בית הספר הדמוקרטי בבקעת אונו
מקום ללמידה, חקירה וסקרנות, הקיימים בכל ילד
מקום המעודד ללמוד בתשומת לב, עצמאות, בחירה וחופש



קורס ההיסטוריה של העת החדשה
מורה: אוהד יפה.
כיתות ג'-ה' / ו'-י'

מתוארת כאן תוכנית הלימודים בהיסטוריה, אשר מיועדת לבוגרים (ו'-י'). התוכנית לצעירים יותר (ג'-ה') מתבססת על אותם יסודות, אך רמת ההוראה שונה, כמו גם ההתעמקות בנושאים מסוימים.

העידן המודרני רווי במהפכות ושינויים, כמו גם באסונות וקטסטרופות, החל מהמהפכה התעשייתית והמצאת החשמל, דרך מלחמות עולם ועד הנחיתה על הירח. כמו כן, עובר העולם המערבי בעת החדשה תהליכים רבים ומגוונים, אשר המייחד אותם מהתהליכים ב'ימי הביניים' וה'עת העתיקה' הוא הקצב שלהם והחילוניות שלהם. מאז גילוי אמריקה שועט העולם המערבי קדימה תוך התפתחות מואצת בתחומים רבים, החל מהרפואה, דרך הפוליטיקה ומהכחדת האינדיאנים ועד המלחמה הקרה. במקביל, תהליכים אלו מצביעים על נסיגה כלשהיא בערכו של האדם ובעיקר ביחסו לטבע ולעצמו, אשר מוכתב ע"י מדינות כגון ארה"ב וקפיטליזם דורסני. במסגרת שיעורי ההיסטוריה נבקש להבין שני נושאים מרכזיים:
  1. מה מסמל את המעבר לעידן המודרני ומה מאפיין עידן חדש זה?
  2. מהם הדברים החיוביים והשלילים שעידן מודרני זה נושא בחובו ומה מקומו של האדם בתוך עידן בו שולטות המכונות?
כמובן שיתווספו נושאי משנה, בהתאם להתעניינותם של הילדים, כמו גם של המורה (שודדי ים, התפתחות הפיזיקה, השינוי באמנות אבירים ומלכים וההיסטוריה של המנצחים מול ההיסטוריה של המפסידים).

מטרת הלימוד:
  • הקניית ידע בסיסי בתהליכים ותמורות שהתחוללו בעולם המערבי מאז גילוי אמריקה ועד למלחמת העולם הראשונה.
  • הקניית מושגים, הכרתם והשימוש בהם, כפי שבא לידי ביטוי בטקסטים ובתעודות היסטוריות.
  • ניתוח טקסטים.


נושאי הלימוד:
מבוא:
המצב הכלכלי, הפוליטי והמדיני באירופה ערב גילוי יבשת אמריקה ע"י קולומבוס.
המאות ה-16, וה-17. עליית הפרוטסטנטים וצמצום כוחה של הכנסייה הקתולית-חילון.
התפתחויות ותמורות בתחומי המדע, הפוליטיקה, המסחר והשפעתן על יבשת אירופה, כמו גם השינויים וההתפתחות בארה"ב, בשונה מזו שבאירופה.
כיבוש אמריקה והכחדת האינדיאנים, מסילות הרכבת, ההתנתקות מאנגליה: "אין מיסוי ללא ייצוג" ואברהם לינקולן והעבדות.
מושגים: העולם החדש, האבסולוטיזם הנאור, טרום המהפכה המדעית (ניוטון), מעצמות, הבהלה לזהב, המערב הפרוע, מעמדות, עיור ואורבניזציה, קתולים ופרוטסטנטים.
המאה ה-18
מאה של שינויים קיצוניים, עליית מדינת הלאום (צרפת ואנגליה), המהפכה המדעית, תיאוריות חברתיות, המצאות, שינויים דמוגרפים, התפתחות כלי תעבורה ימיים ותפיסת זמן ומרחב חדשים.
צרפת - "האנצקלופדיה", עליית הבורגנות, נפילת המונרכיה וכמובן המהפכה הצרפתית והשלכותיה על מדינות המערב ועל חיינו כיום. תנועות ההשכלה ואיבוד מקומו המרכזי של האל בתהליכים פוליטיים וכלכליים. הומניזם.
אנגליה: הפרלמנטים , המהפכה התעשייתית והתהליך העיור, העניים ומדיניות הרווחה.
השינויים בחיי היהודים במאה ה-18, כחלק מהשינויים שעוברים על אירופה: האמנסיפציה, משפט דרייפוס ומעמדם החוקי.
המאה ה-19:
תורות חברתיות - סוציאליזם מול ליברליזם,קומוניזם מול קפיטליזם. התפתחות הקיטור והאצה של המהפכה התעשייתית. איחוד גרמניה, קולוניאליזם ומלחמות נפוליון. עליית הלאומיות והמפה המדינית פוליטית באירופה ערב מלחמת העולם הראשונה.

תוכנית זו הינה הבסיס ללימודים כמו גם בסיס לשינויים והעיקר שיהיה מפרה מהנה ומוצלח.










Graphics created by School Icons