים - מבחני המיצ"ב, פרוייקט הדגל של משרד החינוך, הפכו קלים יותר לאחר שהשנה הוצאו השאלות בגאומטריה מהמבחן במתמטיקה. בשנים שעברו, הציונים בגאומטריה היו נמוכים במיוחד.
3/3/04: מעריב: המורים לומדים מהתלמידים – ופותחים בעיצומים - על רקע מחאת התלמידים משבש הבוקר ארגון המורים את הלימודים בעשרות יישובים ומסיים אותם בשעה 10 ו-11. התלמידים דווקא לוקחים פסק זמן מהמחאה האקטיבית: ''אנחנו מנסים עכשיו להרגיע את מערכת החינוך. כולם מבולבלים ושובתים אחד נגד השני''.
3/3/04: מעריב: המורים נגד התלמידים: ''למה הם מתקוממים רק עכשיו?'' - מאות מורים הגיעו היום לכינוס חירום של ארגון המורים. הביעו זעם על מאבק התלמידים: ''הם לא יודעים מה זה לצאת לטיול עם 300 ילדים''.
3/3/04: YNET: למרות הגיוס בליכוד: חוק ההזנה עבר בקריאה טרומית - הצלחה צנועה ליוזמות החוק: "הצדק ניצח", אמרו חברות הכנסת תמיר ולבני. למרות שרה"מ נשא לאחרונה כמה פעמים דברים בעד חוק ההזנה, לפיו התלמידים יזכו לארוחה חמה, ניסה הליכוד לסכל את החוק, שיזמו הח"כיות תמיר ולבני. הליכוד: "החוק של תמיר רע, אנו מעדיפים הצעת חוק של רוחמה אברהם". עמותת ידיד: פירוש הדבר - קבירת החוק.
2/3/04: וואלה: לא על גבנו! - מאות תלמידים הגיעו הבוקר לרחבת מוזיאון ת"א והביאו את המאבק של הנוער נגד ארגון המורים לשיא חדש, זה מה שהלך שם.
2/3/04: מעריב: ''איך נאהב את ישראל אם לא ביקרנו בה?'' - אכזבה במועצת התלמידים: בניגוד לציפיות, רק כמה עשרות תלמידים הגיעו ל''הפגנת הענק'' נגד ביטול הטיולים.
2/3/04: הארץ: הדוד עם היד הגדולה - זה יכול לקרות לכל ילד, בכל מקום. אפילו בגן הילדים הבטוח, כפי שקרה למ', בת שלוש וחצי, שסיפורה הקשה עלה לאחרונה לכותרות. מה הופך אדם לפדופיל? איך מאתרים אותו? מה עושים כדי להגן על קרבנותיו? איך מזהים אותם, חוקרים אותם, מטפלים בהם? ולמה כל כך קשה לעצור את הפדופיל הבא?
1/3/04: וואלה: לא ניכנע! - הדיונים, ההפגנות, המחאה והאופוזציה. הצעירים והנוער מרימים ראש ויוצאים נגד הממסד לראשונה מזה שנים.
1/3/04: וואלה: לבנת חשפה פרטים מהרפורמה בחינוך - בעוד כחודשיים יוצגו המלצות הביניים של ועדת דברת המגבשת את הרפורמה. בין השינויים הצפויים: הוצאת הערכת המבחנים ממשרד החינוך.
1/3/04: YNET: צה"ל יחנך חיילים ל"ציונות, מסורת וזהות יהודית" - תוכנית לימודים חדשה שנרקמה בצה"ל תסביר לחיילים על ציונות, מסורת וזהות יהודית. זאת על מנת שיוכלו להבין טוב יותר את מהות תפקידם כחיילים. לדברי הרמטכ"ל, "אנחנו צריכים לחנך, לחזק שורשים ולתת לחיילים עוגן ציוני ויהודי".
1/3/04: YNET: אכסניות הנוער: נארגן את הטיולים, במקום המורים - האם נמצאה הדרך לעקוף את ביטול הטיולים השנתיים? אגודת האכסניות, שעיקר פרנסתה מתבססת בעונה זו בעיקר על הטיולים השנתיים של תלמידי ישראל, יוזמת מהלך לפיו היא תארגן את הטיולים מבלי לערב בכך את המורים. לדברי המנכ"ל, "התלמידים ממילא כבר שילמו על הטיול, אם רוצים אפשר להוציאו לפועל".
26/2/04: YNET: ההורים מורים - הבת מפגינה נגד עיצומיהם - בעוד שעינבר שקד מתיכון בן גוריון בפתח תקוה מדבררת בלהט את השביתות והמחאות של התלמידים נגד עיצומי המורים, הוריה, זוג מורים, דווקא תומכים בעיצומים. "אני נמצא בין הפטיש לסדן", אמר אביה נתי. לדבריו, "לתלמידים שלי בכיתה אני לא נותן להיאבק ולהתמרד, בבית כבר צריך להיות גמיש".
25/2/04: מעריב: התלמידים נגד המורים - זה כמה שבועות שארגון המורים העל-יסודיים נוקט עיצומים * המשמעות: המורים מלמדים כרגיל, אבל אין אסיפות הורים, אין ישיבות מורים ואין תעודות * עם כל אלה חיו התלמידים בשלום יחסי, אבל כשהתברר להם שגם אין טיול שנתי - הם הניפו את נס המרד * בשורה של בתי-ספר הם השביתו את הלימודים במהלך השבוע האחרון * אתמול הם הגיעו להפגין מול משרד החינוך.
25/2/04: YNET: האם עמותת החינוך של ש"ס בסכנת סגירה? - החשבת המלווה של "עמותת אל המעיין" ממליצה שלא להעביר כספי תמיכה לעמותה מאחר והיא לא הציגה אישורים של מינהל תקין מרשם העמותות. בש"ס זועמים: "מדובר ברדיפה; החשבת פועלת מרשעות ושמה לה למטרה לסגור את העמותה".
25/2/04: YNET: הגליל: אם הוזעקה להרגיע את בנה ותקפה את צוות הגן - סייעת בגן טרום חובה בישוב אחוזת ברק שבגליל, נפלה קורבן לאלימות, מצד אם לילד בגן. הילד התפרע בגן והאם כעסה על כך שהזעיקו אותה מעבודתה כדי להרגיעו. במחאה על המעשה יושבתו כל גני הילדים בישוב.
19/2/04: YNET: המורים בעיצומים? גם התלמידים החליטו לשבות - שכבה של תלמידי י"א מבית ספר ברחובות החליטה לא לעבור בשתיקה על ביטול הטיול השנתי באילת, עקב עיצומי המורים. הם פירסמו "מניפסט" הכולל ביקורת חריפה נגד משרד האוצר - והחלו בהחרמה פעילה של כל השיעורים. וההורים? הם דווקא תומכים.
19/2/04: וואלה: התלמידים משביתים את הלימודים - אחרי שהטיול השנתי בתיכון "דה שליט" ברחובות בוטל החליטו התלמידים להיאבק ולהשבית את הלימודים. שני בר לב מדווחת מבית הספר.
19/2/04: מעריב: הילד מסתדר יופי - על שילוב ילדים הסובלים משיתוק מוחין במערכת החינוך.
18/2/04: הארץ: תרגיל בחינוך - מתברר שאין מה לקנא בעובד משרד החינוך, בכיר ככל שיהיה, שאינו מיישר קו עם מדיניותה של השרה לימור ליבנת.
17/2/04: YNET: הסיוט: חשוד כפדופיל עבד בגן הילדים - ותקף פעוטה - הסיפור התרחש באשקלון: זוג הורים צעירים גילו כי בתם בת ה-4 הותקפה מינית על ידי עובד בגן הילדים. החשוד שהה בעבר במעצר בית ממושך בחשד לעבירות דומות, ועתה שוב נעצר. המשטרה בודקת אם הגננת ושאר העובדים ידעו על עברו הבעייתי.
16/2/04: YNET: עליה צנועה בשיעור הזכאים לבגרות; לבנת: מדובר בנס - בשנת תשס"ג נרשם גידול של יותר מאחוז בשיעור הזכאים לתעודת בגרות. שרת החינוך אמרה בתגובה: "מדובר בנס לאור הקיצוצים שספג המשרד, שעוד ישפיעו על המערכת". רק במגזר הבדואי נרשמה ירידה באחוזי הזכאים לתעודה הנכספת.
16/2/04: וואלה: עלייה של 1.2% בזכאים לתעודת בגרות - בשלוש השנים האחרונות עלה שיעור הזכאים במצטבר ב-7.4%. מנכ"ל משרד החינוך, רונית תירוש: נבדוק אם הבחינות הפכו לקלות יותר.
16/2/04: מעריב: תוכנית חדשה: עוצר על הנוער - ועדה ממשלתית הגישה המלצות למלחמה באלימות: בני נוער לא יורשו לצאת מהבית בשעות הלילה.
15/2/04: הארץ: הסיבה לגירעון ברשויות המקומיות: הוצאות עודפות על חינוך ורווחה
13/2/04: הארץ: לבנת הודתה למורים שגם איבטחו וניקו את בתי הספר
12/2/04: מעריב: המורה, דברי עם העו''ד שלי - תופעה: תלמידים שלא מרוצים מיחס מוריהם פונים לעורך דין ומאיימים בתביעה נגד המורה.
11/2/04: YNET: לבנת מאיימת: הלימודים בשנה הבאה יסתיימו ב-11:30 - עוד 240 מיליון שקלים יילקחו מהמשרד, לאחר שכבר קוצצו השנה מתקציבו 750 מיליון שקלים. שרת החינוך זועמת: "התלמידים יקבלו פחות השכלה, פחות ערכים". לדבריה: "היום היו בארץ שתי רעידות אדמה. אחת הרגשנו, את השנייה נרגיש בהמשך. נאלץ לקצר את יום הלימודים בשנה הבאה".
10/2/04: YNET: "האוניברסיטאות מעוניינות רק באליטות" - בעקבות דחיית העתירה שדרשה להחזיר את שיטת המצרף כשיטה שתקבע את הקבלה לאוניברסיטאות, מתרעמים העותרים, שטוענים כי הם מייצגים את השכבות החלשות ואת הפריפריה: "הפסיכומטרי הוא מבחן מוטה, ואין לאנשים מהשכבות החלשות כסף לקורסים לשיפור הבגרות או הפסיכומטרי".
9/2/04: מעריב: מה לעשות עם מורה מעתיק? - במשרד החינוך מתקשים להאמין * 13 מורים שנבחנו על תוכנית הלימודים במתמטיקה חשודים שהעתיקו במהלך המבחן * בהסתדרות המורים מתעקשים בכל זאת לתת להם ציון: "אנחנו לא מטייחים, אבל לא צריך לעשות סקנדל".
9/2/04: וואלה: תוצאות מבחני המיצ"ב יועברו לרשויות - משרד החינוך יעביר בסוף השנה את תוצאות המבחנים הבודקים את יעילות בתי הספר. הסתדרות המורים מתנגדת וטוענת כי הדבר מנוגד לסיכום מוקדם עם המשרד.
8/2/04: YNET: קטטה בין תלמידי כיתה ג' הסתיימה בבית-החולים - שני תלמידים התקוטטו במהלך הפסקה בבית-ספר ברמת-גן. המנהלת ואחות בית הספר הפרידו ביניהם, אך אחד מהם נפגע בגבו. המנהלת: "מדובר באירוע חריג, בית הספר אינו אלים באופיו".
8/2/04: YNET: המורים משיבים אש: משרד החינוך אשם בכישלון - הסתדרות המורים טוענת כי משרד החינוך אחראי לתוצאות הנמוכות של מבחני המיצ"ב: "יש המון יועצים ומכונים, מומחים פדגוגים שכבר שנים לא ראו תלמיד, והם ממציאים ומנחיתים חדשות לבקרים תוכניות למכביר. בינתיים, הופכים את המורים לשק חבטות".
6/2/04: הארץ: מבחני המיצ"ב: דריכה במקום בהישגי התלמידים - בציוני כיתות ה' - ירידות קלות בעברית, עליות קלות באנגלית; עלייה בציון במתמטיקה בכיתות ח': מ-50 ל-58.
6/2/04: וואלה: ציוני התלמידים במיצ"ב נותרו נמוכים - 20% פער בין הישגי יהודים וערבים, ו-10% בין צברים לעולים. 20% מתלמידי כיתות ה' חוששים מאלימות. לבנת סירבה להתייחס לנתונים.
6/2/04: מעריב: מבחן חדש מגלה: התלמידים עדיין לא יודעים מתמטיקה - אתמול פורסמו תוצאות מבחן נוסף. תלמידי כיתה ח' הראו שיפור: קיבלו 58 במתמטיקה ו-68 בהבנת הנקרא.

6/2/04: הארץ: השביתה משקפת את הפער החברתי: התלמידים למדו רק כשההורים שילמו
6/2/04: הארץ: המורה תאצ'ר, התלמידה לבנת - האם מערכת החינוך בישראל פועלת על פי קווים תאצ'ריסטיים? האם משרד החינוך עומד לנקוט את הצעדים שהבריטים מנסים לתקן כיום? בכנס שעסק במערכות החינוך בשתי המדינות המומחים, כדרכם, נחלקו בדעותיהם.
5/2/04: YNET: נכשל במתמטיקה לתלמידי כיתות ח' - בבתי הספר היהודים קיבלו התלמידים במבחן השנתי לבדיקת מדדי היעילות והצמיחה הבית ספרית: 59 במתמטיקה, 83 באנגלית ו-68 בעברית. תלמידי כיתות ח' הערבים קיבלו 37 במבחן במתמטיקה וגם: 20 אחוז מתלמידי חטיבות הביניים מפחדים להגיע לבתי הספר בגלל בעיות אלימות.
4/2/04: הארץ: מגיפת ליקויי למידה מתפשטת בצפון תל אביב - ליקויי למידה הם כיום הלהיט הגדול של מערכת החינוך. אישור על ליקוי כזה מקנה לתלמיד הקלות בבחינות, ציונים משופרים ויתרון עצום בקבלה ללימודים גבוהים. כל מה שצריך זה כמה אלפי שקלים ומאבחן אוהד. לא פלא ש-40% מתלמידי צפון תל אביב אובחנו כלקויי למידה (לעומת 1% ברהט ו-7% באופקים). השאר אובחנו כפראיירים.
1/2/04: YNET: משרד החינוך יפרסם את אחוז הזכאים לבגרות, עם תנאים - עיריית ת"א ומשרד החינוך הגיעו להסדר מחוץ לכתלי בית המשפט, בו נכתב: משרד החינוך יפרסם לרשויות את אחוז הזכאים לתעודה על פי בתי ספר , אולם רק בנוסף לנתונים על מספר התלמידים שנגשו לבגרות, אחוז התלמידים העולים במוסד ועוד.
1/2/04: וואלה: אישית לוחצת - דניאל פוגל חושבת שפרויקט "מחויבות אישית" שמאלץ אותנו להתדנב ולסייע לנזקקים, הוא כשלון גדול ומעיק.
29/01/04 עיתון "גל גפן": ועדת החינוך ביקרה בבית הספר הדמוקרטי - חברי ועדת החינוך של עירית קרית אונו ביקרו בבית הספר הדמוקרטי, השוכן היום בכפר אז"ר. הביקור התקיים במסגרת הבדיקה שעורכת הועדה בחודשים האחרונים, כדי לבחון את האפשרות להעביר את בית הספר לקרית אונו.

29/01/04 עיתון "תל אביב": ויוה לדמוקרטיה

28/1/04: הארץ: גם בהיעדרויות מורים ותלמידים - ישראל מובילה - היעדרויות של מורים בישראל מובילות להיעדרויות תלמידים ולעלייה ברמת ההפרעות שלהם - כך עולה מניתוח נתוני המבחן הבינלאומי "PISA-2002", שיוצגו היום בוועדת החינוך של הכנסת.
28/1/04: מעריב: המורה,זה לא אני זו את - במערכת החינוך לא אוהבים לדבר על זה, אבל כמעט בכל כיתה ישנו תלמיד שהמורה לא אוהבת, והיחס, שלה ושל שאר התלמידים כלפיו - בהתאם. למה מורה לא אוהבת תלמיד מסוים, והאם היא בכלל אמורה לאהוב את כולם? וההורים, האם הם צריכים להתערב?
26/1/04: YNET: בג"ץ דחה את עתירת בן ה-13 להיבחן בבגרות - חן קופרמן בן ה-13, תלמיד מחונן, רצה להיבחן בבגרות למתמטיקה ככל תלמיד בבית ספרו. במשרד החינוך הציבו מכשולים שונים, והוא עתר לבג"ץ. משרד החינוך החליט לבסוף לאפשר לו להיבחן, אולם לא בבית ספרו. בעקבות כך, החליט בג"ץ לדחות את העתירה. חן יעשה מבחן אקסטרני.
26/1/04: מעריב: תפריט הבגרות החדש - בימים אלה מגבשים במשרד החינוך את חוקת הזכאות החדשה לתעודת הבגרות. השינוי העיקרי: במקום שני מקצועות בחירה הנהוגים היום, יבחר כל תלמיד במקצוע בחירה אחד בלבד. המטרה: ליצור אחדות בתכני הלימוד של המערכת ולשפר את התיאום עם האקדמיה. בארגוני המורים כבר מתחילים לדאוג, עקב החשש מפיטורי מורים שייפלטו בגלל הצימצום במקצועות. משרד החינוך: ''אנחנו עדיין מקיימים דיונים בנושא''.
22/01/04 עיתון "גל גפן": בית הספר הדמוקרטי מתרחב

22/01/04 עיתון "גל גפן": פעילי ציבור מקרית אונו ביקרו בביה"ס הדמוקרטי - דר' בן-ציון ויליגר: "הבאת בית הספר לקרית אונו איננה רק מציאת בית הולם לפעילות חינוכית כל כך יפה, אלא גם מבטאת השקפה דמוקרטית עקרונית של מתן פתרון חינוכי הממתאים לאמונתם של תושבי קרית אונו מכל הזרמים החינוכיים".

21/1/04: מעריב: המחשב שהכזיב - כל מי שחשב שהמחשב האישי מסייע לתלמידים לשפר את ציוניהם באנגלית, מתמטיקה, חשבון או מדעים - טעה * בדיקה השוואתית שערכו אנשי משרד החינוך גילתה: אין כל קשר בין מספר השעות שמבלים תלמידי היסודי מול המחשב לבין תוצאות המבחנים שלהם * אבל במשרד החינוך לא מתייאשים: "נמשיך לשלב את המחשב בכל תחום חינוכי, עד שהוא יחליף את המחברת".
20/1/04: YNET: דו"ח: החינוך הערבי מופלה, יש השפעה פוליטית פסולה - דו"ח שהוכן בהזמנת ועדת המעקב לענייני החינוך הערבי קובע כי נמשך הפער בין הישגי התלמידים היהודים מול הערבים, וזאת בשל אפליה נמשכת בהקצאת משאבים וכן בשל התערבות בוטה בתכנים של השלטון. "יש להימנע ממעורבות פוליטית חיצונית בניהול מערכת החינוך הערבית", מזהיר הדו"ח. מחבריו הזהירו מדברים "גרועים ממהומות אוקטובר".
20/1/04: YNET: המחונן בן ה-13 לבג"ץ: רוצה בגרות רגילה - חן קופרמן, בן 13, דורש שיתנו לו להיבחן בבית ספרו בבחינת הבגרות במתמטיקה במועד הבחינה הקרוב, בעוד שבוע. לדבריו, משרד החינוך מתעקש שהוא ייבחן בבחינה אקסטרנית ובכך פוגע בזכויותיו.
18/1/04: וואלה: מכות - מה עושים כשרואים תלמיד דופק מכות רצח לילד קטן ממנו.
15/1/04: YNET: תפקיד ההורים - אז מי אחראי על תפקודו של התלמיד בבית-הספר? מנהלת המרכז להורות בסמינר הקיבוצים: "חשוב שהמורה יישאר מורה וההורה יישאר הורה. קשר טוב ושיתוף פעולה, תוך שמירה על גבולות, יסייעו לילד להיות מאושר".
15/1/04: YNET: תופעה: תלמידים מאיימים על מורים בפורומים - כתב אישום הוגש כנגד נער בן 16 שאיים לכאורה לפגוע במורה מבית ספרו בהודעות שפירסם בפורום בית הספר. הוא לא היחיד. משרד החינוך: נוציא הנחיות למורים ולהורים, במקרים חמורים אנו מעודדים הגשת תלונות.
13/1/04: YNET: מורי י"א וי"ב לא עומדים בדרישות משרד החינוך - מורים בכיתות הגבוהות אמורים ללמד בהן רק לאחר שקיבלו תואר שני. בפועל, אין בנמצא בתי ספר שעומדים בדרישה. במוסדות להכשרת מורים מעניקים תארים שמאפשרים למורים ללמד רק עד כיתה י' .
08/01/04 עיתון "גל גפן": יריד בבית הספר הדמוקרטי של בקעת אונו

08/01/04 מעריב: התנהגות שאינה הולמת - מורה שזכתה להערכה הועברה מבית ספרה לאחר שחשפה אי סדרים לכאורה.
7/1/04: YNET: כמה עולה חינוך חינם? - כמה עולה לשלוח ילדים לבית-הספר ולגן במדינה בה יש חוק חינוך חינם? מחקר חדש מעלה, שמשפחה עם שני ילדים מוציאה מדי שנה יותר מ-10,000 שקלים למימון לימודיהם. "זו משכנתה נוספת", אומרת אם לארבעה, "כולם מקצצים בתקציבים מתוך ידיעה ברורה שההורים ישלימו את החסר".
01/01/04 עיתון "גל גפן": פגישת היכרות להורים עם ביה"ס הדמוקרטי בבקעת אונו

31/12/03: הארץ: ילדים זה מפריע - החברה הישראלית מעודדת ילודה בכל האמצעים, אבל לא רוצה את הילדים בסביבה. מקומות בילוי, מוסדות תרבות, מסעדות ואפילו בתי כנסת מגבילים כניסת תינוקות ומענישים הורים סוררים. הוויכוח בעיצומו: האם לילדים יש מקום בעולם המבוגרים או שצריך לדאוג לבייביסיטר.

31/12/03: YNET: התלמידים סירבו לרכב על גמלים כדי שלא לנצלם - תלמידות בבי"ס אליאנס ברמת אביב ארגנו עצומה נגד הכוונה שתלמידי כיתות י"ב ירכבו על גמלים בטיול השנתי, "כי מדובר בניצול של חיות". רבים מהתלמידים חתמו, ובבית הספר נערכה הצבעה בעניין. התלמידים בחרו לבסוף פעילות חלופית בטיול: סנפלינג.

31/12/03: הארץ: מוסף חבילת הידע: מה הם לומדים שם? - מערכות חינוך בארצות זרות, בחן את עצמך במקצועות הלימוד השונים, מה לומדים במתמטיקה, תנ"ך, היסטוריה, אזרחות, ספרות, לשון, אנגלית ושפות נוספות, מגמות חדשות, נתונים על מערכת החינוך ועוד.

29/12/03: הארץ: מה הם לומדים שם במתמטיקה ולמה זה לא מצליח להם? - לנוכח הכישלונות המוכחים במבחני ההשוואה, משליך משרד החינוך את הבדידים ויוצא לדרך חדשה גם בגישתו לבחינות הבגרות. למרבית התסכול, שמעון (מפקח ראשי) ולוי (מורה ותיק) יתנגשו שוב בנקודה כלשהי.

29/12/03: YNET: הצקות בבית הספר: זה נשאר איתנו גם אחרי - מחקר שנערך לאחרונה מעלה ש-52.5 אחוז מתלמידי היסודי, 53.4 אחוז מתלמידי החטיבה ו-18.8 אחוז מהתיכוניסטים דיווחו שסבלו מהצקות פיזיות: מכות, בעיטות, צביטות, פגיעה מאבן או חפץ אחר פרופ' עמוס רולידר: "ההצקה חמורה עקב היקפה הנרחב, והיא אינה פוסחת על אף סביבה חינוכית. היקפה ותדירותה הם בבסיס הבעייתיות".

25/12/03 עיתון "גל גפן": מסיבת חנוכה בבית הספר הדמוקרטי בכפר אז"ר

25/12/03: מעריב: ''המורה, יש לי אישור מהמחשב'' - תופעה חדשה: תלמידים מזייפים אישורי מחלה באמצעות תוכנה המופצת באינטרנט. האישור מגיע עם חותמת רופא וסמל קופת חולים מכבי.

21/12/03: נענע: מספיק בקושי - שני זיו, 16, מסבירה לשרת החינוך מה בדיוק שווה הרפורמה החדשה שלה. התלמידים פותחים את הפה.

18/12/03: הארץ: לבנת בכנס הרצליה: לקצר את שבוע הלימודים - שרת החינוך והתרבות הציגה את עיקרי תוכניתה בכנס הרצליה, כפי שפורסמו ב"הארץ". לדבריה, "מבנה ההעסקה ההיסטורי של כוח האדם החינוכי פשט את הרגל".

18/12/03: הארץ: הזדמנות לא שווה - מדד ציוני הבגרות אינו אמין ומפלה לרעה את החלשים בקבלה לאוניברסיטאות.

18/12/03: וואלה: לבנת מציעה מהפיכה בחינוך - שרת החינוך תציג תכנית חדשה בכנס הרצליה. בין הרפורמות המתוכננות: שבוע לימודים בן 5 ימים וצמצום מספר המורים.

18/12/03: YNET: המלצה למשרד החינוך: לימודים מגיל 4, בגרות בגיל 16 - אלה הן רק חלק מההמלצות של דו"ח שמשון שושני, לשעבר מנכ"ל משרד החינוך. בין היתר ממליץ שושני להרחיק מורים כושלים מהמערכת, לתגמל מורים מוצלחים, להעניק מחשב נייד לכל ילד ולכל מורה תוך שלוש שנים.

18/12/03: YNET: הרפורמה במשרד החינוך: בדרך למאבק עם המורים? - במשרד החינוך התקשו להבין מהיכן העלה שר האוצר את רעיונותיו לרפורמה בחינוך. דוברת המשרד: "איננו מכירים את רעיונותיו של שר האוצר, והם אינם נבחנים". גם בהסתדרות המורים מביעים פליאה. השרה לבנת תתייחס היום לתוכנית. מקורביה: היא נחושה ליישם את התוכנית גם במחיר מאבק עם המורים.

17/12/03: YNET: רפורמה בחינוך: מנהלים יוכלו לפטר מורים - שר האוצר מתח ביקורת על מערכת החינוך, שאינה עושה שימוש נכון בכספים המועברים אליה. לדבריו, באמצע השנה הבאה תובא לאישור הממשלה רפורמה בחינוך, שתכלול הענקת סמכויות רבות יותר למנהלים.

16/12/03: YNET: תלמיד כיתה ג' היכה מורה, עד שזו התעלפה - עדי ראייה סיפרו שהתלמיד התווכח עם מורתו ובלהט הוויכוח החל להכות בה באגרופיו. המורה מעדה והתעלפה. בתגובה החליטו המורים להשבית לשעתיים את הלימודים.

16/12/03: הארץ: קדמן מרשה לנו - אנשי חינוך רבים משוכנעים שהמערכת הלכה רחוק מדי לקראת התלמיד וזכויותיו, התירה כל רסן ופגעה אנושות בסמכות המורים. האיש הנתפש כאחראי הראשי למגמה הזאת הוא יצחק קדמן, מנכ"ל המועצה לשלום הילד. האם הוא הבעיה של מערכת החינוך?

15/12/03: YNET: ועדת החינוך תפעל לעגן מעמד ארגוני ההורים בחקיקה - יו"ר הוועדה, ח"כ שלגי אמר בדיון אותו החרים משרד חינוך כי "הבעיה היא שמעמדם של ארגוני ההורים אינו מוסדר והואקום הזה נוח למשרד החינוך". יו"ר ארגון ההורים הארצי: זה צעד אדיר ראשון עבור ההורים.

15/12/03: מעריב: חיסול ממוקד לחינוך - אנשים שאין להם מושג בחינוך עלולים להרוס מפעל שנבנה בעמל רב.

15/12/03: YNET: בן 12 לבחינה אקסטרנית; הוריו דורשים בגרות רגילה - חן קופרמן מחיפה, ילד מחונן, קיבל מאה בבחינת המגן במתמטיקה ונשלח לבגרות אקסטרנית. אמו חוששת שיופרד בכך מחבריו ומבית הספר וטוענת: "הוא למד באוניברסיטת מיניסוטה ובקנדה - רק בישראל מפלים אותו". משרד החינוך: "התלמיד ייבחן במועד חורף, לפנים משורת הדין, וללא ציון מגן כי הוא לומד באוניברסיטה הפתוחה".

11/12/03: הארץ: התפטר המדען הראשי של משרד החינוך - המדען הראשי במשרד החינוך, פרופסור דוד נבו, התפטר במחאה על מדיניות מבחני המיצ"ב של ראשי המשרד.

11/12/03: וואלה: המדען הראשי במשרד החינוך התפטר אחרי שנה - הפרופ' דוד נבו, מומחה למדידה והערכה בחינוך, התפטר לאחר שבכירי המשרד "לא התחשבו בדעותיו". במשרד טוענים לעומת זאת: הוא לא יזם מספיק.

10/12/03: מעריב: חייכו, המנהלת מצלמת אתכם - מערכת משוכללת של מצלמות נסתרות במעגל סגור מפקחת על תלמידי תיכון "ריגלר" בנתניה * כל ריצה רועשת במסדרון, ריב בין תלמידים, השחתת ציוד או "הברזה" - הכל מתועד * המנהלת אילנה כהן, שצופה בתלמידים ממשרדה, מסבירה שמערכת המצלמות הותקנה כדי לשמור על הציוד היקר במסדרונות התיכון, אבל הפכה לחלק בלתי נפרד מהשמירה על המשמעת בין כותלי בית הספר * זהירות, "האח הגדול" צופה בכם בהפסקה.

8/12/03: וואלה: משרד החינוך ויתר לחרדים על המקצועות הכלליים - בתי הספר החרדיים לא מוכנים להתחייב ללמד תכנית הליבה, אך המשרד לא שולל מהם תקציבים כפי שקבע בג"ץ. המנכ"לית: השינוי לא יתרחש ביום אחד.

8/12/03: YNET: דו"ח: המורים מקבלים 200 מיליון שקל מבלי שילמדו - מדו"ח שהוכן עבור משרד החינוך עולה כי למרות שהמורים לא מלמדים בצורה סדירה את תלמידי כיתות י"ב לאחר פסח, בגלל בחינות הבגרות, הם ממשיכים לקבל גמול שנאמד במאות מיליוני שקלים. מהדו"ח עולה כי כל כיתה בחטיבה העליונה מפסידה כ-60 ימי לימוד בשנה.

8/12/03: YNET: הורים בנתניה: להציב שוטרים סמויים בבתיה"ס - ההורים, שילדיהם לומדים בשלושה תיכונים בעיר, טוענים כי סחר בסמים מתבצע בבתי הספר באופן כמעט חופשי ו"בצהרי יום". לדבריהם, המשטרה לא מתמודדת עם הבעיה באופן סביר.

7/12/03: YNET: משרד החינוך מציג: כך נילחם בסמים - כבר מהגן - חוק נגד מכירת כלי עישון בפיצוציות, מורה אחראי בכל בית ספר, הסברה בגיל הגן ותקציב גדול פי ארבעה - אלו התוכניות שמשרד החינוך מתכוון ליישם במאבק נגד השימוש בסמים ובאלכוהול בקרב בני נוער. השבוע יצויין בבתי הספר המאבק בסמים ובאלכוהול.

4/12/03: מעריב: חוזרים למאה ה-19 - מה יש למנהלת עירוני ד' נגד גרביוני רשת.

4/12/03: מעריב: נחיתת אונס - שבוע אחרי שהחל לנהל את תיכון בליך הודיע תא"ל במיל' דן פסח על התפטרותו.

3/12/03: YNET: תלמיד בן 13 ניסה להכות את מנהלת בית הספר - שרת בית הספר, באזור חדרה, הצליח לתפוס את הנער ולמנוע ממנו לתקוף פיזית את המנהלת. המשטרה פשטה היום על המקום וחקרה 20 תלמידים שנחשדו במעורבות במעשי בריונות .

1/12/03: וואלה: הצעה לרפורמה בחינוך: לימודים מגיל 4 עד 16 - התכנית גובשה על ידי מנכ"ל משרד החינוך לשעבר בשיתוף בכירים מהאוצר וצה"ל. התלמידים יוכלו ללמוד לתואר ראשון או במסלולים טכנולוגיים, טרם גיוסם בגיל 19.

30/11/03: YNET: מורות בערד למשטרה: תלמידים והורים מאיימים עלינו - אחת המורות בתיכון אורט בעיר, התלוננה כי תלמידה כינתה אותה "גרמניה נאצית". מורה נוספת התלוננה על אם שאיימה עליה. לעבר בית המנהלת השליכו ביצים, ותלמידי י"ב מאיימים על תלמידים צעירים מהם. ההורים כונסו לאסיפת הסברה.

30/11/03: YNET: מורה התלוננה על תקיפה בידי תלמיד - וננזפה - לטענתה, תלמיד התיכון ירק בפניה וגידף אותה, לאחר שביקשה ממנו להרים שאריות תפוח שהשליך. לטענת המורים, המנהל מנע מהם להשבית את הלימודים במחאה, ונזף במורה. תגובתו: "לא הייתה יריקה, אלא רק אלימות מילולית - שתטופל במסגרת בית-הספר".

27/11/03: YNET: בשדרות כבר רואים את הסוף (שלנו) - שאול מזרחי הפך למורה הפרטי של הבן שלו, והוא לא היחיד. שמערכת החינוך כבר לא מסוגלת לעשות את העבודה, והתוצאות בהתאם.

27/11/03: מעריב: נכשלו בבגרות - בטיול של שכבת י"ב באורט גוטמן היו סקס, אלכוהול, וונדליזם.

27/11/03: YNET: רוצים שילדיכם ילמדו בכיתה טובה יותר? תשלמו - הורים לתלמידות בבית הספר הדתי בר אילן בנתניה מספרים על כיתות נפרדות לתלמידות שמשלמות 1,200 שקל בשנה לשיעורי השלמה, לכיתות של מי שלא מסוגל לשלם. ממשרד החינוך נמסר כי הלימודים בכיתות המיוחדות פתוחות לכולם ומי שצריך, יקבל סיוע.

26/11/03: YNET: לאחר שנה בלבד: הפסיכומטרי שוב יקבע קבלה לאוניברסיטה - שנה אחרי ההחלטה המהפכנית לבטל את חובת המבחן הפסיכומטרי כתנאי קבלה לאוניברסיטאות, במערכת החינוך מודים בכישלון וחוזרים לשיטה הישנה. ראשי האוניברסיטאות: "ביטול המבחן הפסיכומטרי הקטין את סיכויי ההצלחה של מועמדים מהשכבות החלשות". בני המיעוטים הם היחידים ש"הרוויחו" מהשיטה החדשה.

25/11/03: YNET: "שרלטנים מטפלים בילדים עם ליקויי למידה" - כך מתריעים היום חברי עמותת גל העוסקת באבחון וטיפול בבעיות למידה, קשב וריכוז. לדבריהם, אין כיום בארץ הסמכה או אכיפה והתחום למעשה פרוץ לגמרי. משרד החינוך: נקים ועדה בנושא.

25/11/03: YNET: עלייה חדה במספר התקיפות של ילדים בידי ילדים - לפי נתונים של משרד החינוך, חלה בשלוש השנים האחרונות עלייה במספר הילדים שהותקפו, בין היתר מינית, על ידי ילדים מתחת לגיל 12. עובד סוציאלי סיפר בוועדה לזכויות הילד על מקרה שבו בן ארבע וחצי תקף ילדים בגן והסביר: "כך עשה לי בן דודי הגדול".

24/11/03: YNET: קריית שמונה: טיול שנתי - בלי תלמידים עניים - תשלום של 690 שקל קרע את שכבת י"ב לשניים: בעלי האמצעים ירדו לאילת, עשרות שלא יכלו להרשות לעצמם נאלצו לוותר; יו"ר ועד ההורים: "לבטל את הטיולים השנתיים"; משרד החינוך: ביה"ס פעל בניגוד לנהלים.

23/11/03: YNET: עלייה של 54% בתיקי תלמידים שהיכו את מוריהם - בדיון מיוחד שקיימה היום ועדת החינוך של הכנסת הוצגה חזות מפחידה של אלימות שנוקטים תלמידים כלפי "עשרות אלפי מורים", כהגדרת סמנכ"ל משרד החינוך. ונראה שזהו רק קצה הקרחון.

23/11/03: YNET: אהרונישקי והתלמידים יחתמו על אמנה נגד אלימות וסמים - מפכ"ל המשטרה, מנכ"לית משרד החינוך ונציגי מועצת התלמידים הארצית יחתמו מחר על אמנה משותפת. יו"ר מועצת התלמידים מרגיעה את חבריה: "לא נהיה שטינקרים של המשטרה".

21/11/03: YNET: לבנת: 100% זכאים לבגרות בתוך עשור - שרת החינוך הסבירה שהציבה מטרה למשרדה: כל התלמידים בישראל יקבלו תעודת בגרות. השרה לבנת אמרה שייתכן שתורה לסגור מספר מכללות להוראה, בשל רמתן. ולתלמידים הבטיחה: התלבושת האחידה חוזרת.

20/11/03: מעריב: הציון: נכשל - כך בוחרת עיריית רמת-גן מנהל לתיכון הכי יוקרתי שלה.

20/11/03: מעריב: אשדוד: תלמיד כיתה ה' הרביץ למנהלת - התלמיד השליך כיסא על מורה והיכה מורה נוספת ואת המנהלת. בית הספר יושבת לשעה ביום א'. השבוע תקפו 15 תלמידים מורה בקריית-מלאכי.

20/11/03: YNET: תלמיד כיתה ה' חשוד שהיכה מנהלת ומורה - התלמיד הביע מורת רוח על כך שהמורה לא נענתה לבקשתו, ואז, לדברי מורה אחרת שנכחה במקום, החל לתקוף אותה באגרופים. כשמנהלת בית הספר הגיעה למקום, הוא תקף גם אותה. אביו של הילד: בני סובל מבעיה, והגיב להתנהגות כוחנית של המנהלת והמורה/

20/11/03: וואלה: אשדוד: תלמיד כיתה ה' תקף מנהלת ושתי מורות - הילד חשב שאביו הוזמן לשיחת נזיפה ותקף את המנהלת ושתי מורות בבעיטות, נשיכות ומכות.

20/11/03: הארץ: משרד החינוך בירך על הדו"ח אך לא התחייב לכלום

20/11/03: הארץ: "אזרחים לקידום החינוך": להפחית מורים וסמכויות משרד החינוך

20/11/03: הארץ: על תלמידי ישראל לא מופעל לחץ להצטיין בלימודים

19/11/03: YNET: דו"ח: התלמידים לא מגיעים לבית הספר - מחקר באונ' בר-אילן שהוצג בכנסת מעלה כי ככל שהגיל עולה, תלמידי ישראל "מבריזים" מיותר שיעורים. פערים התגלו ברמת המשמעת בין בתי הספר ממלכתיים לדתיים. פרופ' יעקב כץ: "איבדנו את כושר הרתעת המורה, הוא מפחד לעשות ולדווח".

19/11/03: הארץ: אנשי החינוך מדרום קוריאה באו לירושלים כדי להבין איך מפחיתים משמעת - בעוד אנשי חינוך בישראל מבכים את היעדר המשמעת בבתי הספר ומתרצים בכך את הצניחה בהישגים, סבורים הקוריאנים שהמשמעת ההדוקה הנהוגה אצלם מוגזמת ופוגעת ביצירתיות ובדימיון.

19/11/03: YNET: ועדה מיוחדת: כך נתקן את מערכת החינוך - ועדת אל"ה, אזרחים לקידום החינוך בישראל, מציעה חינוך חינם, מורים עם תואר ראשון, שכר גבוה לאנשי הוראה, חובת לימוד מתמטיקה, אנגלית ועברית וכן ועד מנהל לכל בית ספר בדומה לחברות עסקיות; מאחורי ההמלצות עומדים קצינים בכירים לשעבר כעוזי דיין, הרצל בודינגר ושבתאי שביט התובעים "לשים את החינוך מעל לביטחון".

19/11/03: הארץ: המלצה: סגירת מכללות למורים והעברת הכשרתם לאוניברסיטאות - ועדה מטעם "הפורום לאחריות לאומית" שבדקה את האפשרויות לשינוי מע' החינוך המליצה גם להקים רשת לאומית לחינוך.

18/11/03: מעריב: תלמידי כיתה ח' ילמדו על תקציב, אבטלה ומסים - משרד החינוך ביקש מהמורים לחלק את הכיתה לקבוצות חברתיות כדי להציג את נושא המיסוי.

18/11/03: מעריב: קריית-מלאכי: הושעו התלמידים שהיכו מורה - 11 תלמידים היכו יום קודם בבית הספר ''עמל'' מורה שניסה להפריד בקטטה.

17/11/03: וואלה: 18 נערים מראשון לציון נעצרו בחשד לאלימות - שוטרים סמויים שהתחזו לגננים זיהו ילד המחביא בחצר בית הספר רובה אוויר. עבירות נוספות: תקיפה בסרגל מתכת, התפרעות בהסעות, דקירה ופגיעה אלימה במורה.

16/11/03: וואלה: להיות אלוהים - (טור אישי) המורה אורי רוזן חושף את כל האמת מאחורי הציון שאתם מקבלים, בסופו של דבר, על המבחן שלכם.

6/11/03: מעריב: תעמדו בפינה - האם תהפוך המורה ללשון, עפרה טואף שהכריזה מלחמה על תרבות המגיע לי של תלמידיה, לגיבורת מעמד הפועלים?

6/11/03: מעריב: לא רואים בעיניים - עצומה בעירוני א': לבטל את שעת האפס * המנהל: אולי בשנה הבאה.

6/11/03: מעריב: התלמידות רוצות לחשוף - 76 אחוז מתלמידי עירוני י"ד בעד חולצות בטן.

4/11/03: וואלה: עליה תלולה באלימות נגד מורים - סקר חדש מציג גידול ב-54% של תלונות מורים על אלימות תלמידים והוריהם נגדם. הסתדרות המורים: זה רק קצה הקרחון. תלמידים גם איימו על מורים לבטל תלונות נגדם.

3/11/03: YNET: מה עושים עם תלמידים שלא עומדים בקצב - כל תלמיד חמישי לא עומד בקצב שמכתיבה המסגרת. מערכת החינוך אמנם משתדלת לאתר אותם, אך לא תמיד מצליחה. ד"ר טלי לוי-סגל: "הילד הופך להיות הצל של הכיתה, המורה כועסת עליו, חבריו מתרחקים ממנו וגם האמהות של הילדים האחרים דואגות להרחיק אותו מהם". .

22/10/03: וואלה: התלמידים הדתיים טובים מהחילונים - כך עולה מניתוח הישגיהם של התלמידים במבחן בינלאומי במתמטיקה, מדעים והבנת הנקרא. הסיבות: המורים בחינוך הממלכתי-דתי משכילים יותר והתלמידים ממושמעים יותר.

22/10/03: מעריב: דוח: התלמיד החילוני מפגר אחרי הדתי - מהממצאים עולה: לחילונים הישגים נמוכים יותר מהדתיים בקריאה, מדעים ומתמטיקה.

15/10/03: וואלה: התלמידים הישראלים - אלופי ההברזות - לפי דו"ח בינלאומי, 45 אחוזים מהנערים בישראל מבריזים בקביעות מהלימודים. אחריהם ברשימה: הבולגרים והספרדים. מומחים: זה תמרור אזהרה חמור.

30/9/03: YNET: לבנת: לפטר עובדי האוצר במקום אנשי החינוך - בישיבת סוערת המליצו חברי ועדת חינוך של הכנסת שלא להצביע בעד תקציב המדינה בגלל הפגיעה בתקציב החינוך. שרת החינוך האשימה את משרד האוצר כי היטעה את הממשלה וקראה לבטל את הקיצוץ בתקציב החינוך "שיגרום לקריסה מוחלטת של המערכת".

30/9/03: YNET: הממשלה: ילדים מוגבלים ישולבו בחינוך רגיל... בעתיד - מתשובת מזכיר הממשלה, ישראל מימון, לבג"ץ עולה כי השנה לא יועבר תקציב ליישום חוק השילוב של ילדים מוגבלים במערכת החינוך הרגילה; העותרים הם הורים הטוענים כי 50 אלף ילדים מוגבלים תלויים בחוק שטרם נאכף.

22/9/03: מעריב: סקר: 38% מהמורים רוצים לעזוב - מזכ''ל הסתדרות המורים: ''אי-אפשר לצפות מאדם שיישאר במערכת שבזה לו''.

22/9/03: וואלה: כוח משימה יבדוק "מה רקוב במערכת החינוך" - הממשלה אישרה הקמת ועדה בראשות התעשיין שלמה דברת, שתמליץ על שינוי יסודי במערכת החינוך. לבנת: הישגי התלמידים הם מהנמוכים במערב.

21/9/03: מעריב: הממשלה תקים ''כוח משימה לקידום החינוך'' - צוות המשימה יבדוק את הישגיה של מערכת החינוך ויפעל לשיפור הכשרת מורים ומנהלים.

17/9/03: מעריב: המלצה: להגביר כוחם של התלמידים בבית הספר - כך ממליצה הוועדה לזכויות הילד שהגישה לשר המשפטים שורת המלצות לקידום מעמד הילדים בחברה.

17/9/03: וואלה: המלצה: התייחסות משפטית לילד כאדם בעל זכויות - הוועדה לבחינת החקיקה בתחום הילד ממליצה להתחשב בדעתו בגירושין ולפעול בצורה נחרצת נגד פגיעה פיזית בו. קוראת לחייב גם את החרדים בלימודי מדעים.

17/9/03: הארץ: לפיד ימליץ למנות נציב לזכויות ילדים - ועדה שבדקה את מעמד הילד בארץ גיבשה הצעות לחקיקה עתידית, ובהן לימודי מדעים לחרדים, איסור על הכאה ועוד.

17/9/03: YNET: המלצה: איסור מוחלט להכות ילדים - כך ממליצה הוועדה לזכויות הילד, בתום שש שנות עבודה. לפי הוועדה, יש לעגן בחוק את זכויותיהם האזרחיות והפוליטיות של ילדים במוסד חינוך. כמו כן, מומלץ לחייב את החינוך החרדי בלימודי מדעים. ראש הוועדה, השופטת רוטלוי: "זו הזדמנות היסטורית לשינוי מעמד הילד, ולהבנה שהם זכאים לזכויות משל עצמם".

14/9/03: מעריב: ''הישג'' למורים: ציון 68 במבחן מתמטיקה - 1,500 מורים עברו קורס מיוחד במתמטיקה * ההישגים הטובים ביותר: במגזר הערבי.

10/9/03: YNET: מה הסיפור של ספרי הלימוד? - התופעה מוכרת: רוכשים ספרי לימוד לפי הרשימה ואז מתברר שהספרים אינם מהמהדורה הכי חדישה. למרות שמשרד החינוך מעודד שימוש חוזר בספרים - הוצאות הספרים עוקפות את ההגבלות, מחדשות מהדורות ומעלות בדרך את מחירים .

8/9/03: מעריב: משרד החינוך לבתי הספר: למדו יהדות - קבלו תוספת תקציב - ח''כ הנדל: ''אני מאמין שגם בבתי הספר החילונים תלמידים יתפללו שחרית''.

8/9/03: מעריב: 60%­ מהתלמידים הערבים לא מבינים מה הם קוראים - 32%­ בלבד זכאים לבגרות * בקרב היהודים: 30%­ מתקשים בהבנת הנקרא.

4/9/03: וואלה: בגלל הבורות: התלמידים הישראלים יקבלו 100 - על רקע בורות הנוער יזם משרד החינוך פרויקט חדש: תלמידי החטיבה ילמדו 100 מושגים במורשת, ציונות ודמוקרטיה. בכיר במשרד: רמת הידע - עלבון.

3/9/03: YNET: האינטגרציה פוגעת בלימודים - מסקר שנערך בתל אביב עולה כי מעבר תלמידים משכונות בדרום העיר לבתי ספר בצפון פגע בלימודיהם.

29/8/03: וואלה: ש"ס: רשת החינוך שלנו גדלה ב-15% - שנת הלימודים ברשת "מעיין החינוך התורני" נפתחה הבוקר ולמרות המצוקה הכספית של התנועה מדווחים בתנועה על עלייה במספר התלמידים. ביהדות התורה טוענים בתגובה: אין יותר מ-14 אלף תלמידים ברשת

26/8/03: מעריב: מחירי ספרי הלימוד מופקעים - אין השגחה על המחירים* בבדיקה נמצא שכל החנויות מעלות מחירים.

22/8/03: הארץ: השנה יורחבו תוכניות לימוד ניסיוניות - מדובר בשתי תוכניות ניסיוניות שהנהיגה מנכ"לית המשרד, רונית תירוש, בשנת הלימודים הקודמת: למידת קרוא וכתוב בגני הילדים והוראת אנגלית בראשית בית הספר.

22/8/03: הארץ: עגה פלורליסטית יצירתית - כשם שיש עגה עברית של מרוקאים, של רומנים, של שיינקינאים ושל חולונים כך יש עברית של מורות ויועצות חינוכיות, שכל הורה מוכרח שייתקל בה לפחות שלוש פעמים בשנה בעת מפגשיו עם נציגי המערכת המופקדת על חינוך ילדיו.

20/8/03: מעריב: בגדי התלמיד החדשים - השנה תונהג ביותר ויותר בתי-ספר תלבושת אחידה, ברוב המקרים בגלל יוזמות בשטח של הורים ומורים * בניגוד לתלבושת שהיתה נהוגה בעבר, הפעם גם התלמידים משתתפים בבחירת הדגמים והצבעים * ברמת השרון העירייה ערכה סקר בקרב התושבים ובנתניה הופקה תצוגת אופנה כדי שהתיכוניסטים יוכלו לבחור את החולצות החדשות * במשרד החינוך מעודדים את המגמה ושוקלים להחזיר מנהגי עבר נוספים * התלמידים לא משתגעים על זה.

19/8/03: מעריב: משרד החינוך יאפשר הגברת יחידות הלימוד באנגלית ובמתמטיקה - משנת הלימודים הקרובה יוכלו התלמידים להיבחן בשלוש יחידות ולהשלים בהמשך לימודיהם את היחידה הרביעית והחמישית * ''התלמידים יוכלו להעז בלי להפגע''.

19/8/03: YNET: האם לקום בפני המורים? - ויכוח לוהט התנהל בין הורים, מורים ותלמידים בשאלת ההצעה החדשה של משרד החינוך, לחייב את התלמידים לקום עם כניסת המורים לכיתות. במשרד החינוך סבורים שזה חשוב, ויש גם תלמידים התומכים בכך. דווקא אנשי המקצוע משוכנעים הרבה פחות

19/8/03: YNET: משרד החינוך: "שהתלמידים יקומו לכבוד המורה" - ההמלצה, יחד עם המלצות לשנן חומרים בעל פה ולהחזיר את התלבושת האחידה, הוצגו בתדרוך שקיים המשרד לקראת שנת הלימודים. "איבדנו את המסגרת ויש זילות בהכנת שיעורי הבית", אומרת מנכ"לית המשרד.

19/8/03: וואלה: משרד החינוך ממליץ: התלמידים יעמדו כשהמורה נכנס - מנכ"לית המשרד: כך תפגין הכיתה את הכבוד הראוי למורה; המטרה היא להחזיר את דמות המורה הסמכותי לכיתות.

17/8/03: וואלה: הפתרון לבעיית המשמעת - החזרת התלבושת האחידה - מאות בתי ספר בארץ חוזרים לחולצות הטריקו, גם בעקבות המצב הכלכלי; לבנת: התלבושת הפכה מוגזמת ומופקרת; הדגמים החדשים נבחרו בתצוגות אופנה ועוצבו ע"י התלמידים.

17/8/03: מעריב: עתירה לבג''ץ: לשלב ילדים עם צרכים מיוחדים בחינוך הרגיל - אירגון ''בזכות'' עתר לבג''צ, בשמם של שבעה ילדים עם צרכים מיוחדים והוריהם, בטענה כי מדיניות משרד החינוך לא מאפשרת את שילובם של הילדים במסגרות חינוך רגילות.

15/8/03: וואלה: ''בתי הספר לא מסייעים לתלמידים להשאיל ספרי לימוד'' - משרד החינוך יזם פרוייקט השאלת הספרים לתלמידי בית הספר * האחראים לפרויקט טוענים: 600 מ-800 מוסדות חינוך שקיבלו הצעה להצטרף ליוזמה - סירבו.

15/8/03: מעריב: פרויקט השאלה בסימן שאלה - פרוייקט השאלת הספרים לתלמידי בית הספר הוא יוזמה חדשה של משרד החינוך * הרעיון: התלמידים יקבלו מבית הספר ספרים בהשאלה תמורת סכום סמלי, ומשרד החינוך יסייע לרשות המקומית במימון * אלא שכעת מתברר: 600 מתוך 800 מוסדות חינוך שקיבלו הצעה להצטרף ליוזמה - סירבו * עיריות: הנתונים פשוט לא נכונים.

14/8/03: מעריב: מפגש עם נוער מחונך - איזה תיכון עדיף - אינטרני או אקסטרני? ראיון עם ארבעה תלמידים.

12/8/03: וואלה: בג"ץ: לנמק אי אכיפת חוק חינוך חובה על הבדואים - הורה למשרד החינוך להסביר מדוע אינו מגדיל את מספר קציני הביקור בנגב, המטפלים בבעיית הנשירה מבתי הספר; ארגון עדאלה דרש להפסיק האפליה.

10/8/03: מעריב: אפליה במימון הדפוקים - על חשבון משלמי המסים, בי"ס במגזר החרדי מפלים על רקע עדתי. בישראל 2003 גדלים ילדים בידיעה שהם סוג ב', והכל בחסות משרד החינוך. מסתבר כי אנשי משרד החינוך מחילים ערכים כלל חברתיים, כגון אינטגרציה, רק על בתי ספר ייחודיים חילוניים.

7/8/03: מעריב: ''חינוך חינם'': 1,351 שקלים לתלמיד בתיכון - ועדת החינוך של הכנסת אישרה את גובה תשלומי החובה והרשות לשנת הלימודים הבאה

6/8/03: YNET: חינוך יקר: הכנסת אישרה את תשלומי ההורים - משרד החינוך מאיים בפיטורים על מנהלים שידרשו יותר. גם השנה ישאו ההורים בנטל, ויידרשו לשלם אלפי שקלים לבתי הספר. יו"ר ארגון ההורים הארצי: לא לשלם עבור פעילויות העשרה.

4/8/03: וואלה: אדוני השופט, הילד שלי אדיוט, מי ישלם? - רבקה מלר-אולישצקי חושבת שאם מערכת החינוך התרשלה בחינוך ילדינו היא צריכה להתייצב בפני בית המשפט.

1/8/03 עיתון "תל אביב" של ידיעות אחרונות: דרושה פתיחות - יו"ר ועדת החינוך והתרבות בכנסת, ח"כ אילן שלגי (שינוי), פנה למנכ"לית משרד החינוך בבקשה לגלות פתיחות ולא להערים קשיים על בית הספר הדמוקרטי בקרית אונו.

31/7/03 עיתון "גל גפן": "הגיע הזמן שמשרד החינוך יכיר בכך שיש הורים המוכנים להיות מעורבים בהקמת מסגרות חדשות". כך אמר יו"ר ועדת החינוך והתרבות ח"כ אילן שלגי, בעת ביקור בביה"ס הדמוקרטי בכפר אז"ר.

27/7/03: YNET: הורים אתיופים דורשים: לפזר את ילדינו בין בתי ספר - ועד שכונת אזורים בנתניה, בה מתגוררים עולים רבים מאתיופיה, דורש לסגור את בית הספר היסודי בשכונה ולשלוח את ילדיהם ללמוד בבתי ספר אחרים, בטענה שריכוז גדול של עולים גורם לרמת לימודים נמוכה. עיריית נתניה בתגובה: "זכותם של הילדים ללמוד בשכונתם"

27/7/03: YNET: שכר לימוד גבוה בבתי הספר הייחודיים - עיריית תל אביב קבעה ששכר הלימוד השנתי לתלמיד בבתי הספר היסודיים לטבע ולאמנויות יהיה 9,420 שקל. בתיכון לאמנויות עירוני א' יגיע שכר הלימוד לכ-4,500 שקל. אודי נטע: "משרד החינוך מקצץ, והנטל נופל על ההורים"

27/7/03 וואלה: ישראל 2003: רבע מיליון אנאלפבתים - 232 אלף מתושבי המדינה למדו אפס עד ארבע שנות לימוד - כשני שליש מהם נשים; מרכז השלטון המקומי: משרד החינוך קיצץ בתקציב חינוך המבוגרים.

24/7/03: מעריב: שליש מהתלמידים העולים נושרים ממערכת החינוך - פי ארבעה מאחוזי הנושרים בקרב התלמידים ילידי הארץ.

22/7/03: מעריב: הבנות בישראל טובות יותר במתמטיקה - תוצאות בחינת הבגרות של השנה שעברה מראה כי 53% מהבנות הצטיינו במקצוע הריאלי, לעומת 46% מהבנים.

22/7/03 הארץ: מיכאל שלו - פרויקט מיכא"ל - שיטת לימוד תודעתית-רוחנית מהפכנית שמאפשרת להגשים את הפוטנציאל השכלי, הרגשי וההתנהגותי במהירות הגובלת בנס. מאה אלף הצלחות מרשימות לא מנעו מלימור לבנת לסלק את הפרויקט ממערכת החינוך.
עוד באותו נושא: מכתב של בוגרת הפרוייקט לשרת החינוך, אתר "שיטת מיכאל", תאור התוכנית באתר משרד החינוך


18/7/03 הארץ: 7 תלמידי כיתה א' בראש העין העידו: מורה היכתה ובעטה בנו

15/7/03 וואלה: משרד החינוך פירק הוועדה לבדיקת מעמד המורה - התחייבות המשרד להקימה הביאה להפסקת שביתת המורים אשתקד; החודש פורסם: שליש מתלמידי ישראל מתקשים בהבנת הנקרא; מחקרים: מעמד המורה משפיע על איכות החינוך.

17/7/03 הארץ: כבר לא מחוץ למחנה - החרדים אמנם לא משלבים את הילדים החריגים בחינוך הרגיל, כפי שדורש החוק, אך הם כבר לא מסתירים אותם. על רקע זה בית הספר החרדי לחינוך מיוחד "קדימה" פורח. הוא מפעיל שיטות חדשניות ומקרב את תלמידיו לטבע. כעת מתכננים גם כפר למפגרים חרדים בוגרים

13/7/03 וואלה: משרד החינוך יפצה תלמידה ב-200 אלף שקל - הצעירה סובלת מנכות בידה לאחר שבן כיתתה תקף אותה לפני שש שנים וחצי; השופט: המורים לקו באדישות.

11/7/03 YNET: "משרד החינוך כשל במתן השירות לתלמידים" - יו"ר ועדת החינוך, ח"כ אילן שלגי, מתח ביקורת על משרד החינוך. זאת לאחר שאתר האינטרנט, האמצעי היחיד בו יכלו להיעזר תלמידים כדי לצפות בציוני הבגרות שלהם, ועל פיהם להחליט אם לגשת למועד ב', קרס.

10/7/03 מעריב: בתי חרושת לבורות - יעל פז-מלמד: אם מורה יכול להשאיר מחוץ למסגרת ילד, שהוריו אינם עומדים בתשלומי העתק עבור חינוך החינם, אז מדובר בפקידונים. לא באנשי חינוך. אילו יכולתי, לא הייתי שולחת את ילדי למערכת החינוך הנוכחית, משום שהיא מערכת ללא חמלה. ללא אהבת אדם, ואהבת התלמיד.

10/7/03 מעריב (מוסף "זמן תל אביב"): לא מצליחים לשרוד - 113 תלמידים נשרו השנה מבתי הספר העל יסודיים בתל אביב.

9/7/03 מעריב: מה קורא דור העתיד של עם הספר? - סקר בינלאומי חושף את הרגלי הקריאה של תלמידי ישראל * מדורגים במקום ה30- בהבנת הנקרא - אבל יש תקווה.

9/7/03 וואלה: ועדת פרלמנטרית תבדוק ההישגים הנמוכים בהבנת הנקרא - הכנסת אישרה פה אחד את היוזמה; מחקר בינלאומי מיקם את התלמידים הישראלים בשליש התחתון של הטבלה; טרם הוחלט מי יעמוד בראש הוועדה

9/7/03 הארץ: איש לא יכול לנצח 200 בוגרי י"ב חמושים בקרטוני ביצים ותותחי מים - האלימות המלווה לעתים קרובות את חגיגות הסיום של בוגרי י"ב הגיעה לשיאים חדשים בעירוני ה' בחיפה, עם סטיקרים גסים שפגעו במורים ובמנהל. אבל הפגיעה הקשה ביותר בסמכותם של המנהל והמורים באה דווקא מצד העירייה, שהחליטה להתערב והודיעה להנהלה שמסיבת הסיום תתקיים בכל מקרה.

4/7/03 הארץ: מהפכת החינוך של לבנת: שכר גבוה יותר למורים למדעים ולמתמטיקה. - כדי לשפר את רמת הידע הנמוכה, המתמשכת, של מערכת החינוך - שבאה לידי ביטוי במבחנים משווים בינלאומיים זה חמש שנים - הודיעה לבנת כי בכוונתה לחולל רפורמה של ממש, שאליה היא מתייחסת במונחים של מהפכה בתחום החינוך.

4/7/03 כל העיר: שיעור בדמוקרטיה - ועדת הערר במשרד החינוך קבעה כי אי מתן רישוי לבית הספר הדמוקרטי בירושלים מהווה אפליה מול בתי הספר החרדיים.

3/7/03 מעריב: ממציאי הבדידים: השיטה הצליחה

2/7/03 מעריב: מורה שהטריד תלמידות ימשיך לעסוק בהוראה - שאל תלמידת תיכון איזו תנוחה היא הכי אוהבת והציע לתלמידה אחרת לישון איתו. בית המשפט העליון קבע כי הוא יוכל להמשיך לעסוק בהוראה.

1/7/03 מעריב: תלמידי ישראל - מהגרועים במערב - מחקר בינלאומי שהקיף 41 מדינות: התלמיד הישראלי נמצא ברבע התחתון בהבנת הנקרא, מתמטיקה ומדעים.

הארץ: לבנת: צעדי הייעול סוכלו -צפוי קיצוץ נוסף בשעות הלימוד

הארץ: ההורים אשמים - את הסיבות להידרדרות בהישגי התלמידים יש לחפש בביתם.

30/6/03 הארץ: קרית שמונה תאבד רבע מהתקציב, רעננה והרצליה יקבלו תוספת. - במשך חודשים ארוכים מתגאים ראשי משרד החינוך בכך שיישום דו"ח ועדת שושני יצמצם את הפערים בחינוך ויעביר משאבים מהתלמידים החזקים לפריפריה. תחקיר "הארץ" מגלה שהמציאות הפוכה. כמחצית יישובי הפריפריה ייפגעו, על פי חישובי הארץ, כתוצאה משיטת מימון שעות הלימוד החדשה. לעומת זאת, כמעט כל הערים הבינוניות בגודלן ייהנו מתוספת שעות ניכרת. בתי ספר בדרום תל אביב עומדים בסכנת סגירה, אבל בצפון העיר יקבלו תוספת.

30/6/03 YNET (ירושלים): עלייה חדה בהרשמה לבתי הספר הפרטיים

29/6/03 מעריב: תלמידי כיתות א'- ב' במטולה עברו "חקירה משטרתית" - הסיבה לחקירה: מישהו קשקש על הקיר.

25/6/03 מעריב: כמה עולה 10 במתמטיקה? - מכוני ההכנה לבגרות והמורים הפרטיים הפכו לתו תקן של ממש אצל משפחות עם כסף. התוצאה: אין סיכוי לגישור הפערים.

23/6/03 מעריב: איפה הילד? - הורים ומומחי חינוך מדברים על מעורבות הורים במסגרת בית ספרית * כל אחד והמינון שלו.

20/6/03 מעריב: ציון שלילי - תחושת הבטן האיומה בנוגע למערכת החינוך בישראל אינה מטעה. ממש כמו חלוקת התעודות בבית הספר, פעמיים-שלוש בשנה, כך גם הטקס הזה חוזר על עצמו אחת לכמה חודשים: חלוקת ציונים למערכת החינוך בישראל. מי שמעניק את הציונים הם בדרך כלל גופי מחקר ומעקב בין-לאומיים, שמדרגים את מערכות החינוך במדינות העולם, אבל יש גם גופים ישראליים שבודקים את מצבו של דור העתיד בארץ. התוצאות, בכל מקרה, אינן מחמיאות כלל, ואילו היה תלמיד מן השורה מקבל ציונים כאלה, היה חוזר הביתה בבושת פנים, ואולי אפילו מסולק אחר כבוד מבית הספר.

19/6/03 הארץ: כישלון מערכת החינוך - תוצאות המבחן הארצי במתמטיקה, שחשפו את כישלונם של כחצי מתלמידי כיתות ח' במערכת החינוך העברית ושלושה מכל ארבעה תלמידי כיתות ח' במערכת החינוך הערבית - מעוררות שאלות חמורות. שיעור הכישלון בהבנת הנקרא 29% - במערכת החינוך העברית ו58%- בערבית - מדאיג לא פחות.

19/6/03 הארץ: אחד מכל שני תלמידים חילונים בכיתה ח' נכשל בבחינות משרד החינוך במתמטיקה - 53% מתלמידי בתי הספר הממלכתיים נכשלו בשנה שעברה בבחינה הארצית של משרד החינוך במתמטיקה. במגזרים אחרים התוצאות גרועות בהרבה. קרוב לשני שלישים מהתלמידים בממלכתי-דתי נכשלו, ושלושה רבעים מהתלמידים הערבים. הפער בציוני המתמטיקה בין השכבות האמידות לחלשות, שהיה לפני חמש שנים ציון אחד, גדל לשני ציונים. אחד מכל שלושה תלמידים בבתי הספר בחינוך העברי, ושלושה מתוך חמישה בחינוך הערבי, נכשלו בהבנת הנקרא.

17/6/03 מעריב: התייבש התקציב של "אל המעיין" - גם לש"ס כבר אין כסף לקייטנות.

15/6/03 YNET: למרות התחייבות משרד החינוך - הבגרויות עולות כסף - תלמיד המבקש לגשת למבחני הבגרות נדרש לשלם 25 שקלים עבור כל שאלון; לפני 5 שנים התחייבו במשרד להפסיק הגבייה - אך במקום, העלו המחיר; ח"כ שלגי: להחזיר להורים הכספים שנגבו מהם.

11/6/03 וואלה: 2,000 מורים ייבחנו במתמטיקה - מורי כיתות א'-ו' התמקצעו בהוראת מתמטיקה במשך שנתיים כדי לשפר את הישגי התלמידים; הבחינה תכלול 2 פרקים: ידע מתמטי ודרכי הוראה; מורה שלא יעבור בחינת ההסמכה - לא יוכל ללמד.

אתר "בין הצלצולים": בעיות אלימות ומשמעת הן הנושא המטריד את המורים היום יותר מכל נושא אחר! - מתוך סקר שנערך עבור הסתדרות המורים. הגורמים הבולטים לאלימות, לדעת המורים: היעדר סמכות של הורים כלפי ילדיהם והיעדר אמצעי ענישה בידי המורים.

4/6/03 מעריב: "העשירים מסדרים לעצמם ליקויי למידה" - מנהלי התיכונים חוששים: קל מדי להשיג אישור ל"הנחות" בלימודים. באזור שבין גדרה לחדרה עומד ממוצע לקויי הלמידה על קרוב ל- %­30, שעה שהממוצע העולמי ניצב על 10% בלבד.

4/6/03 מעריב: הסכנה: בית הספר - נתונים חדשים מגלים: מאות אלפי ילדים נחשפים מדי יום לזיהום אוויר במוסדות הלימוד. ריסוסי הדברה, רכבי הסעה וקרינת השמש הם רק חלק מהסכנות.

1/6/03 מעריב: התלמידים נתנו למורים בלתי מספיק - משרד החינוך ערך לראשונה מחקר מקיף כדי לבדוק את מצב הלימודים ואת האווירה בבתי הספר, וגילה שאכן יש מה לשפר - ולא מעט.
ההישגים של התלמידים לא גבוהים מספיק, אבל זה רק חלק מהעניין.
כמחצית מהתלמידים מרגישים שהם לא זוכים לעידוד ותמיכה מצד מוריהם. כ-40 אחוז מהתלמידים דיווחו שהמורים העליבו אותם ופגעו בהם. חלק מהתלמידים ציינו שהתחושות האלה גרמו להם לא לרצות להגיע לבית הספר.


30/5/03 מעריב: "בכיתה שלי לא תדברו ברוסית" - התלמידים העולים שוחחו ביניהם, המורה איבדה סבלנות * לטענת התלמידים, המורה גם העליבה אותם בצורה חריפה: "תחזרו לרוסיה. למה בכלל הגעתם לפה?

22/5/03 מעריב: נדחתה דרישת משרד החינוך לגבות תשלומים נוספים מהורים

21/5/03 מעריב: בקרוב: סוף לתשלום על ספרי לימוד - על פי נתוני משרד החינוך, הורה ישראלי ממוצע מוציא כ- 300 שקלים על ספרים וחוברות לתלמיד כיתה א', וכ- 900 שקלים לתלמיד כיתה ט'.

18/5/03 אתר "חינוך עולמי": חלוקת התלמידים לרמות לימוד אינה משפרת את השיגי התלמידים - שיטת ההקבצות הנהוגה במרבית בתי-הספר אינה תורמת להעלאת הישגי התלמידים,כך עולה ממחקר חדש שנערך על-ידי המכון לחקר החינוך באוניברסיטת לונדון. השיטה השפיעה באופן שלילי על אותם התלמידים ששובצו לקבוצות החלשות יותר, ואילו התלמידים ששובצו לרמות הלימוד הגבוהות יותר לא שיפרו את ציוניהם.

4/5/03 וואלה: הקיצוצים בחינוך: התלמידים מתבקשים להביא גירים - בבתי ספר בנתניה, רחובות וראשל"צ נאלצים התלמידים לדאוג בעצמם לדפי צילום, גירים ונייר טואלט; ועדי ההורים: מערכת החינוך מתנערת מחובותיה; משרד החינוך: שהתלמידים יעתיקו מהלוח.

1/5/03: הקרן החדשה לישראל: בי"ס דמוקרטי ממלכתי ערבי בחיפה יפתח בשנה הבאה - ארגון 'חיואר' (דיאלוג) לחינוך דמוקרטי אלטרנטיבי הגיש ביוני האחרון בשיתוף 'האגודה לזכויות האזרח' עתירה לבית-המשפט העליון, בדרישה לפתוח לילדים ערבים בחיפה בית-ספר חילוני, בעל גישה חינוכית ייחודית. בזכות העתירה בית הספר עתיד להיפתח בשנת תשס"ה.

30/4/03 מעריב: בגרות כבר מכיתה ט' - תלמידי החמישית יוכלו להיבחן במתמטיקה, גיאוגרפיה, ערבית, צרפתית, מדע וטכנולוגיה ולימודי מורשת.

28/4/03: YNET: למי לא יקצצו בחינוך? לחרדים - מסתבר שהקיצוץ הכבד בתקציב החינוך לא ממש יתחלק באופו שוויוני: במשרד החינוך החליטו למשל לא לפגוע בחינוך העצמאי, של יהדות התורה וש"ס, כי "הם התייעלו". ב'חדר ' יכולים לנשום לרווחה.

25/4/03: הארץ: נאבקים על הסדרי הפרישה, לא על איכות החינוך - ארגוני המורים בישראל מעולם לא השביתו את בתי הספר, כדי להיאבק נגד הפגיעה באיכות החינוך. גם במאבק הנוכחי הם מתנהגים כארגוני עובדים יציגים, שתפקידם לדאוג לחבילות פרישה לפנסיה נאותות למורים, ואינם מוחים נגד הקיצוצים בשעות ההוראה של התלמידים, המתבצעים בהתמדה בשנים האחרונות.

18/4/03: הארץ: הקיצוץ ירחיק ילדים מוגבלים מבתי"ס רגילים - התוכנית הכלכלית משנה את הגדרת ה"שירותים המיוחדים" בחוק החינוך המיוחד, באופן שמנוגד לפסיקת בג"ץ.

7/4/03: מעריב: "אם הילד שלנו מחונן, למה שלחו אותו לחינוך מיוחד?" - מנהלת בית ספר בצפון תל- אביב הורתה לסלק מידית ילד שהוגדר "מחונן", ולהעבירו לכיתת חינוך מיוחד בבית ספר אחר, שבה לומדים ילדים אוטיסטים. הנימוק: "הילד סובל מבעיות קשב וריכוז". לאחר השיחה עם המנהלת, פנו ההורים לשורת גורמים מקצועיים כדי שיסייעו להם בהבנת הבעיה. במהרה התברר כי הילד מחונן, וכי הבעיה היחידה שהוא סובל ממנה היא שעמום. זה שנה מנהלים הוריו של הילד מאבק בהחלטת מנהלת בית הספר, שהגיע עתה עד בית המשפט.

7/4/03: אתר YNET: ועדת החינוך: לבדוק מחדל חוות הדעת על האתיופים - ועדת החינוך של הכנסת קראה לפרקליטות לערוך בירור מקיף כיצד אירע המחדל שהוביל למתן חוות הדעת שלה לפיה "בני העדה האתיופית הם בעלי כשירויות לימודיות ירודות". הוועדה קראה לנקוט אמצעים נגד כל הנוגעים בדבר.

4/4/03: וואלה: ה"מהפכה" של משרד החינוך: פטור לחרדים מאנגלית - מהשנה הבאה תיכנס לתוקף תכנית לימודים המחייבת את כלל התלמידים; המטרה היתה, בין השאר, לחייב התלמידים החרדים ללמוד מקצועות שאינם "לימודי קודש"; בפועל הם אינם מחוייבים לכך.

4/4/03: הארץ: תוכנית הליבה של משרד החינוך לבתי הספר היסודיים - פטור לחרדים מאנגלית - מנכ"לית משרד החינוך, רונית תירוש אמרה כי תוכנית הליבה היא "מהפכה - לראשונה ב- 54 שנות קיומו קובע משרד החינוך תוכנית לימודים מחייבת את כלל מערכת החינוך, בהתאם לחוק החינוך הממלכתי". ואולם, עיון בתוכנית הליבה מעלה ש"המהפכה", שעליה הצהיר משרד החינוך לא עשויה לשנות באורח קיצוני את מערכת השעות של התלמידים החרדים.

3/4/03: מעריב: לבנת: תקציב לרשתות החרדיות - בתנאי שילמדו מתמטיקה - בתי הספר יחוייבו לעמוד ב"תכנית ליבה" משותפת של תכנים ושעות לימוד. תכנית הליבה של משרד החינוך, תיושם בשלב ראשון בכיתות א-ו' של בתי הספר היסודיים. עם זאת היא מסרה, שבתי ספר ממעיין החינוך התורני המזוהה עם ש"ס, ומהחינוך העצמאי של אגודת ישראל, מחוייבים לעמוד רק ב- 75 אחוז מתוכנית הליבה, אף שאם יעמדו בה, יקבלו 100 אחוז של התקציב.

2/4/03: אתר YNET: הפרקליטות התנצלה בפני העדה האתיופית - "מצבם של בני העדה האתיופית בלימודים אינו משתפר גם לאחר שהייה ממושכת בארץ" – טוענים הפרקליטות ומשרד החינוך בכתב הגנה מול תביעת ילד, שלא התקבל לכיתה א' בגלל מוצאו האתיופי. עשרות אנשי אקדמיה חתמו על מכתב חריף: "אלה תפיסות גזעניות מהסוג המזעזע ביותר". הפרקליטות מיהרה להתנצל.

2/4/03: אתר וואלה: המדינה: לאתיופים יכולת לימודים ירודה - כך השיבה הפרקליטות לתביעה לפיה ילד אתיופי לא התקבל ללימודים בשל מוצאו; ביססה הטענה על מחקר וקבעה: יכולתם לא משתפרת עם השנים; מרצים במכתב ליועץ המשפטי: מדובר בגזענות מזעזעת.

13/3/03: אתר וואלה: המלחמה במבריזים: טביעות אצבעות בכניסה לבית הספר - בחטיבת הביניים ברלב בכפר סבא הוצבה מערכת ממוחשבת שרושמת טביעות אצבעות התלמידים הנכנסים; הודעת sms נשלחת אוטומטית למכשירי הסלולר של הורי התלמידים הנעדרים; האח הגדול צופה.

11/3/03 "NRG": פרשת צייטלין; איך זה להיות סוג ב' - תלמידי התיכון מציגים עדויות חדשות * מנהלת בית הספר, ח"כ גילה פינקלשטיין שהואשמה גם היא בגזענות, מכחישה * משרד החינוך פתח בחקירה.

5/3/03: מכתב למערכת עיתון "הארץ": אדום ועוד אדום - כותבת ד"ר צפרירה שור: עם הטרוגניות עצומה במערכת החינוך, אין ולא יכולה להיות שיטה אחת המתאימה לכולם. הדבר נכון לשלוש מיומנויות היסוד: קריאה, כתיבה ומתמטיקה.

5/3/03: מכתב למערכת עיתון "הארץ": זה לא הבדידים - כותבת ד"ר שרה הרשקוביץ, ראש צוות מתמטיקה במט"ח: אפשר היה לצחוק אם זה לא היה כל כך עצוב: מדינה שלמה גועשת ממחלוקת בין ספרי לימוד, כאילו יש בכך לשנות מן היסוד את הישגי התלמידים במתמטיקה. האם חושב מישהו ששיטה המבוססת על ספרים שנכתבו לפני 20 שנה, יצאו משימוש בסינגפור ותורגמו במסגרת "ספין" עסקי ומסחרי, מהווה תרופת פלא?

5/3/03: עיתון "מעריב": האלימות גואה: יותר תלמידים תוקפים מורים - שיא חדש במקרי אלימות של ילדים נגד מבוגרים על פי נתוני המשטרה * בשנה החולפת אירעו 46 מקרי תקיפת מורים בבתי הספר * "אלימות נגד מורים הפכה לדבר שבשגרה"

28/2/03: עיתון "הארץ": מושגים גדולים לקטנים - ילדים צריכים לדעת שהם יכולים להאמין באלוהים או לא, שזכותם לחיות בלי פחד וגם - שהמציאות היא קשה. "ספר הזכויות שלי" מפרט את זכויותיהם הבסיסיות ומלמד שהם יכולים להבין גם מושגים מופשטים.
ועוד על הספר "גם לי יש זכות".


25/2/03: עיתון "הארץ": אחת, שתיים ו... נכשלנו - "אחת, שתיים ו...שלוש", התנ"ך של הוראת החשבון לפי שיטת הבדידים, פשט את הרגל. כך לפחות משוכנעת קבוצת פרופסורים בעקבות כישלון התלמידים הישראלים במבחנים הבינלאומיים במתמטיקה. הקבוצה מנסה לשכנע את משרד החינוך לחזור לשיטה הישנה והטובה. זה לא כל כך פשוט.

20/2/03: עיתון "הארץ": המפד"ל: לבטל שיטת התקצוב החדשה לביה"ס - אורלב: דו"ח שושני הוא צו סגירה לבי"ס ממלכתיים-דתיים/
המפד"ל מתנה את כניסתה לקואליציה בביטול שיטת התקצוב החדשה לבתי הספר, ששרת החינוך לימור לבנת ומנכ"לית משרדה רונית תירוש מתכוונות להנהיג בשנת הלימודים הבאה. לבנת ותירוש נחושות ליישם בשנת הלימודים תשס"ד את מסקנות דו"ח הוועדה בראשות ד"ר שמשון שושני, שהמליץ על רפורמה בסל תקציבי החינוך לבתי הספר. לפי הדו"ח, בתי הספר יקבלו את סל השעות בהתאם למפתח תקציב אחיד, שוויוני וגלוי שנקבע לפי הפרופיל הסוציו-אקונומי של התלמידים. ח"כ זבולון אורלב, החבר בצוות המשא-ומתן בין המפד"ל לליכוד, אמר אתמול: "יישום מפתח התקציב של דו"ח שושני הוא בבחינת קו אדום למפד"ל".
לדברי אורלב, לשעבר יו"ר ועדת החינוך של הכנסת, "המפד"ל לא תיכנס לממשלה עד שדו"ח שושני יבוטל".


17/2/03: עיתון "הארץ": בתי"ס ייחודיים יוכרו אם יבטיחו אינטגרציה - משרד החינוך מציב לראשונה קריטריונים לבתי ספר ייחודיים ומבטיח מימון. בין התנאים: עדיפות לאזורי מצוקה.
משרד החינוך יכיר בהקמת בתי ספר ייחודיים על-אזוריים - כגון בתי הספר הדמוקרטיים, בתי הספר לטבע ואמנויות או בית הספר "עתיד" ברוח תורת הסיינטולוגיה - ויאשר את הפעלתם, בתנאי שיעמדו בקריטריונים ובתקנון שהציב המשרד.


13/2/03: עיתון "הארץ": הסרבנים היפנים הצעירים - יותר ויותר ילדים יפאנים לא מסכימים ללכת לבתי הספר הנוקשים, שילד השונה אפילו מעט מאחרים - מתולתל, למשל - עלול לסבול בהם. בשנים האחרונות נפתחים למענם בתי ספר חופשיים, שהם התנסות חדשה לגמרי במדינה.

5/2/03: אתר YNET: אולי הם יבינו מה זאת דמוקרטיה - שיטת חברת הילדים הדמוקרטית, הפועלת ב-40 בתי-ספר ברחבי הארץ על-פי המודל שהתווה יאנוש קורצ'ק, מטילה אחריות על התלמידים בניהול חייהם החברתיים.

22/1/03: אתר YNET: ילד שלי מוצלח - אחד המחסורים החמורים שילדים נחשפים אליהם הוא העדר חמימות. ילדים גדלים בניכור רגשי, שלעיתים קרובות מוסווה בנתינה שופעת של מצרכים, אך נעדר מהם הדבר האמיתי, החיוני כל כך להרגשה שאיננו בודדים בעולם. כשמישהו מגלה חמימות כלפינו, אנחנו מרגישים מייד חשובים, כי החמימות יוצרת הרגשה שאנחנו נמצאים במרכז העולם של מי שמתייחס אלינו.

8/1/03: אתר YNET: כשהילד שלכם חוטף מכות בבית-הספר - יותר מדי פעמים הם חוזרים מוכים וחבולים מבית-הספר ואנחנו ההורים אובדי עצות. שליש מתלמידי חטיבות הביניים וכל תלמיד שני ביסודיים היו חשופים להתעמרות או למכות בחודש האחרון. 25 אחוז מתלמידי החטיבות העליונות ספגו לפחות בעיטה או אגרוף. ואלה רק הנתונים הגלויים. האם המערכת עושה דיה כדי לבער את התופעה? ממש לא.
תמר טרבלסי-חדד


7/1/03: אתר וואלה: רק 55% מתלמידי י"ב במגזר היהודי הצליחו בבחינות הבגרות - בשנת תשס"ב למדו בי"ב 75,044 תלמידים דוברי עברית, מתוכם ניגשו לבגרות 81.5 אחוז והצליחו בבחינות 55.4 אחוז, שהם 25,022. בכתבה ניתן למצוא נתונים נוספים לגבי המגזר הערבי והמגזר הבדואי.

3/1/03: אתר וואלה: ילדה בת 4.5 נאלצה ללמוד בכתה ג' (על חוסר הנכונות של מערכת החינוך להתמודד עם הצרכים האינדיבידואליים של כל תלמיד) - מולועלם וונמאגו עלתה מאתיופיה לפני חצי שנה, ונרשמה בטעות כבת 8; מנהל ביה"ס התעקש: עליה ללמוד בכתה ג'; לאחר שסבלה מפערים קשים, הוחלט להורידה לכתה א'; בית המשפט יכריע בפרשה

30/12/02: עיתון "מעריב": התלמידים החליטו לנקום בהנהלה והרסו את משרדי בית-הספר - עשרות תלמידים בבית ספר יסודי בנתיבות החליטו ללמד לקח את הנהלת בית הספר, אשר לטענתם התנכלה להם במשך תקופה ארוכה ונקטה נגדם ביד קשה. הם שברו שולחנות וכסאות, הפכו ארונות, גנבו פנקסי צ'קים והעלו באש ציוד אישי של מנהל בית-הספר והמורות.

16/12/02: אתר YNET: בוטלה שיטת המכסות בקבלת אתיופים לבתי ספר - בעקבות עתירה לבג"ץ הודיע משרד החינוך: תבוטל המכסה של עד 25% לכל בית ספר יסודי.

13/12/02: עיתון "מעריב": חור בהשכלה - פעם היתה גאוותה של ישראל על מערכת החינוך שלה. אבל היום הפך מצבם של בתי הספר בארץ לאיום אסטרטגי על חוסנה של המדינה.

13/12/02: מוסף "תל אביב" של ידיעות אחרונות: בית הספר רוגוזין בסכנת סגירה

11/02: עתון הסתדרות המורים בישראל: חינוך מבוסס סטנדרטים מחזיר אותנו 40 שנה אחורה - פרופ' דוד חן, מומחה להוראת המדעים, מבית-הספר לחינוך באוניברסיטת תל-אביב, מבקר בחריפות את החלטת השלטונות להחיל רפורמה בחינוך ברוח שיטת הסטנדרטים האמריקנית, וטוען כי היא מתעלמת מהשונות בין התלמידים ומההשפעה המכרעת של התורשה על היכולות המנטליות.

29/11/02: עיתון "מעריב": מערכת החינוך נגד העולים החדשים - ילדים עולים שמצטרפים למערכת החינוך נתקלים בקשיים. במקרים רבים מעדיפה המערכת לא להתמודד עם הבעיות.

24/11/02: עתון הארץ: סטנדרטים אחידים ייאכפו בכל בתי הספר - מסתבר שלדעת העומדים בראשות משרד החינוך, הדרך להבריא את מערכת החינוך מתחלואיה היא להגביר את האכיפה, להוסיף בחינות וכדומה. מה שנקרא "more of the same".

21/11/02: אתר וואלה: עשרות אלפי תלמידים: הוטרדנו מינית בידי מורים - כך עולה ממחקר מקיף במערכת החינוך; הפתרון שגיבש משרד החינוך: חוזר מנכ"ל "שישים תמרור עצור בפני המורים"; המומחים מפקפקים ביעילותו: "למשרד החינוך נוח לטאטא מתחת לשטיח"

17/11/02: עיתון "מעריב": לא מספיק רק היי-טק - כוונת משרד החינוך לפטר מאות מורים למלאכה וכלכלת בית מקוממת מורים ואנשי חינוך.

13/11/02: אתר YNET: הכנסת: עבר חוק לשילוב תלמידי חינוך מיוחד בבתי"ס רגילים - משמעות החוק: תלמיד מהחינוך המיוחד שירצה להשתלב בבית ספר רגיל, יהיה זכאי לסיוע של שעות הוראה ושירותים מיוחדים.

30/10/02: עתון הארץ: ילדים רעים - בתי ספר והורים מאמצים תורות חינוכיות השואלות מונחים מתחום המלחמה והפוליטיקה. נוכח החרדה שמעוררת אלימות ילדים, הם מוותרים על אמפתיה ומחשבה פסיכולוגית, ומבקשים לנקוט יד קשה .

29/10/02: אתר YNET: משרד החינוך קבע מכסה לאתיופים
הורים יוצאי אתיופיה עתרו לבג"ץ, לאחר שבי"ס דחה את בנם בנימוק שיש בו כבר "יותר מדי אתיופים". משרד החינוך מאשר: "קיימת המלצה להקצות כ-25% מקומות לתלמידים יוצאי אתיופיה".

28/10/02: עתון הארץ: הילדים כאן לא מבדילים מיהו דתי ומיהו חילוני - כתבה על בית הספר הדמוקרטי "קשת" (זכרון יעקב).

21/10/02: אתר YNET: שבב אלקטרוני יזהה תלמידים ש"הבריזו" - בביה"ס "הנגיד" בהרצליה ציידו את התלמידים במחזיק מפתחות אלקטרוני, שמאפשר לעקוב באופן צמוד על מי שמאחר או נעדר מלימודים. כל ערב מתקשר המחשב בקולו של המנהל ומדווח להורים על מעשי הילדים.

17/10/02: אתר YNET: הרב אלישיב ביקש מהשרה לבנת לא לערוך שינויים במערכת החינוך החרדית - שרת החינוך, לימור לבנת, נפגשה היום עם מנהיג הציבור הליטאי, הרב יוסף שלום אלישיב, בביתו של הרב בירושלים. הרב אלישיב ביקש משרת החינוך שלא תפעל לעריכת שינויים במערכות הלימודים של התלמידים והתלמידות החרדיים.

13/10/02: אתר YNET: עמותות חרדיות קיבלו 10 מיליון שקל בניגוד להוראת בג"ץ - כך חשף ח"כ אורלב, יו"ר ועדת החינוך של הכנסת. לפני כשנתיים הורה בית המשפט למשרד החינוך לקבוע קריטריונים אחידים לחלוקת תקציבים לעמותות. למרות שהקריטריונים עדיין לא נקבעו, קיבלו 6 עמותות את הכסף. משרד החינוך: אם הן לא יעמדו בקריטריונים, הן יחזירו את הכסף

6/10/02: אתר YNET: משרד החינוך אישר בית ספר ייחודי במודיעין - לאחר מאבק ממושך שניהלו ההורים והעירייה במשרד החינוך, מנכ"לית משרד החינוך רונית תירוש: "בית הספר יהיה בבעלות העירייה וטווח הכיתות המאושר הוא א'-ט'", אחד ההורים, משה צימרמן: "אני שמח להשאיר מאחור את כל אלה שביקרו אותנו כל השנים". דוברת העירייה: "אנחנו מאחלים לצוות המופלא ולכל הקהילה שימשיכו לשגשג ולהצליח".

6/10/02: אתר וואלה: סקר תלמידים: ירידה באלימות במוסדות החינוך - דו"ח ביניים של משרד החינוך: בשנת הלימודים תשס"ב היו פחות דיווחים על איומים, פציעות והחזקת סכין - לעומת תשנ"ט; יו"ר ועדת החינוך של מרכז השלטון המקומי: אנו רחוקים מן הרצוי.

6/10/02: עתון הארץ: מדיניות השוויון החדשה - מאמר מאת לימור לבנת

13/9/02: אתר YNET: משרד החינוך מתיר לגבות מהורים תשלומים לא חוקיים - בעוד שוועדת החינוך קבעה סכומי גבייה מרביים מההורים, פירסם משרד החינוך כי בית ספר רשאי לגבות כספים מעבר לכך תמורת מתן שירותים נוספים. יו"ר ועדת החינוך: "משרד החינוך עבר על החוק". משרד החינוך: "פעלנו בצורה הוגנת. המתנגדים הם קטנוניים".

10/9/02: עתון מעריב: דנה נמה, דנה קמה שוב - מהי הדרך הטובה ביותר ללמוד קרוא וכתוב? בשיטת האותיות הקלאסיות או בעזרת "השפה כמכלול"?

29/8/02: עתון מעריב: גבולות הדמוקרטיה

29/8/02: עתון מעריב: מנהל סחבק

26/8/02: עתון מעריב: תיקצוב לפי תלמידים ולא לפי כיתות

26/8/02: אתר YNET: משרד החינוך מציע: חינוך אחיד לכולם, גם לחרדים - שרת החינוך, לימור לבנת, הודיעה על אימוץ המלצות ועדת שושני בנושא שיוויוניות בתקצוב בתי הספר היסודיים. התנאי לקבלת מלוא התקציב: התחייבות לשלב מקצועות כלליים בתוכנית הלימודים ועמידה ברמת הישגים אחידה. החרדים: זה יותר גרוע מיוסי שריד ושולמית אלוני.

25/8/02: אתר YNET: אשדוד: משרד החינוך נגד התלמידים העולים - משרד החינוך הורה לעיריית אשדוד להפחית במספר הכיתות ללימוד מדעים בטענה שהן פוגעות בעיקרון האינטגרציה, משום שרוב תלמידיהן הם עולים מחבר העמים. עיריית אשדוד: יש לנו כישרון טבעי - העולים מחבר העמים - ומונעים מאיתנו לפתח אותו; לא נסגור כיתות.

22/8/02: אתר YNET: לבנת: לימוד אזרחות ואנגלית יהיה חובה גם לחרדים - שרת החינוך הודיעה כי תונהג תוכנית לימודים בסיסית בכל זרמי החינוך, שתכלול את המקצועות מתמטיקה, אנגלית עברית, יהדות ואזרחות. "זה חיוני להכשרת אזרחים בוגרים ואחראים בחברה הישראלית", הסבירה. סגנה, ח"כ רביץ, הגיב בביטול.

9/8/02: אתר וואלה: המורה נתן סטירה - אין צורך לדווח - חוזר שמפיץ משרד החינוך קובע כי אין להטיל סנקציות חריפות או לדווח למשטרה על מורים שלא גרמו "חבלה פיסית חמורה"; הפתרון: המורה יתנצל.
מחקר: כ-115 אלף תלמידים הותקפו ע"י מורים.
ממדיה הנרחבים של אלימות המורים כלפי תלמידיהם נחשפו לראשונה לפני כשלוש שנים, במחקר שהזמינה הוועדה לצמצום האלימות בבתי הספר, בראשות מתן וילנאי. ואולם, משרד החינוך בחר שלא להתמודד עם התופעה, והנחה את בתי הספר רק כיצד יש להתמודד עם תלמידים אלימים.


30/7/02: אתר YNET: בי"ס דמוקרטי חדש ייפתח בחוף הכרמל - בית הספר יפעל בשלב ראשון במתחם בית ספר שדה "חוף כרמל", סמוך לקיבוץ מעגן מיכאל. הכוונה להעבירו במרוצת הזמן לזכרון יעקב. שכר הלימוד השנתי הצפוי: 13,400 שקל.

25/7/02: מעריב: חקירה של נשירה - הנשירה מבתי הספר הובילה להקמת ועדת חקירה פרלמנטרית

21/7/02: עתון הארץ: מחר הם עוד עלולים לבקש שהשב"כ לא יתערב בבחירת המנהל

19/7/02: מוסף "תל אביב" של ידיעות אחרונות: אתם מגדלים כאן דור של טכנוקרטים

18/7/02: מכתב לעיתון "העיר": "אילת היקרה" מאת מיכל דנון, בת 15

15/7/02: אתר YNET: סקר במערכת החינוך: רוב התלמידים סובלים מאלימות - שליש מהתלמידים דיווחו שהוכו במהלך החודשיים האחרונים. חצי טענו שנדחפו בכוונה או שספגו קללות ו-15 אחוז אמרו שהוכו "מכות רצח" לפחות פעם אחת. משרד החינוך: זאת ירידה לעומת 1999.

4/7/02: גל גפן: שנה ראשונה לביה"ס הדמוקרטי של בקעת אונו

4/7/02: עתון מעריב: כאבי מחזור (2) - על האלימות במערכת החינוך.

3/7/02: עתון הארץ: ביקשתם מלחמה, תקבלו! - על האלימות במערכת החינוך.

3/7/02: אתר YNET: "מערכת החינוך נמצאת בקריסה" - כך מזהירים במרכז אדוה בעקבות הנתון לפיו גדל אחוז הנושרים מלימודים. ועדה מיוחדת שבדקה את הנושא קובעת: מניעת הנשירה לא נחשבת כמדד להצלחה במערכת החינוך.

27/6/02: עתון מעריב: כאבי מחזור - על האלימות במערכת החינוך.

26/6/02: אתר וואלה: מחקר: מספר המורים המאחרים לשיעור כפול ממספר התלמידים - מהמחקר, שהתקיים בשנות הלימודים תשס"א ותשס"ב, עולה כי 34% מהמורים מאחרים להיכנס לכיתה לאחר הצלצול, לעומת 17% מהתלמידים. עם זאת, 56% מהמורים שאיחרו דיווחו כי "איחורים ואי כניסה בזמן לשיעורים מהווים בעיה בכיתות שבהן הם מלמדים".
עוד נמצא כי המורים שנבדקו כמעט שאינם נותנים פידבק חיובי לתלמידיהם. לדברי המחקר, "96% מהתנהגויות הנאותות של התלמידים אינן זוכות להכרה חיוביות מצד המורים".
המחקר מצא סתירה תמוהה בעמדותיהם של המורים בנוגע למעורבות ההורים בתהליך החינוכי בבתי הספר. בעוד ש-100% מהמורים השיבו כי תמיכת ההורים בתהליכים החינוכיים בבית הספר חשובה, כל מורה שני הסתייג ממעורבות הורים פעילה בבתי הספר. כ-55% סבורים שההורים מקשים עליהם להתמודד עם קשיי התנהגות של תלמידיהם; 46% חוששים מתגובות ההורים; וכ-54% מהמורים אינם סבורים שמעורבות ההורים בבית ספרם חיובית.


17/6/02: אתר YNET: בית הספר הדמוקרטי "לב השרון" יקבל רשיון - עמותת ההורים שהקימה את בית הספר והגן הדמוקרטי ב"הדסים", ניהלה בשנתיים האחרונות מאבק לקבלת רשיון. השבוע קבעה ועדת הערר של משרד החינוך כי ההורים הופלו לרעה בשל חילוניותם, והם יקבלו רשיון ותקציבים.

17/6/02: אתר YNET: מחליפים את שיטת הלימוד בבית שאן - שלושה בתי ספר בעיר יפעלו בשנה הבאה שיטת לימוד חדשה. המטרה: ליצור סביבה אופטימלית שתאפשר לתלמיד למצות את הפוטנציאל.

4/6/02: עתון הארץ: ועדת ערר: משרד החינוך חייב לתקצב בתי"ס יחודיים

24/5/02: עתון מעריב: הכל בזול: כך מגדיל משרד החינוך את שיעורי הזכאים לבגרות

13/5/02: עתון הארץ: ישראל הראשונה בעולם במידת חוסר שביעות הרצון של התלמידים מבתי הספר שלהם

13/5/02: אתר YNET: התלמיד הישראלי: בודד ולא מאושר - סקר בינלאומי שנערך ב-28 מדינות העלה: רבים מהתלמידים עצובים, כועסים, סובלים מכאבים תכופים, ונופלים פעמים רבות קורבן לאלימות.

9/5/02: עתון מעריב: חינוך מחדש: השופטת יעל אחימן הצדיקה הורים שלא שלחו את בתם לבית הספר

5/5/02: עתון הארץ: משמעות החלטת בג"ץ: הורים יוכלו לבחור את חינוך ילדיהם

16/4/02: אתר YNET: משרד החינוך: לימוד תורה - כבר מכיתה א' - הורים: לימוד תורה בשנה הראשונה ללימודים בבית הספר יבוא על חשבון מיומנויות לימוד בסיסיות; מפקחת המקצוע במשרד החינוך: המורה תוכל להשתמש בלימוד תורה גם לצורך תירגול קריאה.

8/4/02: אתר YNET: תלמידי כיתות ג' ילמדו סטטיסטיקה - משרד החינוך החליט להנהיג שינויים בלימוד מקצוע המתמטיקה בבתי הספר, לאחר שמומחים קבעו כי תוכנית הלימוד שהיתה נהוגה בארץ ב-25 השנים האחרונות כשלה בהבאת הישגים. ישראל מדורגת במקום ה-28 בעולם בתחום זה.

5/3/02: עתון הארץ: ועדה לבחינת בתי הספר הדמוקרטיים קבעה כי יש להם זכות קיום

25/2/02: עתון הארץ: מעין החינוך הכנסייתי

18/2/02: עתון מעריב: חבל שלא הייתי אמא מעורבת יותר בחינוך ילדיה

1/2/02: מכתב לעתון הארץ: הילדים רוצים ללמוד

1/2/02: עתון הארץ: המשרד מינה ועדה, אך ממשיך מאבקו בבתיה"ס הדמוקרטיים

16/1/02: אתר YNET: לא רוצה לצאת לטיול? לא תקבל ספרי לימוד - תלמיד שלא יצא לטיול השנתי בגלל חרדות, לא הורשה לרכוש ספרי לימוד. בית הספר מסביר: "אנו מייחסים חשיבות לפעילויות מחוץ לבית ספר".

16/1/02: עתון הארץ: האלים העבריים של האי פסחא

5/12/01: עתון הארץ: הבריון של הכתה - על האלימות במערכת החינוך.

29/11/01: A lesson in democracy :Jerusalem Post

23/10/01, מתוך אתר "וואלה": משרד החינוך סוגר את בית הספר הדמוקרטי בערד

10/10/01, מתוך אתר "וואלה": ערד: משרד החינוך דורש לסגור את בית הספר הדמוקרטי - הנימוק: המשרד אינו מכיר בשלוחות בית הספר; המנהלת: "כנראה ששלוחות אסורות רק בנגב אך במרכז הארץ זה מותר. האיסור חל רק על אוכלוסיה חלשה"; ההורים שוקלים לפנות לבית המשפט.

3/10/01: תגובה לכתבה ב"הארץ"

25/9/01: תגובה לכתבה ב"ידיעות אחרונות"

14/9/01: מכתב למערכת - "שיעור מכוער לחיים"

2/9/01: עתון ידיעות אחרונות: מה למדת היום?

31/8/01, מתוך אתר "וואלה": משרד החינוך הודיע: בית הספר לא ייפתח - וחזר בו - המשרד הודיע שלשום להורים כי אין אישור לפתיחת בית הספר הדמוקרטי בהדסים. אתמול, במפתיע, שינה את החלטתו; אולי בגלל פסיקת בית המשפט לטובת בית הספר "עתיד".

15/8/01, מתוך אתר "וואלה": אפליה ממוסדת: ההקצבה לתלמידים אתיופים נמוכה משל עולים אחרים - סל הקליטה של תלמידים אתיופים נמוך ב-25 אחוז משל עולי חבר המדינות; האתיופים קיבלו ההקצאה ממשרד הקליטה ואילו השאר ממשרד החינוך; משרד החינוך: "בשנה הבאה תיעשה הקצאה מחודשת".

9/8/01, כתבה מתוך "גל גפן": ביה"ס הדמוקרטי יוצא לדרך

29/7/01, מתוך אתר "וואלה": משרד החינוך מפלה לרעה נכים שמבקשים להשתלב בכיתות רגילות - לפי חוק חינוך מיוחד מערכת החינוך צריכה לפעול לשלב את הנכים במערכת החינוך הרגילה; אולם כשאלו מצליחים להשתלב בכיתות הרגילות הם מפסידים את הסיוע המגיע להם.

19/7/01, מתוך אתר "וואלה": במשך שנים למדו התלמידים לקרוא בשיטה פסולה

24/6/01: מעריב: הצעת חוק: בתי ספר לא יוכלו לסלק תלמידים חלשים - סעיף נוסף מטיל על מנהלי בתי הספר חובה לדווח לרשויות ולמשרד החינוך על תלמידים הנעדרים מהלימודים. מנתונים שהגיעו לוועדת החינוך יש כיום בישראל 30 אלף בני נוער שאמורים ללמוד בכיתות י"ב - ואינם לומדים. לדברי ח"כ אורלב חל בשנים האחרונות גידול של ממש במספר התלמידים הנושרים, משום שבתי הספר הציבו מדדי הישגים גבוהים שתלמידים רבים אינם עומדים בהם, כנראה כדי לשמור על אחוז זכאי הבגרות הגבוה. "אנו עדים לתופעה של נשירת תלמידים, כשעיקרם באים משכבות המצוקה ומקרב העולים החדשים. אני מקווה שהצעת חוק זאת תצמצם את הנשירה", אמר אורלב.

30/5/01, מתוך אתר "וואלה": כ-9 אחוזים מתלמידי חטיבת הביניים והתיכונים נושרים מבתי הספר - הנתון הוצג בדיון אתמול בדיון של הוועדה המיוחדת לטיפול בנושא; המדינה לא דואגת לאיתור התלמידים הנושרים ולטיפול בהם; בדיון הוצגו נתונים מספריים סותרים.

30/5/01: מעריב: "כ-23 אלף בני נוער נשרו ממערכת החינוך" - כך גילו אתמול גורמי חינוך ואנשי סטטיסטיקה, בדיון שקיימה הוועדה המיוחדת שהוקמה בכנסת לבדיקת מצב נשירת התלמידים מבתי-הספר.

29/4/01, מתוך אתר "YNET": "בתי"ס מסתירים אירועי אלימות שהיו בתחומם" - בתי הספר לא טורחים לדווח על ארועים אלימים המתרחשים אצלם, בגלל "הכחשת התופעה", קובע המבקר. בנוסף, חושף המבקר ליקויים בטיפול בבני נוער שנושרים מבתי ספר, בעיקר במגזר הערבי. בשנת 99' כ-12 אלף נערים נפלטו מהמערכת, כמחציתם בני מיעוטים.

15/4/01, מתוך אתר "וואלה": שליש מהתלמידים בישראל לא מרגישים בטוחים בבית הספר - 25 אחוז מהתלמידים אמרו כי בבית ספרם אין כללים ברורים נגד אלימות, ו-37 אחוז מהם טענו כי המורים לא מצליחים לטפל היטב בתלמידים אלימים. 40 אחוז מתלמידי בתי הספר היסודיים טענו כי למורים לא איכפת מהם, ו-20 אחוז אמרו כי אי אפשר לסמוך על רוב המורים.

17/1/01, מתוך עתון "הארץ": מעיין החינוך הדמוקרטי - על הקמת בית הספר שלנו.

5/12/00: אתר וואלה: חוק זכויות התלמיד: אסור למנוע מתלמידים חלשים לגשת לבגרות
החוק, שאושר בכנסת, קובע שורת הטבות לתלמידים וחובות למערכת החינוך; תלמיד יסולק רק בהחלטת ועדה בה ישב גם נציג תלמידים; תיאסר אפליה על רקע כלכלי או פוליטי; בכל בית ספר תוקם מועצת תלמידים; יוזם החוק, ח"כ סילבן שלום: זו מהפכה חברתית.

6/12/00, כתבה מתוך "נשים ברשת": לתלמידים יש גם זכויות

30/11/00: עתון הארץ: עשו להם בית ספר / לוי-ברזילי ורד (על הקמת ביה"ס בערד)

29/8/00: מעריב: "הילדים ברחובות ואף אחד לא יודע על קיומם" - מרכז השלטון המקומי:35 אלף ילדים נושרים מדי שנה מבתי הספר

24/8/00: אתר YNET: בבתי הספר ימשיכו לפחד - ריבוי מקרי האלימות בשנים החולפות הביא להקמת ועדה ראשונה מסוגה לטיפול בנושא. "ועדת וילנאי" הגישה את המלצותיה כבר לפני שנה והעומד בראשה אף ציין: "מקום הדו"ח אינו על מדפי הספרים אלא כהמלצות לביצוע ברמה המערכתית". ומה קרה מאז? כלום.

24/8/00: אתר YNET: "אם יקרה לי שוב משהו, המורה לא תעזור לי" - גם מקרה קטן לכאורה של פגיעה עלול לגרור אחריו מחדל גדול. במקרה של רעות מלכה מטבריה, הפגיעה בעינה היתה שולית. הפגיעה העיקרית היתה אי הגשת עזרה מצד מורה. רעות מאד רוצה לחזור ללימודים ולשגרה, אבל רק בתנאי שהמורה שסירבה לעזור לה לאחר שנפגעה בעינה, לא תהיה שם.

24/8/00: אתר YNET: ההתעללות הפכה לשגרה - נס בוארון מתל אביב חווה מסכת של השפלות בבית הספר הראשון שלו. כשעבר לבית ספר אחר, מזלו הרע זימן לו שוב חברת תלמידים אלימים. הוא אובחן כ"חריג" ואחר כך שוב כ"רגיל". האם, ריקי בוארון, מסרבת לשתוק.

~ כתבות מן השנה האחרונה ~








Graphics created by School Icons