בית הספר הדמוקרטי בבקעת אונו
מקום ללמידה, חקירה וסקרנות, הקיימים בכל ילד
מקום המעודד ללמוד בתשומת לב, עצמאות, בחירה וחופש



עדכונים ממרכז שעשועים טכניים

26/11/03:

שלום לכולם,

במפגש היום פירקנו מכונת חישוב ישנה מהסוג שמוציא חשבון על גליל נייר בחנויות המכולת של פעם. אולי בעצם יש כאלה מכשירים שעובדים גם היום. בכל אופן, הפירוק היה יחסית קל גם כי המכונה בנויה בצורה איכותית וגם כי הוחלט להשאיר מנגנון אחד שלם ועל כך מייד.

הפריט הראשון שמשך את תשומת לב המשתתפים (מהיבט האספנות) היה סרט ההדפסה שהיה בו עדיין מספיק דיו בשביל לעשות סימנים שחורים ואדומים על נייר (ובטח גם על בגדים). הבעיה הייתה שגם עידו וגם מאור רצו את הסרט, אחרי קצת דיבורים זה נגמר הפעם בטוב, גזרנו את הסרט בדיוק באמצע וכל אחד קיבל גליל אחד ללפף את החלק שלו.

בזמן שעסקנו בעניין הזה, אלון טיפל בראש ההדפסה ושם ראינו את מה שהיה ללא ספק מסמר הערב: ההדפסה על הנייר היא בשיטה הפוכה מזו שמשמשת במכונות הכתיבה של פעם. במכונת כתיבה יש לכל אות זרוע שעליה מובלטת האות ובלחיצה של המקש המתאים הזרוע מכה בסרט שמונח על הנייר שנשען על גליל שחור. במכונת החישוב יש 12 פטישים קטנים עם ראש חלק לגמרי ובגליל שעומד מולם (מקביל לגליל השחור במכונת הכתיבה) יש שורות של בליטות עם צורה של מספרים, כל שורה עם אותו מספר לכל האורך. כאשר פטיש מסוים מכה על סרט, האות שבולטת מולו על הגליל מסמנת את הספרה על הנייר. בלי לקדם את הנייר מסובבים את הגליל ומכים בפטיש אחר ואז ספרה אחרת מסומנת על הנייר במקום אחר בשורה. כאשר כתוב בשורה כל מה שצריך, מקדמים את הנייר.

את כל זה בדקנו בפועל בשיטה הבאה: עידו מחזיק את סרט הדיו, אני מכניס נייר בין הדיו לגליל ואלון מסובב את הגליל לספרה מסוימת. באותו רגע אני נותן מכה עם מברג על אחד הפטישים. אלון מסובב את הגליל לשורה עם ספרה אחרת ואני נותן מכה על פטיש אחר וכך הלאה. בסוף מוציאים את הנייר ורואים את ההדפסה. הכל הלך חלק חוץ מפעם אחת שבה המכה פגעה גם בפטיש וגם באצבע של אלון. הסיבה ששיטה זו מתאפשרת היא שצריך רק שורות כמספר הספרות וגם רוחב הנייר מוגבל ל 12 תווים כך שגודל הגליל סביר.

יורם

לעדכונים מקורסים נוספים







Graphics created by School Icons